napovednik


Razstava BIO27 Supervernakularno - Oblikovanje za regenerativno prihodnost
MAO Slovenija I do 29. septembra 2022
Kustosinja: Jane Withers; asistentka: Ria Hawthorn; vodja BIO27: Anja Radović27. bienale BIO Ljubljana (BIO27), najstarejši in eden vodilnih svetovnih bienalov oblikovanja, bo letos potekal pod taktirko britanske kustosinje Jane Withers. Povezal bo napredne in okoljsko osveščene oblikovalce, arhitekte, mislece in raziskovalce z vsega sveta ter predstavil tehnologije, ki posnemajo stara znanja in veščine naših prednikov, so okolju prijazne, in v sožitju z zemljo.

Bienale v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO), ki ga pripravljamo v sodelovanju s Centrom za kreativnost (CzK), vsebuje razstavo Supervernakularno, razstavo petih naročenih projektov produkcijske platforme in pester program pogovorov, delavnic ter drugih zanimivih dogodkov, ki se bodo odvijali po vsem mestu. Več>>

BIO27 spremljevalni program
do 2. oktobra 2022 I 10:00–18:00 I Palača Cukrarna

Poleg glavne razstave v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje ter drugih produkcijskih projektov v mestnem središču v okviru spremljevalnega programa predstavljamo tri različne mednarodne oblikovalske razstave, katerih namen je dodatno raziskati in soočiti industrijsko in tehnocentrično z alternativnimi pripovedmi in mitologijami. Več>>DNK stvari / DNA of Things (Marcin Rusak)Idealna izkušnja prehranjevanja / The Ideal Eating Experience (Kathrina Dankl v sodelovanju z Vienna Design Week in Vienna Business Agency)Šola neizrečenega / The School of the Untold (Design Campus v sodelovanju z German Design Graduates in Goethe-Institutom)

Razstava I Center za kreativnost
Ustvarjeno v Sloveniji
do 2. oktobra 2022 I 10:00–18:00 I Palača Cukrarna
Z razstavo Ustvarjeno v Sloveniji Muzej za arhitekturo in oblikovanje, ob zaključku prvega obdobja delovanja Centra za kreativnost (CzK), širši javnosti predstavlja nekatere programe ter dela ustvarjalcev, ki so v obdobju skoraj petletnega delovanja sodelovali in soustvarjali delo CzK. Za namene razstave in predstavitve spremljevalnega programa BIO27 je CzK v sodelovanju z Lutkovnim gledališčem Ljubljana in ob podpori Mestne občine Ljubljana uredil zapuščene prostore Palače Cukrarna na Ambroževem trgu 3 in jih do začetka oktobra spremenil v prostor začasne rabe, v katerih predstavlja dela več kot 200 slovenskih ustvarjalcev.

Center za kreativnost kot interdisciplinarna platforma omogoča podporno okolje za razvoj ter promocijo kulturnega in kreativnega sektorja v Sloveniji ter njegovo povezovanje z gospodarstvom in drugimi sektorji. Nastal je leta 2017 v želji po zapolnitvi vrzeli na področju razvoja kulturnega in kreativnega sektorja in tistih dejavnosti, ki nastajajo na presečiščih umetnosti, kulture, eksperimenta, podjetništva in različnih ustvarjalnih področij.

Razstava Ustvarjeno v Sloveniji, bo v Palači Cukrarna na ogled do 2. oktobra 2022, od torka do nedelje med 10. in 18. uro. Več>>Novi časi (Made in Slovenia) >>

Razstava
Novi časi (Made in Slovenia)
7.-12. junij 2022 I 10:00–21:00 I OPIFICIO 31, Via Tortona 31, Milano
Med milanskim tednom oblikovanja bo naša razstava del prizorišča TORTONA ROCKS na ulici Via Tortona 31. Predstavili bomo izbor dvaindvajsetih izdelkov, ki so prejeli znak odličnosti “Made in Slovenia”. Projekte je na podlagi odprtega razpisa za sodelovanje izbrala strokovna komisija: oblikovalec Luka Stepan, oblikovalka storitev Ana Kyra Bekš, arhitekt in oblikovalec Primož Jeza, kustosinja za arhitekturo in oblikovanje Maja Vardjan ter arhitektka in vodja programa pri CzK Mika Cimolini.

