MEGRA, MEDNARODNI SEJEM GRADBENIŠTVA, ENERGETIKE, KOMUNALE IN OBRTI S POUDARKOM NA STROKI IN IZOBRAŽEVANJU MLADIH ZA DEFICITARNE POKLICE

MEGRA, 31. Mednarodni sejem gradbeništva, energetike, komunale in obrti MEGRA, ki bo potekal v Gornji Radgoni od 21. do 23. aprila, bo pod okriljem Zbornice gradbeništva in industrije gradbenega materiala GZS predstavil najpomembnejša gradbena podjetja iz Slovenije. Ob njih bodo razstavljavci ponujali pestro paleto izdelkov za gradbeništvo, energetiko, komunalo in obrt. Prisotno bo tudi gradbeno podjetje iz Turčije. Poleg gradbenih in obrtnih storitev bodo v ospredju gradbena mehanizacija, stroji in oprema, gradbeni odri, prometna signalizacija, montažne hiše in lesene skladiščne konstrukcije, izdelki za ogrevanje in hlajenje, talne obloge, delovna zaščita oprema, strešne kritine, garažna vrata, čistilne naprave in zbiralniki vode, stroji in priključki za urejanje okolice. Sejem bo spremljajo pestro dogajanje, namenjeno izobraževanju mladih za deficitarne poklice v gradbeništvu, energetiki, komunali in obrti.

Ob izobraževanju mladih bodo sejem MEGRA podčrtali aktualni strokovni posveti na temo nadgradnje železniške infrastrukture, podražitev v gradbeništvu, kazalnikov trajnostne gradnje ter poslovna srečanja. 
Neodvisni strokovnjaki in energetski svetovalci bodo obiskovalcem sejma brezplačno svetovali pri energetskih naložbah in pridobivanju sredstev Eko sklada. Gradbena svetovanja se bodo izvajala  na prostoru Gradbenega inštituta ZRMK.
Svečano odprtje sejma MEGRA bo v četrtek 21. aprila ob 14.00 uri. Spremljala ga bo slavnostna podelitev okoljskih certifikatov Znaka Kakovosti v Graditeljstvu. Slavnostni govornik in otvoritelj bo Jernej Vrtovec, minister za infrastrukturo Republike Slovenije. Odprtje sejma bo potekalo v hali A.

Vstop na sejem je prost. 

Parkiranje je brezplačno.

Sejem bo odprt od četrtka, 21. aprila do sobote, 23. aprila 2022, od 9.00 do 17.00 ure.


OSEBNA IZKAZNICA SEJMA MEGRA 2022

Razstavni prostor skupaj   7.500 m2
- razstavne hale 3.500 m2
- zunanji prostor 4.000 m2
Število razstavljavcev 95


NAJPOMEMBNEJŠA SLOVENSKA GRADBENA PODJETJA

Na razstavnem prostoru GZS zbornice gradbeništva in industrije gradbenega materiala bodo med drugimi sodelovali: 2TDK, Cestno Podjetje Ptuj, CPG Novo Mesto, GIC gradnje Rogaška Slatina, Gorenjska gradbena družba Kranj, Goriške opekarne Nova Gorica, Kolektor CPG Nova Gorica, MAPRI Proasfalt Ljubljana, Marmor Hotavlje, POMGRAD Murska Sobota, SALONIT Anhovo, SGP Slemenšek Ravne na Koroškem,  Slovenske železnice SŽ-ŽGP, VARIS Lendava in Vilkograd Šentjur.





IZOBRAŽEVANJE ZA DEFICITARNE POKLICE V GRADBENIŠTVU IN POVEZOVANJE ISKALCEV S PONUDNIKI ZAPOSLITVE – IZOBRAŽEVALNI DAN SLOVENSKEGA GRADBENIŠTVA 2022

V četrtek bo od 9.00 – 13.00 v hali A in na zunanjem prostoru pred halo B potekala predstavitev poklicev v gradbeništvu. Organizirajo jo GZS Zbornica gradbeništva in industrije gradbenega materiala, Območna obrtna zbornica Murska Sobota, Zavod za zaposlovanje, Pomgrad in Srednja gradbena šola Maribor. 

