v četrtek, 26. maja 2022 ob 18.00 vabljeni v knjigarno Konzorcij na pogovor o knjigi Renjin dnevnik, novosti iz uredništva mladinskega leposlovja Mladinske knjige.

RENJIN DNIVNIK
Renia Spiegel
Uredila: Alenka Veler
Prevedla: Jana Unuk
388 strani
Cena: 34,99 EUR
 
Renia Spiegel je bila živahna in bistra petnajstletnica, rojena v judovski družini na Poljskem leta 1924. Dnevnik je začela pisati tik pred nemško in sovjetsko invazijo na Poljsko leta 1939 in ga pisala vse do julija leta 1942. Njene zapiske, prepredene s presenetljivo zrelo poezijo, je po dolgih desetletjih odkrila Renjina nečakinja in jih objavila v knjižni obliki. Pričevanje mlade Poljakinje je hitro postalo uspešnica v ZDA in bilo prevedeno v številne tuje jezike.

Renjin dnevnik je izšel v letu, ko obhajamo 80. obletnico nastanka kultnega Dnevnika Ane Frank, in v letu, ko duh vojne ponovno straši po Evropi, zaradi česar je knjiga žal še preveč aktualna. Ker nas je zanimalo, kaj ob njej razmišljajo mladostniki današnjega časa, smo k sodelovanju povabili dijake Gimnazije Vič, ki bodo knjigo predstavili pod mentorstvom profesorice Marjetke Krapež. Njuni gostji bosta urednica knjige Alenka Veler in prevajalka Jana Unuk.

Govorci: Nejc Rac, Maša Rjavec, Livija Pirc, Ajda Lučovnik in Sergej Novaković, urednica Alenka Veler in prevajalka Jana Unuk

PR: MKZ