Črni petek je mimo, prav tako kiberponedeljek, toda nekatere akcije še vztrajajo, a ne bodo več dolgo, tudi zaloge pohajajo, zato je treba pohiteti. Smo pa opazili trojico telefonov, ki se jih zdaj absolutno splača kupiti.

Xiaomi

Tokrat govorimo o telefonih v prosti prodaji, brez vezave pri operaterju, kar je tudi način kupovanja, ki ga vedno spodbujamo. Na ta način nimate nobenih obveznosti do ponudnikov storitev in jim tudi zmanjšujete prevlado pri določanju ponudbe in cen na trgu mobilnih naprav. Poglejmo torej tri izdelke, za katere trdimo, da predstavljajo v redu nakup.
Xiaomi 12X
Od te trojico je nekje na sredini, čeprav niti ne zaostaja dosti za tistim višje na cenovni lestvici. Že ves čas, odkar je Xiaomi predstavil linijo 12, se nam to zdi najbolj posrečen model, četudi je bil nekako najbolj v ozadju, kar malo zapostavljen. V skoraj vsem je enak kot običajni 12, vendar ga poganja starejši procesor Snapdragon 870, malenkost manj zmogljiva izvedba Snapdragon 888, ki pa je v bistvu eden bolj uspelih Qualcommovih čipov zadnjih let. Še vedno namreč ponuja več kot dovolj zmogljivosti, hkrati pa je bolj energijsko učinkovit kot tisti »najhujši«. To pomeni manj segrevanja telefona in boljšo vzdržljivost baterije, pa hkrati enako tekoče in odzivno delovanje.

Gre sicer za telefon prijaznih zunanjih mer z res izvrstnim 6,28-palčnim zaslonom OLED. Ponaša se tudi s hitrim (67 W) polnjenjem solidno velike baterije (4500 mAh), stereo zvočnikoma in skoraj perfektnim naborom povezljivosti (5G, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.2). Glavni objektiv fotoaparata premore 50-milijonsko tipalo in je sposoben zajemanja zelo kakovostnih fotografij in tudi videa, ultraširoki s 13- in selfijevski z 32-milijonskim tipalom sta nekoliko šibkejša. Manjka pravi teleobjektiv, kajti 5-milijonski »tele-makro« sodi v kategorijo »samo za povečevanje števila objektivov.« Pogrešamo še brezžično polnjenje, ki ga »pravi« Xiaomi 12 ima, in vodoodporno ohišje (slednje je sicer aluminijasto in stekleno). V Big bangu je izvedba 8/128 GB, na slovenskem trgu druge tudi ni bilo, naprodaj za 510 evrov, kar je zelo dobra cena glede na ponujeno. Pričakujemo tudi posodobitev na Android 13 in vsaj še na 14. Kdor ve, da mu bo 128 GB prostora za podatke premalo, ima na nemškem Amazonu na voljo različico 8/256 GB za približno 575 evrov. Sicer pa se v Nemčiji za podobno ceno da najti tudi Xiaomi 12, tako s 128 GB kot celo z 256 GB.
Samsung Galaxy S22+
Telefon, ki ponuja najboljšo vrednost za ceno, kadarkoli je v akciji, kot je bil denimo v času predprodaje ali kot je zdaj, ko pri Sgermobilu, ta upravlja tudi trgovino Samsung, stane 840 evrov (v različici z 256 GB podatkovnega pomnilnika, ki je tudi osnovna). Čeprav oblikovno nekoliko dolgočasen, Samsung je po odlični seriji Galaxy S20 nekoliko zaspal na tem in še kakšnem področju, je to skoraj perfekten mobilnik, pri katerem je vse na visokem nivoju, in mu praktično nič ne manjka. Želeli bi si hitrejše polnjenje, tudi za evropske kupce procesor Snapdragon in, kot rečeno, bolj navdahnjen dizajn.

Sicer pa kupec dobi fantastičen zaslon OLED s spremenljivim osveževanjem od 1 Hz do 120 Hz, spodobna stereo zvočnika, fleksibilen in vsestranski foto-video sklop s tremi objektivi, med njimi glavnim s 50-milijonskim tipalom in tele- s trikratno optično povečavo, prav tako celovite nabor povezljivosti, brezžično polnjenje, kakovostno kovinsko in stekleno ohišje, zaščito pred vodo in prahom po standardu IP68 in kar pet let posodobitev.
TCL 30
Med cenejšimi telefoni tokrat izpostavljamo enega od modelov znamke TCL, ki je sicer poln kompromisov, vendar se za 180 evrov ponaša z lepim zaslonom OLED, ki je za ta cenovni razred še vedno posebnost, in veliko baterijo s 5000 mAh zaloge. Ob ne posebej požrešnem procesorju to pomeni najmanj dva dni uporabe med polnjenji. Procesor je sicer Mediatek Helio G37, ki nekako drži korak z zahtevami uporabnika, a ga je občasno treba kakšno sekundico počakati, težava utegne biti tudi zgolj 64 GB prostora za podatke, a glede na ciljno skupino morda tudi ne. Glavni objektiv fotoaparata s 50-milijonskim tipalom je uporaben, medtem ko sta ostala dva z dvomilijonskim za okras. Telefon je izdelan kakovostno, vendar glede na 6,7-palčno diagonalo zaslona nekoliko večji, kot bi lahko bil z nekaj več optimizacije.