Lexus je na milanskem tednu oblikovanja, največjem mednarodnem dogodku na področju oblikovanja na svetu, predstavil svojo novo razstavo "Time" (Čas). Razstava z izvirnimi instalacijami mednarodnih umetnikov bo do 21. aprila na ogled na prizoriščih Art Point in Art Garden v centru Superstudio Più v Tortoni, svetovno priznanem milanskem umetniškem okrožju.

  • Razstava izvirnih del, ki jih navdihuje koncept Lexusovega baterijskega električnega vozila naslednje generacije LF-ZC.
  • Sodelovanje vključuje dela Hidekija Yoshimota (studio Tangent), prvega prejemnika Lexusove oblikovalske nagrade, glasbenika in skladatelja Keiichira Shibuye ter solarne oblikovalke Marjan van Aubel.
  • Ogled je mogoč do 21. aprila na prizoriščih Art Point in Art Garden v milanskem oblikovalskem centru Superstudio Più, via Tortona 27. 


Lexus je na milanskem tednu oblikovanja, največjem mednarodnem dogodku na področju oblikovanja na svetu, predstavil svojo novo razstavo "Time" (Čas). Razstava z izvirnimi instalacijami mednarodnih umetnikov bo do 21. aprila na ogled na prizoriščih Art Point in Art Garden v centru Superstudio Più v Tortoni, svetovno priznanem milanskem umetniškem okrožju.

"Time" odraža Lexusovo vizijo, kako bodo vozila prihodnosti z uporabo programske opreme in energetskih inovacij strankam ponudila nove možnosti in omogočila soobstoj razkošja ter ogljične nevtralnosti. 

Na razstavi so predstavljena dela dveh oblikovalcev, ki jih je navdihnil Lexus LF-ZC, konceptni model, ki raziskuje možnosti baterijskega električnega vozila (BEV) naslednje generacije. Hideki Yoshimoto in njegov studio Tangent z instalacijo "Beyond the Horizon" (Onkraj obzorja) prikazujeta svet mobilnosti prihodnosti, ki se razvija s pomočjo inovacij programske opreme. Delo, ki je nastalo v sodelovanju z glasbenikom in skladateljem Keiichirom Shibuyo, obiskovalca prevzame s svetlobo in zvokom. Marjan van Aubel pa si z novim delom "8 Minutes and 20 Seconds" (8 minut in 20 sekund), ki združuje solarno oblikovanje in tehnologijo, prizadeva za prihodnost brez ogljika.

Simon Humphries, vodja znamke Lexus, je dejal: "Lexus že od nekdaj preizkuša uveljavljene standarde avtomobilskega luksuza in si s svojimi izdelki in storitvami prizadeva ustvariti izkušnje, ki bi presegle pričakovanja strank. 'Time' izhaja iz našega prepričanja, da sta izkušnja in čas neločljiva koncepta. Čas ni nekaj, kar zgolj mineva, temveč je izhodišče vseh posebnih izkušenj. Lexusova filozofija je močno usmerjena k človeku in verjamemo, da se zagotavljanje edinstvenih izkušenj v dobi, ko bo tehnologija vozilom omogočila, da bodo predvidevali in se razvijali skupaj s stranko, začne z raziskovanjem odnosa med ljudmi in časom samim."

INSTALACIJA "BEYOND THE HORIZON"

"Beyond the Horizon" je interaktivna instalacija, ki jo navdihuje prihodnost, kjer se lahko osebna izkustvena vrednost mobilnosti prilagodi posamezniku z nenehnim posodabljanjem programske opreme vozila, tako da prek digitalnega dialoga z uporabnikom preseže svojo tradicionalno vlogo prevoznega sredstva.



Ta prostorska instalacija vključuje vrsto dva metra visokih skulptur. Čeprav se na videz zdijo enake, vsaka od njih oddaja edinstvene svetlobne učinke, ki ustvarjajo različna vzdušja. Vozilo LF-ZC, postavljeno v središče dela, simbolizira inovativnost in mobilnost prihodnosti.

Oblikovalec Hideki Yoshimoto na ogromnem (4 metre visokem in 30 metrov širokem) projekcijskem platnu, ki prikazuje stalno spreminjajoče se poglede na obzorje, združuje najsodobnejšo tehnologijo s tradicionalno japonsko rokodelsko obrtjo. Material je namreč navdihnila 1500 let stara tehnika izdelovanja papirja "washi", ki ga poznamo iz pregrad, značilnih za tradicionalne japonske domove. Tu je izdelan iz bambusovih vlaken, kar odraža uporabo tega trajnostnega materiala v notranjosti modela LF-ZC kot tudi Lexusovo spoštovanje in uporabo mojstrskih rokodelskih spretnosti.