Pomanjkanje različnih poklicnih profilov v gradbeništvu postaja vedno večji problem. Še posebej kritično je pomanjkanje klasičnih poklicev, kot so zidarji, tesarji, železokrivci pa tudi gradbeni tehniki in inženirji. Izobraževalni dan slovenskega gradbeništva 2022 ima za cilj predstaviti mladim, ki so pred poklicno odločitvijo vse izobraževalne ustanove v Sloveniji, ki se ukvarjajo z gradbeništvom od srednjih, višjih šol do fakultet. Obenem jih bo osebno seznanil s predstavniki največjih slovenskih gradbenih podjetij, poklici v gradbeništvu in možnostmi zaposlitve v gradbeništvu. Predstavljeni bodo poklici, kot so zidar, kamnosek, tesar, železokrivec, keramičar, gradbeni tehnik, inženir … Program dogajanja bo pester, pa tudi zabaven, saj bo na sporedu tudi tekmovalni kviz v znanju s področja gradbeništva z nagradami za najboljše.

V okviru Izobraževalnega dne slovenskega gradbeništva bo ob 12.00 uri potekala novinarska konferenca in zaključna predstavitev evropskega projekta SUSODCO in predstavitev promocijskih filmov za promocijo gradbeništva.


09:00 - 09:05 
Uvodni pozdrav 
Gregor Ficko 
ZBORNICA GRADBENIŠTVA IN INDUSTRIJE GRADBENEGA MATERIALA 

09:05 - 09:25 
Predstavitev srednješolskih izobraževalnih programov v gradbeništvu 
Možnosti zapolnjevanja potreb poklicnih dejavnosti v gradbeništvu 
Damjana Gruden 
Gvido Jager 
SKUPNOST SREDNJIH GRADBENIH ŠOL SLOVENIJE 

09:25 - 09:45 
Predstavitev veljavnega višješolskega programa Gradbeništvo s predstavitvijo dobrih praks sodelovanja z gospodarstvom 
Alicia Miklavčič 
Miha Zimšek 
SKUPNOST VIŠJIH STROKOVNIH ŠOL SLOVENIJE 
Borut Šušteršič 
ŠOLSKI CENTER CELJE/ACADEMIA MARIBOR 

09:45 - 10:05 
Predstavitev visokošolskih in univerzitetnih študijskih programov v gradbeništvu 
Violeta Bokan-Bosiljkov 
FAKULTETA ZA GRADBENIŠTVO IN GEODEZIJO UNIVERZE V LJUBLJANI Miroslav Premrov 
FAKULTETA ZA GRADBENIŠTVO, PROMETNO INŽENIRSTVO IN ARHITEKTURO UNIVERZE V MARIBORU 

10:05 - 10:25 Predstavitev pomena raziskovalnih dejavnosti v gradbeništvu 
Aleš Žnidarič 
ZAVOD ZA GRADBENIŠTVO 

10:25 - 10:45 
Predstavitev pomena inženirstva in inženirskih poklicev v gradbeništvu 
Dejan Prebil 
INŽENIRSKA ZBORNICA SLOVENIJE 

10:45 - 11:05 
Predstavitev sistema kvalifikacij na področju gradbeništva 
Predstavitev evropskih projektov iz področja izobraževanja v gradbeništvu 
Valentina Kuzma ZBORNICA GRADBENIŠTVA IN INDUSTRIJE GRADBENEGA MATERIALA 

11:05 - 11:25 
Uvajanje digitalizacije v gradbeništvu v procesu projektiranja, gradnje in upravljanja gradbenih projektov 
Matic Kotnik 
CGS-LABS d.o.o. LJUBLJANA 


11:25 - 12:05 
Predstavitev projekta izgradnje 2. tira med Divačo in Koprom 
Marko Žitnik 
Marijan Zaletelj
2TDK d.o.o. 

