Te dni odmeva vest, da naj bi ena izmed družb pod okriljem FORTENOVA GROUPA, d.d. - ki je pred časom v Sloveniji izvedla tudi iztisnitev malih delničarjev iz družbe MERCATOR, d.d. - odkupila 44 % lastniški delež v krovni družbi

Te dni odmeva vest, da naj bi ena izmed družb pod okriljem FORTENOVA GROUPA, d.d. - ki je pred časom v Sloveniji izvedla tudi iztisnitev malih delničarjev iz družbe MERCATOR, d.d. - odkupila 44 % lastniški delež v krovni družbi, ki je v lasti ruske državne banke SBERBANK. S prodajo »samemu sebi« naj bi poskusili pospešiti odprodajo ruskega deleža v družbi, kar je pogoj za refinanciranje njenih obveznosti. Skupščina na kateri naj bi lastniki o tem odločali sicer še ni bila izvedena, saj delničarji – ob zamrznjenih glasovalnih pravicah ruske banke – niso sklepčni. Medtem ko rusko lastništvo v FORTENOVA GROUPI družbi povzroča takšne težave, da se hiti s prodajo 44 % deleža posredno kar sami družbi, slovensko sodišče tovrstne težave žal ni prepoznalo, ko je FORTENOVA GROUPA v Sodni register vpisala iztisnitev malih delničarjev družbe MERCATOR, in to kljub registrski zapori, ki jo je dosegel VZMD. Nad takšno odločitvijo se je VZMD pritožil, prav tako pa je sprožil postopek sodne preveritve primernosti denarne odpravnine.

Poleg siceršnjega nespoštovanja odločitev Sveta EU in aktualnih sankcij v VZMD že od lani opozarjajo in izpodbijajo skrajno sporno dokapitalizacijo družbe MERCATOR, brez katere FORTENOVA GROUPA ne bi - za vsega 0,005 % - presegla 90 % prag za iztisnitev malih delničarjev iz družbe. Glede na ocene strokovnih sodelavcev VZMD, bi morala primerna denarna odpravnina znašati vsaj 204,33 €, kolikor je na skupščini utemeljeno predlagal VZMD z Nasprotnim predlogom. Mali delničarji bi morali ob iztisnitvi tako - namesto 22,37 mio € - prejeti vsaj 126,94 mio €! Da so delnice Mercatorja vredne precej več od ponujenih 36 € nenazadnje izkazuje celo trgovanje na Ljubljanski borzi, kjer se je - kljub že sprejeti iztisnitvi in slabi likvidnosti trga - tečaj v istem obdobju povzpel tudi do 50 € za delnico. 

PR: VZMD