Še štirje sogovorniki razkrivajo, katere knjige so jih v letošnjem poletju tako navdušile, da jih priporočajo v naši rubriki »poletno branje«.

Še štirje sogovorniki razkrivajo, katere knjige so jih v letošnjem poletju tako navdušile, da jih priporočajo v naši rubriki »poletno branje«.

Tina Guček
Novinarka Marketing magazina

Foto: Polina/Pixabay
Uroš Bonšek, vodja oddelka odnosov z javnostmi v medijski hiši Pro Plus, najraje bere klasike. »Lani poleti sem se lotil 800-stranskega romana nobelovca Johna Steinbecka Vzhodno od raja, za katerega potrebujete mir, zbranost, morda celo zapiske, da se ne izgubite med neštetimi dogodki in literarnimi liki. A če se ga lotite, boste nagrajeni s slogovnim in vsebinskim mojstrstvom, ki vam pripoveduje zgodbo o naseljevanju Kalifornije,« pravi.

Letos je v roke vzel še enega klasika, Marjana Rožanca, in njegov roman Ljubezen, za katerega pravi, da mu je nekako ušel z bralnih seznamov tako v srednji šoli kot na fakulteti. »Izjemno iskren, a včasih tudi grenek opis odraščanja in zapravljene mladosti 10-letnega fanta v ljubljanski Zeleni jami med drugo svetovno vojno, me je navdušil in takoj sem ga razglasil za svoje najljubše literarno delo, kar sem jih kdaj prebral. In kot slovenist sem prebral veliko … Pa da ne bom samo o klasikih, čeprav je knjiga v resnici že klasika. Ne samo poleti, ampak v resnici kar naprej, še posebej pa, ko potrebujem kakšen navdih ali idejo, listam in berem knjigo ustanovitelja podjetja Patagonia, Yvona Chouinarda, Let my people go surfing. Če potrebujete knjigo, ki vam bo odstrla, kako voditi podjetje, kako izbirati sodelavce, kako poskrbeti za njihovo dobro počutje …, nujno preberite to bibilijo 'employer brandinga',« je povedal za MM.

Ljubiteljica kriminalk

Medeja Kraševec Žnidarec
, kreativna direktorica v agenciji Luna \TBWA, je letos na plažo odnesla knjigo Estonija, zadnjo v trilogiji Vodnjaki avtorja Avgusta Demšarja (Cerkev, Tajkun, Estonija). »Kot velika ljubiteljica kriminalk nikakor ne morem mimo izjemnega opusa inšpektorja Vrenka, ki ga je v zadnjih letih Demšar okronal še z zajetno trilogijo Vodnjaki. Zakleta štajerska vasica skriva številne sveže in že dolgo zakopane skrivnosti, ki jih odkrivamo skupaj z glavnimi liki – pri tem pa knjige ne odložimo niti za sekundo. Priporočam vse tri. Na mah,« je navdušena.

Za širitev obzorja

Manca Korelc
kot velika navdušenka nad koherenco srca in možganov priporoča dve knjigi: Resilience from the Heart: The Power to Thrive in Life's Extremes Gregga Bradena in The Brain: The Story of You Davida Eaglemana. »Izjemne vsebine za (poletno) branje, ki širi obzorja,« pravi.

Navdušena nad mehiškim pisateljem

Andreja Jernejčič
, direktorica podjetja Lin&Nil za piar, treninge javnega nastopanja in izobraževanje, priporoča knjigo Dona Miguela Ruiza Štirje dogovori. »To je delo z veliko spoznanji in modrostmi, ki življenje naredijo prijetnejše, bogatejše, predvsem pa posameznika res opolnomoči. Sicer pa sta tudi njegovi knjigi Glas spoznanja in Mojstrstvo ljubezni čudoviti. Kdor pa bi rad povečal svojo samopodobo in bil uspešnejši z manj dela, pa mu priporočam knjigo, ki te posrka v pol ure, Darilo za čudovito osebo,« priporoča.

VIR: MM