12:05 - 12:25 
Predstavitev projekta SUSODCO in pomena socialnega dialoga v gradbeništvu 
Uradna predstavitev promocijskih filmov za popularizacijo gradbeništva 
Gregor Ficko 
Valentina Kuzma 
ZBORNICA GRADBENIŠTVA IN INDUSTRIJE GRADBENEGA MATERIALA 

12:25 - 13:00 
Kviz in tekmovanje v znanju in veščinah iz gradbeništva 
ZBORNICA GRADBENIŠTVA IN INDUSTRIJE GRADBENEGA MATERIALA 

SODELUJEJO: 
2TDK, Cestno podjetje Ptuj, CGS-LABS Ljubljana, CPG Novo mesto, Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo univerze v Ljubljani, Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo univerze v Mariboru, GIC gradnje Rogaška Slatina, Gorenjska gradbena družba Kranj, Goriške opekarne Nova gorica, Inženirska zbornica Slovenije, Kolektor CPG Nova Gorica, MAPRI Proasfalt Ljubljana, Marmor Hotavlje, POMGRAD Murska Sobota, Pomurski sejem Gornja Radgona, Salonit Anhovo, Skupnost srednjih gradbenih šol Slovenije, Skupnost višjih strokovnih šol Slovenije, SGP Slemenšek Ravne na Koroškem, Slovenske železnice SŽ-ŽGP, Varis Lendava, Vilkograd Šentjur, Zavod za gradbeništvo, Zbornica gradbeništva in industrije gradbenega materiala.


STROKOVNI IN POSLOVNI DOGODKI

V četrtek bo na sporedu posvet Nadgradnja slovenskega železniškega omrežja in železniškega prometa. V organizaciji DRC – Združenja za promet in prometno infrastrukturo Slovenije bodo strokovnjaki osvetlili umeščanje nadgradenj obstoječih in načrtovanih novih prog v prostor, posodobitev slovenskega železniškega potniškega in tovornega prometa ter izvedbo nadzora pri nadgradnji železniške infrastrukture ter gradnji 2. tira Divača -   Koper.

Gradbeni inštitut ZRMK bo predstavil kazalnike trajnostne gradnje, ki bodo v bližnji prihodnosti osnova za dokazovanje izpolnjenih kriterijev trajnostnega gradbeništva. Predstavili pa bodo tudi nadgradnjo razvoja znakov kakovosti v graditeljstvu.
 
Zanimivo bo tudi predavanje o toplotnih črpalkah z izrabo morske vode v sklopu projekta Seadrion Plus iz programa Interreg Adrion v organizaciji Goriške lokalne energetske agencije GOLEA.
 
V okviru Izobraževalnega dne slovenskega gradbeništva bo ob 12.00 uri v dvorani 3 Pomurskega sejma potekala novinarska konferenca in zaključna predstavitev evropskega projekta SUSODCO in predstavitev promocijskih filmov za promocijo gradbeništva.
 
Svečano odprtje sejma MEGRA bo ob 14.00 uri spremljala tudi slavnostna podelitev okoljskih certifikatov Znaka Kakovosti v Graditeljstvu. Sejem bo odprl Jernej Vrtovec, minister za infrastrukturo Republike Slovenije.

Petek, 22. 4. 2022 bo podčrtal strokovni posvet v organizaciji GZS Zbornice gradbeništva in industrije gradbenega materiala, ki bo predstavil podražitve v gradbeništvu – obveznosti, pristojnosti in pravice pogodbenih partnerjev. Gradbeni inštitut ZRMK in GZS Združenje za inženiring bosta od 10.00 do 13.30 ure prikazala primere dobre prakse pri prenovi stavb. Od 10.00 do 14.00  ure bo v organizaciji Regionalne razvojne agencije Podravje Maribor potekalo B2B poslovno srečanje. Popoldan se bodo zvrstila predavanja pooblaščenih arhitektov in prostorskih načrtovalcev Slavka Gabrovška, Helene Kovač in Vlada Krajcarja na temo gradbenega zakona in dovoljenj v vsakodnevni uporabi.


