Župan Občine Piran se je udeležil predaje reševalnih plovil za usposabljanje mladih na morju, kjer je v imenu občank in občanov pozdravil prisotne.

Župan Občine Piran se je udeležil predaje reševalnih plovil za usposabljanje mladih na morju, kjer je v imenu občank in občanov pozdravil prisotne. 
 
»Zelo sem vesel, da se danes ne spominjamo le resolucije pomorski usmeritvi Slovenije, temveč praznujemo našo resnično zavezanost morju, ki jo dokazujemo s konkretnimi vlaganji, kot je nova oprema za reševanje na morju - za izobraževanje in usposabljanje pomorščakov. Morska pot je za Slovenijo prava pot in vesel sem, da ostajamo na njej,« je povedal.
 
Nadaljnji razvoj pomorstva je strateškega pomena za gospodarski napredek srednjeevropskega prostora in za rast drugih panog na našem ozemlju, zato je izobraževalno delo ključnega pomena pri zagotavljanju kakovostnih kadrov v pomorstvu. Za ohranjanje tradicije in prenos pomorskega znanja na nove generacije skrbita dve pomembni izobraževalni ustanovi v Občini Piran: Fakulteta za pomorstvo in promet (FPP) Univerze v Ljubljani in Gimnazija, elektro in pomorska šola Piran (GEPŠ).
 
Prvi koraki, da sta FPP in GEPŠ dobili potrebno opremo danes, so bili narejeni po letu 2008, ko je zunanja presoja s strani EMSE obema izobraževalnima ustanovama in državi Republiki Sloveniji, naložila obvezo, da za izobraževanje in usposabljanje pomorščakov pridobi ustrezno opremo, kot jo zahteva STCW konvencija. Dolgotrajna pot projekta, ki so jo začeli pred leti, je danes postala resničnost. Tako bodo prihodnji in obstoječi pomorščaki končno deležni izobraževanja z lastno opremo v domačem morju. Investicija v prihodnost mladih pomorščakov in raba lastne opreme za reševanje imata zelo močno sporočilo v pomorski panogi. Pove namreč, da Slovenija investira v razvoj pomorstva in da želi ostati vpeta v mednarodnem prostoru ponudbe visoko kvalificiranih pomorščakov.

VIR: Občina Piran