Razstava je organizirana v sodelovanju med Centrom za kreativnost/MAO in Generalnim konzulatom Republike Slovenije v Milanu. Več>>

BIO27 x Milano Design Week
BIO27 na Milanskem tednu oblikovanja
Sreda, 8. jun│16.00│Opificio 31


Vabljeni na pogovor o temi BIO27. Supervernakularno je ambiciozno gibanje, ki ga pri ustvarjanju odgovorov na sodobne izzive, navdihujejo vernakularna arhitektura in oblikovalske tradicije z vsega sveta. Pogovarjali se bodo Jane Withers, Marco Sammicheli, Anniina Koivu in Gaja Mežnarić Osole ter Jan Boelen. Dogodek je del razstave Centra za kreativnost Novi časi (Made in Slovenia). Več>>
Dogodki v MAO>>
Okrogla miza
Kakšne oblike je trajnost?
MAO I 7. junij 2022 I 15:00

V sodelovanju z Združenjem Manager vabimo na okroglo mizo, kjer si bomo izmenjali izkušnje zanimivih in inovativnih praks pri vrhunskem oblikovanju trajnostnih produktov ter odkrivali nove priložnosti, ki jih ponujajo interdisciplinarni kreativni pristopi.

Obvezne so prijave: marketing@mao.si.
Dan Primoža Trubarja
Voden ogled gradu Fužine
MAO I 8. junij 2022 I 17:00

Skozi stavbno in kulturno zgodovino gradu Fužine vas bo popeljala umetnostna zgodovinarka Katarina Metelko.
 
Arhitektura v živo
S
prehod po secesijski Ljubljani
MAO I 9. junij 2022 I 18:00

Na predvečer svetovnega dne dediščine Art Nouveau se bomo v družbi konservatorke in umetnostne zgodovinarke Marije Režek Kambič (ZVKDS) sprehodili po secesijski Ljubljani.

Poletna muzejska noč 2022
MAO I 18. junij 2022 I 18:00

V muzeju boste imeli priložnost spoznati skupine 27. bienala oblikovanja in si ogledati razstavo BIO27 Supervernakularno. Za otroke bomo pripravili Mini MAO igrarije in iskanje zaklada ter za ponočnjake nočni ogled gradu Fužine.

Razstave >>

Razstava
Plečnikova Ljubljana na starih fotografijah
Mala galerija Cankarjevega doma I do 12. junija 2022

Razstava fotografij tematizira metamorfoze Ljubljane, v letu, ko praznujemo 150. obletnico Plečnikovega rojstva.

RazstavaI
ŠČEM STANOVANJE ... Sto let organizirane stanovanjske gradnje
Hiša arhitekture Maribor ter različne lokacije v javnem prostoru Maribora I do 12. julija 2022
Odmevna razstava se v prilagojeni različici seli v Maribor. Razstava, umeščena v javni prostor, predstavlja arhitekturno, urbanistično in družbeno raznolikost organizirane stanovanjske gradnje v zadnjem stoletju pri nas. Najmlajše vabimo >>

VABILO NA FILMSKI NATEČAJ
Prispevke sprejemamo do 31. oktobra 2022
Vabimo vas, da se pridružite 150. obletnici rojstva arhitekta Jožeta Plečnika in s svojo mladostno ustvarjalno energijo pokažete, kako vi vidite njegovo arhitekturo in jo povežete s svojo zgodbo, ki je lahko vsakdanja, osebna in intimna ali pa popolnoma domišljijska.

Več informacij in prijave na povezavi.

POLETNA MALA ŠOLA ARHITEKTURE Počitniško varstvo je lahko tudi zabavna šola arhitekture! Ta je namenjena otrokom od 6. do 12. leta in jih seznani z raznolikim svetom arhitekture in oblikovanja: otroci ga bodo preizkušali skozi materiale, oblike, gibanje telesa, vonje, svetlobo in barvo. Letošnja tema bo supervernakularno in 27. bienale oblikovanja (BIO27), ter v znamenju praznovanja Plečnikovega leta.

Več informacij in prijave na povezavi.

PR: Muzej za arhitekturo in oblikovanje