Sobota bo namenjena predvsem zasebnim investitorjem, vsem ki obnavljajo in gradijo za lastne potrebe.
    
SVETOVANJA

Neodvisni strokovnjaki in energetski svetovalci mreže Ensvet bodo obiskovalcem sejma brezplačno nudili celovite rešitve ter pomoč pri energetskih naložbah in pridobivanju sredstev Eko sklada. Gradbena svetovanja pa bodo na voljo na prostoru ZRMK. 





PROGRAM DOGAJANJA

Četrtek, 21. 4. 2022
 
9.00 – 13.50 / Dvorana 1
Nadgradnja slovenskega železniškega omrežja in železniškega prometa
9.00 – 9 20 : Otvoritev posveta
9.20 – 10.30 Vizija 2050+; Nadgradnja slovenskega železniškega omrežja
10.30 -11.20 Umeščanje nadgradenj obstoječih in načrtovanje novih prog v prostor
11.50 – 12.50 Posodobitev slovenskega železniškega potniškega in tovornega prometa
12.50 -13.30 Izvedba nadzora pri nadgradnji železniške infrastrukture. Gradnja 2 tira Divača Koper
13.30 -13.50 Razprava in zaključek, Sklepi posveta
Organizator: DRC (kotizacija)
 
9.00 – 13.00 / Hala A, zunanji prostor, hala B
Predstavitev poklicev v gradbeništvu
Organizator: GZS Zbornica gradbeništva in industrije gradbenega materiala, Območna obrtna zbornica M.Sobota, Zavod za zaposlovanje, Pomgrad, Srednja gradbena šola Maribor
 
10.00 – 12.30 / Dvorana 2
Kazalniki trajnostne gradnje: predstavitev razvoja SLO verzije Level(s) in testiranja alfa verzije kTG
Organizator: Gradbeni inštitut ZRMK
 
12.00 – 13.30 / Dvorana 3
Nadgradnja razvoja ZKG (znak kakovosti v graditeljstvu)
Organizator: Gradbeni inštitut ZRMK
 
12.00  / Hala A
Novinarska konferenca in zaključna predstavitev evropskega projekta SUSODCO in predstavitev promocijskih filmov za promocijo gradbeništva.
Organizator: GZS Zbornica gradbeništva in industrije gradbenega materiala
 
13.00 – 17.00 / Dvorana 2
Toplotne črpalke z izrabo morske vode – projekt Seadrion Plus (Program Interreg Adrion)
Organizator: GOLEA – Goriška lokalna energetska agencija
 
14.00 / Hala A
Svečana otvoritev sejma MEGRA in slavnostna podelitev okoljskih certifikatov Znaka Kakovosti v Graditeljstvu
 
Petek, 22. 4. 2022
 
10.00 – 14.00 / Dvorana 1
Podražitve v gradbeništvu – obveznosti, pristojnosti in pravice pogodbenih partnerjev
Organizator: GZS Zbornica gradbeništva in industrije gradbenega materiala (kotizacija)
Program 
 
10.00 – 13.30 / Dvorana 2
Prenova stavb: prikaz primerov dobre prakse
Organizator: Gradbeni inštitut ZRMK in GZS Združenje za inženiring
 
10.00 – 14.00 / Hala A
B2B poslovno srečanje
Organizator: Regionalna razvojna agencija Podravje Maribor
 
14.00 – 16.00  / Dvorana 2
Gradbeni zakon in dovoljenja v vsakodnevni uporabi
1. predstavitev gradbenega zakona, novosti glede na prejšnje določbe, veljavnost, vrste    
    objektov
2. dovoljenja za novogradnjo objektov, prevzem stavb: novogradnje, prizidave
3. dovoljenja za gradnjo na obstoječih objektih - rekonstrukcije in spremembe namembnosti, 
     manjše rekonstrukcije, vzdrževalna dela na stavbah
4. dovoljenja za že zgrajene objekte
 
Organizator: Zbornica za arhitekturo in prostorsko planiranje
 
 
 

-----------------------------------------------------------------------------------
PR: PS