Keiichiro Shibuya je ustvaril izvirno zvočno instalacijo "Abstract Music" (Abstraktna glasba), ki dopolnjuje koncept razstave. S programiranjem velike količine zvočnih podatkov se v realnem času ustvarjajo zvočne slike, ki jih oddaja 31 zvočnikov, nameščenih po celotnem prizorišču. Niti dva trenutka nista enaka, saj se vedno razvijajo novi zvoki. Spreminjanje obzorja od zore do mraka, kjer vozilo LF-ZC vodi v prihodnost, v kombinaciji s skulpturami in glasbo ustvarja personalizirano in poglobljeno doživetje.

INSTALACIJA "8 MINUTES AND 20 SECONDS"

To delo odraža Lexusovo zavezanost k razvoju inovacij na področju mobilnosti, saj slavi potencial energije in programske opreme ter si prizadeva za soobstoj ogljične nevtralnosti in razkošja. Instalacija je prikaz koncepta LF-ZC v pomanjšanem merilu in uporablja sončno energijo, ujeto v organske fotonapetostne celice (OPV) in shranjeno v vgrajene baterije. Cilj je našo potencialno sinergijo z naravnim okoljem prikazati na način, da obiskovalec postane aktiven udeleženec te vizije prihodnosti.


V delu "8 Minutes and 20 Seconds", poimenovanem po času, ki je potreben, da sončna svetloba doseže Zemljo, je vozilo postavljeno med holografska drevesa in odsevne površine za sedenje, v ozadju pa je interaktivno sonce. Sonce, ki ga ustvarja krog 16 solarnih svetilk Sunne oblikovalke van Aubel, spremeni barvo, ko se obiskovalec dotakne tipala iz nove bambusove tkanine, ki jo je razvil Lexus. Tipalo pošlje signal, ki za vsakogar sproži personaliziran sončni vzhod.

Instalacija vključuje tudi naravne zvoke, kot je šumenje bambusa, kar je dodaten indic na material, uporabljen v notranjosti vozila LF-ZC, ki je navdih za to delo.

Informacije o razstavi


Dan za medije:
15. april od 15.00 do 20.00


Dnevi za javnost:
od 16. do 20. aprila, od 11.00 do 21.00; 21. april od 11.00 do 18.00


Prizorišče:
Art Point in Art Garden, Superstudio Più, Via Tortona 27, 20144 - Milano, Italija 


Eksponati: 


Instalacija "Beyond the Horizon" (Onkraj obzorja), Hideki Yoshimoto/Tangent (Art Point)


Instalacija "8 Minutes and 20 Seconds" (8 minut in 20 sekund), Marjan van Aubel (Art Garden)


Profil oblikovalca "Beyond the Horizon" - Hideki Yoshimoto/Tangent


Hideki Yoshimoto je oblikovalec, kreativni direktor in izredni profesor v Raziskovalnem centru za napredno znanost in tehnologijo Univerze v Tokiu. Rodil se je leta 1985 v japonskem mestu Wakayama, leta 2010 je na podiplomski šoli Univerze v Tokiu končal magistrski študij letalskega in vesoljskega inženirstva, leta 2016 pa je na Kraljevem kolidžu za umetnost v Londonu doktoriral iz oblikovalskega inženirstva.


Yoshimoto je leta 2015 v Londonu ustanovil oblikovalski studio Tangent. Leta 2020 je soustanovil področje napredne umetnosti in oblikovanja v Raziskovalnem centru za napredno znanost in tehnologijo Univerze v Tokiu, svoje delo pa je razširil tudi v London in Tokio. Specializiran je za postopno povezovanje oblikovanja in inženiringa. Oblikoval je številne zasnove in koncepte za svetovno znane luksuzne blagovne znamke, deluje pa tudi na številnih drugih področjih, vse od razvoja novih podjetij, ki temeljijo na tehnologiji, do razvoja mest.


Njegova nedavna mednarodna pobuda Craft x Tech povezuje tradicionalne japonske obrti z najsodobnejšo tehnologijo. V svoja umetniška dela aktivno vključuje tradicionalne rokodelske obrti, s čimer si prizadeva za razvoj in prenos japonske kulture.


