Nepremišljena in neartikulirana gradnja v mestih v veliki meri pripomore k okoljskim in družbenim krizam.

Mala galerija Banke Slovenije

O RAZSTAVI

Nepremišljena in neartikulirana gradnja v mestih v veliki meri pripomore k okoljskim in družbenim krizam. Današnja situacija zahteva vnovičen in resen premislek o izrabi obstoječih in novih prostorov ter njihovi možni transformaciji s primernimi arhitekturnimi posegi.

Kot eno izmed možnosti za presnovo in reaktivacijo mestnega tkiva vidimo arhitekturne intervencije na parcelah nenavadnih oblik in velikosti, na katerih na videz gradnja ni mogoča – t. i. »Odd Lots«.

Študentski arhitekturni projekti raziskujejo neizkoriščene potenciale omenjenih nenavadnih parcel v različnih mestnih situacijah.

Preozke, predolge, nedostopne, temne in na drug način neobičajne in za komercialno rabo nezanimive parcele, nosijo v sebi potencial, ki se ga lahko aktivira z alternativnim pogledom. Na tak način se lahko v mesto vnese nove nepričakovane in nepoznane programske in arhitekturne rešitve, ki lahko spreminjajo način delovanja, arhitekturno podobo in javne prostore mesta. Sodobni čas zaznamujejo družbene, okoljske, politične, zdravstvene in druge krize, ki predstavljajo možna izhodišča za arhitekturne intervencije. Študentski projekti – skupaj z omenjenimi neobičajnimi lokacijami – prinašajo specifične arhitekturne, tipološke in programske rešitve.

Projekt je nastal z dialogom med študenti 2.–5. letnika Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani, pod mentorstvom prof. Vase J. Perovića, asist. Anje Vidic, in Fakultete za arhitekturo Tehnične univerze na Dunaju (TUW), pod mentorstvom prof. Tine Gregorič, asist. Gordona
Rieß-Selbacha ter Katharine Urbanek.

Študenti obeh fakultet obravnavajo lokacije v Ljubljani in na Dunaju. S tem pristopom na dialektičen način, s pogledom od zunaj, preizprašujejo lokacije v obeh mestih.

Mentorji Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani: prof. mag. Vasa J. Perović, univ. dipl. inž. arh. MA (BIA), asist. Anja Vidic, univ. dipl. inž. arh., demonstrator Andraž Tufegdžić, abs. arh.
Mentorji Fakultete za arhitekturo Tehnične univerze na Dunaju (TUW): prof. Tina Gregorič, univ. dipl. inž. arh. M.Arch (AA Dist), asist. Gordon Rieß-Selbach MSc, asist. Katharina Urbanek, Dipl.-Ing., demonstrator Francesca Lysann Klute
Kurator Male galerije Banke Slovenije: Vladimir Vidmar
Produkcija: Fakulteta za arhitekturo Univerze v Ljubljani, Fakulteta za arhitekturo Tehnične univerze na Dunaju (TUW)

Galerija je odprta. Obiskovalce prosimo, da upoštevajo vse preventivne epidemiološke ukrepe.

PR Banka Slovenije