Dva nova fantazijska romana

Dva nova fantazijska romana
V soboto, 6. maja 2023, bo na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani potekal festival Na meji nevidnega, največja slovenska konvencija fantazije, znanstvene fantastike in sorodnih žanrov. Organizatorji so pripravili bogat program s predavanji, pogovori, podcasti in delavnicami.
Pridružite se nam pod Glavnim odrom, na katerem bo ob 13.15 potekal pogovor Prevajanje kultne trilogije Gospodar prstanov, ki ga bo vodil Aljoša Harlamov. Pogovarjal se bo s prevajalcem Sergejem Hvalo – Snetijem, ki trenutno prevaja zadnjo knjigo Gospodarja prstanov, urednico za fantazijski žanr pri Mladinski knjigi, dr. Darjo Marinšek, ter tolkienologom Marcelom Büllesom. Tokratni prevod Sergeja Hvale bo prvi, v katerem bodo lastna imena in poimenovanja usklajena tako s prevodom romana Hobit kot knjige Silmarilion, ki bo izšla leta 2024. Bratovščina prstana, prva knjige trilogije Gospodar prstanov, izide oktobra 2023. Pogovor se bo sukal okoli zank in zagat prevajanja žanra, ki so ga oboževalci večinoma že prebrali v izvirniku in ki je bilo že večkrat prevedeno.
Vabljeni tudi na pogovor Klub fantastičnih – Veščec, svetovni fantazijski fenomen v Kavarno na robu vesolja, ob 15. uri. Fantazijski svet serije Veščec obsega vrsto romanov in zbirk kratkih zgodb. Od leta 1992, ko je izšla prva zbirka kratkih zgodb, je Veščec prerasel v svetovni fantazijski fenomen. V slovenščini sta izšla dva romana − Zadnja želja in Meč usode, tik pred dogodkom pa bo izšel še tretji, Vilinska kri.
VILINSKA KRI
VEŠČEC
Andrzej Sapkowski
Uredila: Darja Marinšek
Prevedel: Klemen Pisk
352 strani
Cena: 34,99 EUR
»Veščec naj bi branil ljudi. Pred lesnikom, vampirjem, volkodlakom. In ne samo to. Branil naj bi jih pred vsakršnim zlom.«
Kontinentu grozi vojna. Kraljestva zadržujejo dih in čakajo na naslednjo potezo nilfgaardskega cesarja. Medtem pa na njihovih tleh že divjajo spopadi, spopadi med ljudmi in vilinci, v katerih ni nikomur prizaneseno. Geralt iz Rivije vsemu temu obrača hrbet, veščeci so na svetu zato, da ubijajo pošasti. A ko pod svoje okrilje vzame mlado Ciri, deklico vilinske krvi in zakonito naslednico kraljestva Cintre, nehote stopi v središče sporov in nevtralnost ni več mogoča …
Poljski pisatelj Andrzej Sapkowsi je s sago o veščecu prodrl med velikane svetovnega fantazijskega žanra in zanjo med drugim prejel svetovno nagrado za fantazijo za življenjsko delo. Po njej so najprej naredili izredno priljubljeno videoigro, pozneje pa še posneli uspešno televizijsko serijo Witcher.

Pred kratkim je izšel tudi Napad in vihar, drugi roman iz cikla Griševsko vsemirje Leigh Bardugo.
NAPAD IN VIHAR
Leigh Bardugo
Uredila: Alenka Veler
Prevedel: Andrej Hiti Ožinger
368 strani
Cena: 37,99 EUR
Druga knjiga iz trilogije Senca in kost priljubljene ameriške pisateljice Leigh Bardugo nas popelje še globlje v svet Griševskega vsemirja, v katerem se dogaja tudi fantazijska poslastica v dveh delih Vranja šesterica. Doslej je bilo prodanih več kot tri milijone knjig iz cikla Griševsko vsemirje, prevedeni so v več kot 38 jezikov po vsem svetu, izdali so jih v več kot 40 državah. Vseh pet knjig je postalo uspešnica New York Timesa. Še večjo priljubljenost so knjige dosegle po predvajanju serie na Netflixu.

VIR: MK