V petek, 2. decembra 2022, smo uživali v koncertu Avsenikovih pesmi, ki ga je pripravil Mešani pevski zbor Grosuplje. Zbor sestavlja 20 pevcev, ki pojejo pod vodstvom Gabrijele Cedilnik.

Na harmoniki in klaviaturah je zbor ves večer spremljal Primož Cedilnik. Ker podoben koncert pripravljajo tudi pevke Ženskega pevskega zbora Harmonija iz Ivančne Gorice in ker tudi nje vodi Gabrijela Cedilnik, so se pridružile MePZ Grosuplje, da je skupna pesem zadonela iz 35 grl.

Ideja, da bi zapeli Avsenikove pesmi, je že dolgo tlela v mislih zborovodkinje Gabrijele Cedilnik, dokler ni dozorela v scenarij za samostojni koncert. V goste smo povabili še solistko sopranistko Ivico Kocjan Anderlič iz Radne vasi. S svojim lepim glasom in prijetnim nastopom nas je že v juniju na koncertu Pomlad je čas ljubezni prepričal mladi Svit Bozja Anžlovar, zato ga je zborovodkinja tudi za Avsenikov koncert povabila k sodelovanju. Dogodek je povezovala televizijska novinarka in urednica Tadeja Anžlovar, ki je skupaj s svojim sinom zapela pesem Otroške želje, za katero je zanimivo besedilo napisal Tone Pavček. Prisrčen je bil ta pevski nastop matere in sina. Kot solisti so nastopili tudi pevci mešanega pevskega zbora Grosuplje Tone Zalar in Tine Zibelnik ter Mira Anžlovar.

Gabrijela Cedilnik je povezala Avsenikove pesmi v vsebinske sklope: domoljubnim pesmim so sledile pesmi o gorah, otroške pesmi so se nadaljevale v pesmih o družini, ljubezni, pesem Večerna zarja pa nas je že opomnila, kako mineva čas in napovedala prihod zime. Koncert smo zaključili s pesmijo Ostanimo prijatelji, ki je bila osnovna misel večera. To misel je v svojem nagovoru povzel tudi podžupan Janez Pintar, ki je tudi v županovem imenu vsem zaželel, da bi imeli v času veselega pričakovanja v adventnem času in celo leto ob sebi prijatelja ali prijateljico.

Dvorana družbenega doma je bila polna, poslušalci so veseli in zadovoljni postali še nekaj časa v preddverju in poklepetali s pevci in z znanci. Da smo petkov koncert zaključili v prijateljskem vzdušju, kot je narekoval že naslov Ostanimo prijatelji, so zaslužni sponzorji: Občina Grosuplje,  ZKD Grosuplje, Skupina Don don – Pekarna Grosuplje, Pekarna Pečjak, KMEBO Interier, Tuš market Maver, Avgust Gril, Avtotransporti Lado Kastelec, Maks in Iva Antončič pa sta podarila dva dežnika, ki sta skupaj z drugimi krasila oder med nastopom. Vsem se iskreno zahvaljujemo.

VIR: Občina Grosuplje