Poslanec Evropskega parlamenta (EP) iz politične skupine S&D Matjaž Nemec je danes na poslanke in poslance EP naslovil prošnjo za sopodpis njegovega vprašanja Evropski komisiji, s pobudo, da proračun EU nameni več sredstev evropskemu mehanizmu za civilno zaščito.

“Pretresajo nas krize, nesreče in tragedije. Ko se skupnost komajda opomore od ene, že pride nova krizna situacija, ki terja skupen mednarodni odziv v preprečevanju še večjih tragedij kot bi bile sicer. Ob nedavnem uničujočem potresu v Turčiji in Siriji je mednarodna skupnost znova dokazala, da človečnost, požrtvovalnost in solidarnost ne poznajo meja,” je izpostavil Matjaž Nemec.

“Prav tako se je vnovič izkazalo, da je civilna zaščita hrbtenica pomoči ljudem v najbolj kriznih trenutki, tudi Slovenija in njeni izjemni reševalci so se ponovno izkazali za nenadomestljivo pomoč v verigi tisočerih reševalcev s celega sveta. Prav je, da mehanizem civilne zaščite v okviru EU dobi največjo pozornost in podporo,” je poudaril evropski poslanec Nemec iz vrst SD/S&D.
 

Celotno besedilo vprašanja in pobude evropskega poslanca sledi v nadaljevanju:

Vprašanje Evropski komisiji za pisni odgovor
138. člen Poslovnika
Matjaž Nemec (S&D)
 
Zadeva: Povečanje sredstev v okviru proračunskega okvira EU za mehanizem civilne zaščite Evropske unije (EU)

Evropski kontinent in mednarodno skupnost zadnje desetletje pretresajo številne krize. Pravzaprav smo priča dekadi kriz: pandemija kovida, vojna v Ukrajini, poplave, požari in potresi. Kljub različnostim kriz, pa so vsem skupne številne, pogostokrat uničujoče posledice za ljudi in okolje. Če kaj, smo zadnja leta uvideli, da je hitra pomoč prizadetim v krizah najbolj učinkovit mehanizem za učinkovito blaženje posledic kriz; med temi za reševanje človeških življenj!

Evropskemu mehanizmu za civilno zaščito in solidarnosti držav članic EU, tudi moje države, Slovenije, se gre tudi ob nedavnem potresu v Turčiji in Siriji zahvaliti za solidarnost in pomoč, ki presegata formalizme ob aktivaciji omenjenega mehanizma. Temu je odgovorna slediti tudi proračunska politika EU, da se mehanizem civilne zaščite, ki je izkazano najbolj pomemben steber za zamejevanje tragičnih posledic naravnih in drugih nesreč, podpre z več finančnimi sredstvi.

Zato mora EU, ob pregledu finančnega okvira za prihodnja leta, mehanizem civilne zaščite postaviti kot svojo prioriteto, podprto z več finančnimi sredstvi. To ni zgolj nujnost, ki jo narekujejo razmere. Gre za izpolnjevanje primarne evropske zaveze, da je solidarnost dolžnost, pravica in vrednota, iz katere izhajajo domala vse politike in namere EU – na solidarnosti in odnosu do nje bo EU rasla, se krepila ali v nasprotnem padla in se slabila.

Zato na Komisijo naslavljam vprašanje in hkrati pobudo: 

Ali bo Komisija pri pregledu proračunskega okvira EU za prihodnja leta odprla poglavje evropskega mehanizma civilne zaščite ter zanj namenila več sredstev EU? 

VIR: Pisarna evropskega poslanca Matjaža Nemca SD/S&D