Med Yoshimotova pomembnejša dela sodijo ogromna stenska umetnina "Orb" (2023), ustvarjena za japonski festival vesoljske umetnosti; instalacija "Dawn" (2023), ki združuje tradicionalne japonske zlate lističe z najsodobnejšo tehnologijo laserske obdelave; instalacija "Here" (2019), ustvarjena za Hermèsov paviljon na mednarodnem salonu visokega urarstva SIHH (Salon Internationale de la Haute Horologie); steklena skulptura "Rise", oblikovana za podjetje Wonderglass; animacija "Ascension" (2016) za fasado najvišje stolpnice na svetu Burj al Khalifa; in "Inaho" (2013), koncept razsvetljave, ki so ga navdihnila zibajoča se riževa polja in za katerega je prejel prvo Lexusovo oblikovalsko nagrado.


Prejel je številne nagrade na področju oblikovanja in inženirstva, med drugim nagrado za odličnost japonskega združenja za umetno inteligenco, certifikat Super Creator v okviru projekta IPA Unexplored Software Project, nagrado Wakayama Prefectural Culture Encouragement Award, Lexusovo oblikovalsko nagrado in nagrado Reddot Design Concept Best of the Best.


Profil glasbenika/skladatelja - Keiichiro Shibuya/ATAK


Glasbenik in skladatelj Keiichiro Shibuya je diplomiral iz kompozicije na Univerzi za umetnost v Tokiu. Danes živi in ustvarja med Tokijem in Parizom. Njegovo delo obsega vse od vrhunske elektronske glasbe do klavirskih solaž, oper, filmske glasbe in zvočnih instalacij. Leta 2012 je predstavil prvo vokaloidno opero "THE END" s Hatsune Miku v glavni vlogi, ki je bila premierno uprizorjena v pariškem Théâtre du Châtelet in za katero je kostume oblikoval Marc Jacobs, ki je tedaj deloval pod okriljem modne hiše Louis Vuitton. Leta 2018 je Shibuya predstavil androidno opero "Scary Beauty", v kateri je humanoidni android z umetno inteligenco med petjem vodil orkester. Leta 2021 je bila njegova opera "Super Angels" premierno uprizorjena v tokijskem New National Theatre. Naslednje leto je na Expu v Dubaju predstavil androidno opero "MIRROR", ki je bila v polni 70-minutni različici premierno uprizorjena leto pozneje v pariškem Théâtre du Châtelet. 


Shibuya je ustvaril tudi številne filmske skladbe: leta 2020 je prejel glasbeno nagrado na 75. podelitvi filmskih nagrad Mainichi, na 30. podelitvi nagrad japonskih filmskih kritikov pa je bil nagrajen za glasbo v filmu "Midnight Swan". V svojem delu se sprašuje o mejah med tehnologijo, življenjem in smrtjo.



Profil oblikovalke "8 Minutes and 20 Seconds" - Marjan van Aubel


Marjan van Aubel je nizozemska solarna oblikovalka, ki pri svojem delu raziskuje inovacije, ki združujejo sončno svetlobo in tehnologijo za trajnostno prihodnost. Njen večkrat nagrajeni Marjan van Aubel Studio se ukvarja z ustvarjalnimi dejavnostmi za vključevanje sončne energije v vsakdanje življenje. Oblikovalkina vizija je ustvariti prihodnost, ki bo združevala trajnost, oblikovanje in solarno tehnologijo. S solarnim oblikovanjem želi doseči trajne spremembe in proizvodnjo sončne energije prek stavb in predmetov vključiti v življenje ljudi ter jo tako narediti dostopnejšo. 


Njena strast se ujema z Lexusovo zgodbo in njegovim ciljem, da bi baterijska električna vozila kot vsakdanji deli življenja ljudem prinesla izkustveno vrednost, kar bi sčasoma privedlo do ogljično nevtralne družbe.


Med njenimi najvidnejšimi deli so "Sunne", "Current Table", "Power Plant" in zasnova strehe za nizozemski paviljon na Expu 2020 v Dubaju.


Marjan Van Aubel je leta 2009 diplomirala na nizozemski akademiji umetnosti Gerrit Rietveld Academie, leta 2012 pa na Kraljevem kolidžu za umetnost še magistrirala iz produktnega oblikovanja. Prek sodelovanj s priznanimi blagovnimi znamkami, kot so COS, Timberland in Swarovski, spodbuja prehod na sončno energijo po vsem svetu.

VIR: Lexus Slovenija