Na Mednarodnem slikarskem ex temporu Piran leta 2022 je Mladen Stropnik prejel Nagrado Cesare dell'Acqua.

MLADEN STROPNIK: DUNAJC POMFRIT –
s Sašo Bezjak, Sinišo Labrovićem, Natašo Skušek | 

Kustosinja: Majda Božeglav Japelj,
Galerija Loža, Koper, 17. 11. 2023–21. 1. 2024 | Otvoritev: petek 17. 11. 2023, ob 18.00 uri |  

Zahvale: Jaka Babnik, Martin Petrič, Gregor Podnar, Mateja Pucko, Muzej-Museo Lapidarium, Novigrad-Cittanova

Na Mednarodnem slikarskem ex temporu Piran leta 2022 je Mladen Stropnik prejel Nagrado Cesare dell'Acqua. Nagrada nosi ime po umetniku iz 19. stoletja, rojenem v Piranu, ki se je v širšem evropskem prostoru uveljavil kot slikar portretov, zgodovinskih in žanrskih motivov. Čeprav je Cesare dell'Acqua ohranil stike s svetom svojega otroštva in  mladosti, pa je njegova umetniška dediščina v tem prostoru skromna. Z razpisano nagrado so Obalne galerije Piran želele obuditi spomin na preteklo likovno zgodovino tega prostora. Takratna mednarodna žirija je v Stropnikovem delu prepoznala izjemno zanimivega ustvarjalca, ki si je v programskem letu 2023 zaslužil predstavitev svojega opusa.

Mladen Stropnik se uvršča med uveljavljene predstavnike srednje generacije, ki delovanje na področju sodobne vizualne umetnosti udejanja s prepletom različnih medijev, tehnik in postopkov. Njegov prepoznavni osebni slog, ki korenini v estetiki minimalnega,  se umešča v sfero sodobnega eksperimentiranja z inovativnimi konceptualnimi prijemi. V svojih  delih na papirju, grafikah, risbah, fotografijah, pa tudi skulpturah in videih, se dotika različnih tematik, kjer ne manjkajo tiste s seksualno vsebino, ki so predmet koprske razstave. Ponazarja jih z veliko mero humorja in razorožujoče iskrenosti, kot odmev osebnega in skorajda intuitivnega doživljanja sveta. Nekatera dela na razstavi bodo v obliki nezamenljivih žetonov NFT, digital art collectiblov, novodobnemu fenomenu, ki omogoča lastništvo določene vrednosti; za neoprijemljive objekte, virtualne risbe, ali nečesa v fizični obliki. Ogled je možen s pomočjo QR kode. Nekatera dela, kot tisto z naslovnice vabila, “kristali soli", omogočajo s pomočjo aplikacije artiviva.com  celosten ogled na mobilnem telefonu. Ob priložnosti svoje prve osebne razstave v slovenski Istri bo avtor izdelal tudi umetniški objekt, »mrč«, ali dva.

V slogu njegove  pogosto utečene prakse, ko svojo ustvarjalno energijo prepleta in izmenjuje z drugimi avtorji, bodo na razstavi sodelovali še trije umetniki: Saša Bezjak, Siniša Labrović in Nataša Skušek.

Mladen Stropnik se je rodil v Slovenj Gradcu in odraščal v Velenju. Je diplomiral na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, kjer je končal tudi magistrski študij. Prejel je študentsko Prešernovo nagrado. Svoja dela je razstavljal na osebnih in skupinskih razstavah  doma in na tujem. Živi in dela v Ljubljani. mladenstropnik.com



Razstava nastaja v sodelovanju z Gregor Podnar, Vienna.

Zahvale: Jaka Babnik, Martin Petrič, Gregor Podnar, Mateja Pucko, Muzej-Museo Lapidarium, Novigrad-Cittanova

Mladen Stropnik, maki, 2023, risba


Mladen Stropnik, drevo, 2022, slika