V letu 2022 je dobavitelja električne energije zamenjalo 70.162 odjemalcev, od tega 58.121 gospodinjskih in 12.041 poslovnih odjemalcev, kar predstavlja 52 odstotkov več v primerjavi z letom prej.

Avtor:
Brane Janjič

Avtor fotografij:
Pixabay
V letu 2022 je dobavitelja električne energije zamenjalo 70.162 odjemalcev, od tega 58.121 gospodinjskih in 12.041 poslovnih odjemalcev, kar predstavlja 52 odstotkov več v primerjavi z letom prej. 

Po podatkih Agencije za energijo je lani v povprečju dobavitelja električne energije zamenjalo 4843 gospodinjskih in 1003 poslovnih odjemalcev na mesec, s čimer je bil prekinjen pet let trajajoč trend zniževanja deleža menjav dobavitelja. Povečano število menjav je bilo zaznati vse od januarja do avgusta, potem pa je to upadlo pod ravni istih mesecev leto prej. Padec menjav dobavitelja proti koncu leta je bil predvsem posledica povečanja števila menjav dobavitelja v zadnjem četrtletju leta 2021 in sprejetja Uredbe o določitvi cen električne energije, ki je omejila najvišjo maloprodajno ceno električne energije, s tem pa so se močno zmanjšale razlike v dobavnih cenah, ki so še vedno poglavitni razlog za menjave. 

Drugače pa se je lani za zamenjavo dobavitelja odločilo 6,7 odstotka gospodinjstev ali za 2,7 odstotka več kot leto prej, a je bil ta delež še vedno precej pod evropskim povprečjem. K večjemu številu menjav v minulem letu v primerjavi z letom prej je botrovalo tudi dejstvo, da je z maloprodajnega trga v prvi polovici leta izstopilo kar nekaj večjih dobaviteljev in seveda višanje cen na začetku leta oziroma pred sprejetjem vladnih ukrepov za zmanjšanje vplivov energetske draginje.  

V letu 2022 je bilo sicer v primerjavi z letom prej zabeleženih za dobrih 67 odstotkov več menjav dobavitelja za gospodinjski odjem in 4,5 odstotka več menjav dobavitelja za poslovni odjem. Večje število menjav pri poslovnih odjemalcih v začetku leta je sicer običajno, saj večinoma potečejo za eno leto sklenjene pogodbe o dobavi, je pa bilo v primeru poslovnih odjemalcev zaznano tudi povečanje menjav dobavitelja v obdobju od maja do avgusta, kar kaže na občutljivost odjemalcev na gibanje maloprodajnih cen električne energije.

Zanimivi so tudi podatki o količini zamenjane energije, saj je ta tesno povezana s številom menjav dobavitelja in je običajno ob večjem številu menjav dobavitelja večja tudi zamenjana količina energije. Tako je bila pri gospodinjskih odjemalcih količina zamenjane energije v letu 2022 za 31,2 odstotka večja v primerjavi z letom prej. Pri poslovnih odjemalcih pa je bila količina zamenjane energije večja le za 0,6 odstotka, kar posredno kaže na to, da so večji poslovni odjemalci večinoma uspeli izpogajati ugodnejše pogoje dobave električne energije pri svojih obstoječih dobaviteljih.

VIR: Naš Stik