Kot skala razdvoji potoček, ko pade v njegovo strugo, tako je rojstvo deklice, ki ne bo nikoli odrasla, razdvojilo mlado mater.

Ko sem jo gledala, kako se igra, in sem bila sama tako zvrhana žalosti, me je mahoma prešinilo spoznanje, da bo šla skozi življenje kot ptiček pod nebom. Nikoli ne bo poznala težav v boju za obstanek. Nikoli se ne bo zavedala, da je kaj drugačna kakor drugi otroci. Za vse večne čase bo deležna otroškega veselja in neodgovornosti. Moja naloga je bila samo to, da ji poskrbim varnost, hrano in streho - in ljubezen. 
 
Odlomek iz knjige – Moja punčka ne bo nikoli odrasla
(Pearl S. Buck)
 
V času, ko nekateri, ki  se ukvarjajo s politiko napovedujejo vojno med Kitajsko in ZDA, sem se spomnila pisateljice, ki je bila zelo popularna v Evropi med letoma 1950 in 1970. Pearl Buck se je v zgodnji mladosti - kot otrok tretje kulture -  preselila s starši misijonarji na Kitajsko. Nobelovka je pisala o medkulturnih razlikah in nerazumevanju skrivnostne kitajske kulture. To je bil razlog, da se ji ni mogla uresničiti življenjska želja, kajti, ko je zapustila Kitajsko ji je Maova vlada prepovedala vstop nazaj. Vztrajno je pisala  o svojem hrepenenju po kitajskem soncu in zemlji.  Pearl se je prav tako počutila kot tujka v Združenih državah in je bila socialno izobčena, medtem, ko so se avtoričine knjige dobro prodajale in bile prevedene v več jezikov -  tudi v slovenščino.

Srd, sovraštvo in zamere se nikoli niso dotaknile pisateljičinega srca, navkljub obupnim življenjskim preizkušnjam. V sodobni psihologiji je sigurno najbolj priporočljiva pisateljičina pripoved o rojstvu in vzgoji otroka s posebnimi potrebami.

 Pisateljičina popularnost ponovno narašča v sodobnih časih. Poimenovali  so veliko kulturnih  ustanov po legendarni avtorici tako na Kitajskem kot v Ameriki. Politiki smatrajo Pearl Buck kot ikono, ki tvori medkulturno most prijateljstva med obema državama.

 Vabljeni v soboto 09. julija ob 19. uri  na predavanje o Pearl Buck, na zoom povezavo z medkulturno pisateljico Nino Kosmač : https://us05web.zoom.us/j/89674576645?pwd=YjVJNkRmSWcrZFdhbkhZUENGcnhYdz09
ID: 896 7457 6645; access code: BQb855.

Vir: Nina Kosmač