Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaž Han se je skupaj s predsednikom vlade dr. Robertom Golobom udeležil tradicionalnega XXVI. srečanja gospodarstvenikov Primorske

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaž Han se je skupaj s predsednikom vlade dr. Robertom Golobom udeležil tradicionalnega XXVI. srečanja gospodarstvenikov Primorske, kjer je poudaril pomen gospodarskih zbornic pri sooblikovanju gospodarske politike in doprinosu za celotno gospodarstvo, ne zgolj za njihove člane.
Minister Matjaž Han na izjavi za medije po srečanju s primorskimi gospodarstveniki

Minister Matjaž Han je na srečanju izpostavil ukrepe vlade za blažitev draginje ter izpostavil, da ukrepe vlada sprejema v tesnem sodelovanju z gospodarstvom. Ob tem je nekaj ukrepov tudi naštel: »Znižali smo davek na dodano vrednost na energente iz 22 % na 9,5 %, regulirali cene pogonskih goriv, elektrike in plina za male odjemalce, izvzeli okoljske prispevke ter sprejeli poroštvo za energetski sektor.« Minister je mnenja, da je Slovenija, glede na zakonodajo, ki jo je pripravila ta vlada, v vrhu evropskih držav, ki trenutno pomagajo gospodarstvu. Spomnil je, da je Državni zbor minuli teden sprejel vladni zakon: "S tem smo za pomoč gospodarstvu zaradi visokih cen električne energije in zemeljskega plina namenili 86 milijonov evrov." Pomembno pri tem je, da je vlada svoj zakon novelirala tako, da so po novem upravičenci do pomoči tudi gospodarske družbe in zadruge, subjekti iz primarnega kmetijstva in ribištva, zasebna društva in zavodi, gospodarsko interesna združenja, zbornice in sindikati, ki opravljajo gospodarsko dejavnost.

»Na Slovenskem podjetniškem skladu je na voljo tudi 32 milijonov ugodnih posojil za zagotavljanje likvidnosti podjetij,« je še dodal minister, ob tem pa poudaril, da so vse to zgolj prvi koraki, ki jih vlada s pristojnimi ministrstvi pripravlja. »Najprej mora priti do regulacije cen energentov na EU ravni, nato pa bo vsaka država posebej sprejemala svoje ukrepe,« je pojasnil minister Han.

Minister je povedal, da se Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo vsakodnevno odziva na probleme ljudi ter poudaril, da se predstavniki ministrstva vsak teden glede ukrepov tudi usklajujejo s predstavniki gospodarstva. "Vzpostavili smo Gospodarsko koordinacijo, kjer z vsemi gospodarskimi deležniki pripravljamo podlage za ukrepe na podlagi odzivov in potreb gospodarstva. Vzpostavili smo tudi sodelovanje z  Evropsko komisijo – tako na nivoju komisarjev kot tudi na strokovnem nivoju – z namenom čim večjega vpliva na pripravo pravnih podlag in ukrepov na EU ravni za države članice EU," našteva Han, ki verjame, da je sodelovanje in solidarnost - tako na nacionalnem kot evropskem nivoju sedaj nuja.

Naslednji teden se bo prvič sestal tudi Strateški svet za gospodarstvo, strokovno-posvetovalni organ sestavljen strokovnjakinj in strokovnjakov različnih profilov in znanj, ki bo prav tako ministru v oporo pri pripravi ukrepov pisanih na kožo gospodarstvu.

PR: MGRT