v sredo, 12. junija 2024, ob 11. uri bomo v knjigarni Konzorcij v Ljubljani predstavili tri nova izvirna književna dela, ki so izšla v zbirkah Nova slovenska knjiga in Prvenci založbe Mladinska knjiga.

Spoštovani,
 
v sredo, 12. junija 2024, ob 11. uri bomo v knjigarni Konzorcij v Ljubljani predstavili tri nova izvirna književna dela, ki so izšla v zbirkah Nova slovenska knjiga in Prvenci založbe Mladinska knjiga.
Tandem Slavko Pregl in Leon Pogelšek – sodelovala sta že pri knjigi Skrivnost se imenuje Erich Šlomovič – se vrača z romanom Pokvarjeno zlato, še eno pustolovsko pripovedjo, polno karizmatičnih likov in nepričakovanih zasukov. Vsi poznamo zgodbo o tem, da se je maršal Tito odločil za izdelavo jugoslovanske atomske bombe. Ni pa znana zgodba o tem, kaj se je zgodilo s posebno leguro, ki je bila del zaščitnega ovoja jedrskega reaktorja in je več desetletij ležala v kupu starega železa. Po vrsti nenavadnih naključij so se do nje dokopali ponarejevalci in izpeljali draguljarsko in finančno prevaro evropskih razsežnosti. Pokvarjeno zlato je roman, poln balkanskega ludizma in objestnosti.
Ciprese so nova pesniška zbirka Petre Koršič, literarne kritičarke, urednice, lektorice in avtorice pogovorno-bralnih ciklov. Njena poezija v novi knjigi raste »iz občutka nežnosti in naklonjenosti do ranljivega«, kot v spremni besedi zapiše pesnik Milan Dekleva. Sto petindvajset cipres – sto petindvajset pesmi je razdeljenih v pet ciklov: prvi, Vojna, in zadnji, Gori, zaklepata in razklepata večno krožnico Vere, Upanja in Ljubezni. Ciprese / so simbol / nesmrtnosti / in / večnega / življenja. / Simbolizirajo / dušo, ki se pomika /navzgor.
V zbirki Prvenci je izšel roman Ida in hostnikova banda sociologa Silva Grmovška. Dogajanje dvodelnega romana je postavljeno v čas po drugi svetovni vojni, v Šaleško dolino in njeno okolico. Zmaga je bila izbojevana, sklenjen je bil mir, vendar se vojni vihar ni povsem umiril. V prvem delu romana spremljamo naslovno junakinjo Ido, v drugem pa osrednjo trojico Hostnikove bande, skupino partizanskih dezerterjev, ki se borijo proti novi boljševiški oblasti. Nor pogum in tragičnost njihovega »razbojniškega boja« še okrepi nenadejana ljubezenska zgodba.
 
Knjige bo skupaj z avtorico in avtorji predstavila urednica Nela Malečkar.
 
Prisrčno vabljeni v družbo ustvarjalcev!
 
Več informacij o avtorjih na avtorskem portalu Mladinske knjige avtorji.mladinska-knjiga.si, vsebine avtorjev so na voljo na MK PLUS Mladinska knjiga PLUS in emka.si.

VIR: MKZ