Delovanje ministrstva za naravne vire in prostor so v letošnjem letu zaznamovale ujme, predvsem tista v začetku avgusta.

Delovanje ministrstva za naravne vire in prostor so v letošnjem letu zaznamovale ujme, predvsem tista v začetku avgusta. Kljub izredni situaciji, ki je zahtevala veliko hitrega in odločnega odzivanja, smo uspeli na naših delovnih področjih, to so voda, prostor in narava nadaljevati in zaključevati projekte ter obenem sodelovati v pomoči prizadetim. Pri tem smo zasledovali potrebo po skrajšanju in poenostavitvi upravnih postopkov ter zagotavljanju hitrejše obnove in razvoja. Protipoplavno delovanje ostaja naša prioriteta.
 
Ministrstvo je aktivno delovalo na področju odpravljanja posledic naravnih nesreč, pri sanaciji življenjskega prostora, urejanju vodotokov in izboljšanju vodooskrbe slovenske Istre ter kraškega zaledja. Posebno pozornost smo namenjali upravljanju velikih zveri in ohranjanju narave, ključnemu bogastvu Slovenije. Za uporabnike, graditelje in projektante smo z informacijskimi rešitvami poenostavili postopke v okviru urejanja prostora. V tem letu smo zaključili z izvajanjem evropske kohezijske politike za obdobje 2014–2020. Za 140 projektov, ki bistveno izboljšujejo kakovost življenja, smo uspešno počrpali dobrih 700 milijonov evrov. Ob vsem tem smo bili tudi mednarodno aktivni in ob predsedovanju Alpski konvenciji uspešno izpeljali konferenco za Sredozemlje COP 23 ter prevzeli predsedovanje Barcelonski konvenciji za naslednje dveletno obdobje.  
 
Odziv ministrstva za naravne vire in prostor po avgustovski ujmi
 
Takoj po avgustovski ujmi je ministrstvo pripravilo spremembe Zakona o odpravi posledic naravnih nesreč. S tem se je med drugim skrajšal čas izplačila pomoči prizadetim zaradi posledic neurij, občine pa so bile na podlagi predhodnega sanacijskega programa upravičene do 40-odstotnega vnaprejšnjega plačila. Do danes je ministrstvo že nakazalo 218,5 milijona evrov predplačil za nujno sanacijo 115 občinam, ki so podale zahtevke.
 
V Sloveniji smo se prvič soočili z naravno nesrečo takih razsežnosti. Vlada se je zato odločila, da se tudi fizičnim osebam (lastnikom poškodovanih stanovanj in hiš) zagotovi predplačila za obnovo, in sicer v višini 20 odstotkov ocenjene škode, kot je zavedeno v spletni aplikaciji AJDA. Tako prvič doslej predplačila za obnovo prejemajo tudi posamezniki. Seznam upravičencev, vključno z višino predplačila, vodi ministrstvo, izplačila pa izvaja Finančna uprava Republike Slovenije. V letu 2023 je bilo izplačanih že 29,7 milijonov evrov, kar so praktično vsa sredstva iz skupne ocenjene vrednosti predplačil.
 
Ministrstvo je aktivno sodelovalo pri pripravi novega Zakona o obnovi, razvoju in zagotavljanju finančnih sredstev (ZORZFS). Rešitve, ki so bile na predlog MNVP vključene v ZORZFS, omogočajo trajne rešitve na področju urejanja prostora in gradnje, urejanja voda in druge infrastrukture ter sanacije plazov. Vse s ciljem, da se čimprej obnovi v poplavah prizadeta območja ter zagotovi odpornost na bodoče izredne vremenske dogodke, povezane s podnebnimi spremembami. V njem so upoštevani predlogi občin, stroke in vseh vladnih služb, ki se intenzivno ukvarjajo z obnovo.
 
Ministrstvo že pripravlja Program odprave posledic naravne nesreče. Program bo pripravljen za vsak posamezen dogodek,  in sicer v skladu z določili zakona o odpravi posledic naravnih nesreč. Za odpravo posledic poplav in plazov iz 4. avgusta letos bo pripravljen program za obdobje petih let, medtem ko bodo za ostale dogodke programi predvidoma triletni.
 
Več podrobnosti o drugih sprejetih ukrepih ter aktivnostih na področjih dela Ministrstva za naravne vire in prostor je navedenih v celotnem sporočilu za javnost, ki je objavljeno na spletnem mestu GOV.SI.

VIR: MNVP