Za nakup novega ali rabljenega električnega vozila je mogoče dobiti do 6.500 evrov nepovratnih sredstev, v treh letih pa naj bi bilo skupno na voljo za te namene dobrih enajst milijonov evrov.

Za nakup novega ali rabljenega električnega vozila je mogoče dobiti do 6.500 evrov nepovratnih sredstev, v treh letih pa naj bi bilo skupno na voljo za te namene dobrih enajst milijonov evrov.

Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo je objavilo nov javni poziv za dodeljevanje nepovratnih finančnih spodbud za nakup električnih vozil fizičnim osebam s stalnim prebivališčem v Sloveniji. Poglavitni namen tega poziva je podpora fizičnim osebam pri prehodu na brezemisijsko mobilnost, za nakup novih ali rabljenih električnih vozil pa je mogoče pridobiti od 300 do 6500 evrov nepovratnih sredstev. Konkretneje, višina nepovratne finančne spodbude znaša do 6.500 evrov za nakup novega električnega vozila v vrednosti do 35.000 evrov, 4.500 evrov za nakup novega električnega vozila v vrednosti vozila od 35.000 do 65.000 evrov, 3.000 evrov za nakup rabljenega električnega vozila v vrednosti do 30.000 evrov oziroma 2.000 evrov za nakup rabljenega električnega vozila z vrednostjo nakupa od 30.000 do 65.000 evrov. Za nakup novih električnih vozil drugih kategorij pa je mogoče dobiti od 300 do največ 1.500 evrov nepovratnih sredstev.

Nepovratne finančne spodbude bodo lahko prejeli kupci novih vozil, za katerega je bila prva registracija opravljena v Sloveniji od vključno 1. junija letos dalje in pred oddajo vloge. Za nakup rabljenega vozila pa mora biti prva registracija vozila opravljena v eni od držav članic EU po 1. novembru 2021 in registracija vozila v Sloveniji opravljena od vključno 1. junija letos dalje in pred oddajo vloge. S posamezno vlogo lahko vlagatelj kandidira za nepovratno finančno spodbudo za eno ali več vozil znotraj posameznega ukrepa in več ukrepov pod pogoji iz javnega poziva. Vlogo za pridobitev nepovratnih sredstev je mogoče oddati izključno preko spletne aplikacije družbe Borzen od 15. julija dalje do dneva objave zaključka javnega poziva v Uradnem listu Republike Slovenije. Okvirna skupna višina sredstev za sofinanciranje nakupa e-vozil, ki so zagotovljena iz evropskega Sklada za okrevanje in odpornost, znaša 11,25 milijona evrov, koriščenje sredstev pa bo mogoče v letih 2024, 2025 in 2026. Več o tem lahko preberete tukaj.


Avtor:
Brane Janjič

Avtor fotografij:
Arhiv Elektra Ljubljana

VIR: Naš Stik