Dovolite, da vas spomnimo na jutrišnjo predstavitev novosti mladinskega leposlovja in razglasitev nominirancev za Levstikove nagrade.

Spoštovani,
vabimo vas na predstavitev petih književnih novosti mladinskega leposlovja, ki so v uredništvu Alenke Veler izšle v zbirkah Odisej, Sinji galeb in Srednji svet. Ob tej priložnosti bomo razglasili letošnje nominirance za Levstikove nagrade, ki jih Mladinska knjiga podeljuje za izvirne stvaritve na področju književnega ustvarjanja za otroke in mladino. Nove izdaje bomo v družbi ustvarjalcev predstavili v četrtek, 18. maja 2023, ob 11. uri v knjigarni Konzorcij na Slovenski 29 v Ljubljani.
 
 
Nič več kot prej je mladinski roman pisateljice in prevajalke Manke Kremenšek Križman, ki je bil leta 2020 nominiran za nagrado modra ptica. Gre za ganljivo pripoved o odraščanju in žalovanju devetošolke Lucije, ki je po smrti mlajše sestre ostala edini otrok v družini. Roman nagovarja tako mlade kot odrasle. Spremno besedo je prispevala psihologinja, doktorica socialne pedagogike Alenka Kobolt.
 
V zbirki Odisej sta izšla še dva romana. Nemška pisateljica Dita Zipfel se predstavlja s knjigo Kako mi je norost razložila svet, za katero je prejela nemško nagrado za mladinsko književnost Deutscher Jugendliteraturpreis. Humorna in iskriva pripoved o trinajstletnici Lucie, ki išče svoje mesto pod soncem, je prepletena s privlačnimi ilustracijami islandske umetnice Rán Flygenring. Knjigo je prevedla Anja Zag Golob, spremno besedo pa prispevala antropologinja Nika Kovač.
 
Priljubljena danska pisateljica mlajše generacije Lise Villadsen se v knjigi Kvantni skok, ki jo je prevedel Darko Čuden, poglobi v žgočo temo današnjega časa, duševno zdravje mladih. Tako kot ena od junakinj romana se z depresijo sooča vse več mladostnikov, zato je ta navdihujoči roman pravo branje za današnji čas. Po romanu nastaja tudi film. Spremno besedo je prispevala specialistka klinične psihologije in družinska terapevtka Majda Mramor.
 
Zgodovinski roman Gora odmevov večkrat nagrajene ameriške pisateljice in pesnice Lauren Wolk, ki ga je prevedel Jaka Bulc, je našel svoje mesto v zbirki Sinji galeb. Knjiga prinaša vznemirljivo zgodbo o družini, ljubezni, prijateljstvu in vztrajnosti.
 
Izšla je druga knjiga Napad in vihar svetovno uspešne fantazijske trilogije Senca in kost priljubljene ameriške pisateljice Leigh Bardugo. Napeta bralna poslastica, ki jo je prevedel Andrej Hiti Ožinger, bo mlade bralce popeljala še globje v svet Griševskega vsemirja.
 
 V pričakovanju obiska vas lepo pozdravljamo.
 
VIR: MK