Napovednik dogodkov v muzeju MAO



KULTURNI PRAZNIK V MAO

8. 2. 2024 I MAO I 10. do 18. 00 I  PROST VSTOP

PROGRAM:
11.00 – 18.00 I Mini MAO ustvarjalnica. Dobrodošle družine z otroki.

11.00 I Vodstvo po razstavi Struktura modernosti: iskanja Edvarda Ravnikarja
Vodil bo profesor Janez Koželj.
12.00 I Voden ogled razstave Izdelovanje prihodnosti I Vodila bo kustosinja razstave Maja Vardjan, vršilka dolžnosti direktorice v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO).
15.00 I Vodstvo po razstavi Struktura modernosti: Iskanja Edvarda Ravnikarja I Vodila bo umetnostna zgodovinarka Katarina Metelko, ki je dolgoletna sodelavka Muzeja za arhitekturo in oblikovanje.
16.00 I Voden ogled razstave Izdelovanje prihodnosti I Vodila bo Anja Zorko, vodja nacionalne platforme Center za kreativnost, ki deluje v okviru Muzeja za arhitekturo in oblikovanje.
17.00 I Vodstvo po razstavi Struktura modernosti: Iskanja Edvarda Ravnikarja I Vodil bo arhitekt in oblikovalec razstave Andraž Keršič iz arhitekturnega biroja a2o2.

Več o programu >>

Arhitektura v živo

Kulturni in kongresni center Cankarjev dom

Torek, 13. februarja 2024 ob 16. uri

Vodi: Tomaž Krušec
Zbirno mesto: ploščad pred spomenikom Ivanu Cankarju

Cankarjev dom arhitekta Edvarda Ravnikarja (1972 – 1983) je zadnja večja stavba, ki je bila zgrajena v kompleksu Trga republike. Mestu je dal nove dvoranske kapacitete, ki so s sodobno opremo in akustiko omogočile umetniškim dosežkom polno veljavo. Programska zasnova je vključevala tudi podporo za pomembne politične manifestacije, kongrese, konference, proslave, znanstvene simpozije itd. Med nastajanjem projekta je bilo potrebno upoštevati koordinate gibanja, počitka in vznemirljivosti.

Več na povezavi >>

Ogled Kulturnega in kongresnega centra Cankarjev dom je del programa ob razstavi https://mao.si/razstava/delo-in-misel-edvarda-ravnikarja/

Udeležba je brezplačna. Prijave: izobrazevanje@mao.si

RAZSTAVA

Struktura modernosti: iskanja Edvarda Ravnikarja
30. 11. 2023—19. 5. 2024

Razstava je na ogled vsak dan, razen ponedeljka, od 10. do 18. ure.

Edvard Ravnikar (1907 – 1993) je bil v času povojnega modernizma, od leta 1945 do 1980, ključna osebnost arhitekture v Sloveniji. Zaznamoval je prostore moderne slovenske družbe in države, preoblikoval razumevanje vloge arhitekta 20. stoletja, arhitekturo pa odprl ustvarjalnemu dvomu in nikoli dokončanemu eksperimentu. Od sredine prejšnjega stoletja naprej je odločilno vplival na razvoj slovenskega modernizma v smer suverenega in regionalno zaznamovanega jezika, ki pa je bil nenehno vpet v globalno arhitekturno dogajanje.

Več na povezavi


Razstava sodobnega rokodelstva in obrti

CRAFTING FUTURES I IZDELOVANJE PRIHODNOSTI

Kapela MAO I 13. 12. 2023—10. 3. 2024

Manjša razstava Centra za kreativnost Crafting Futures I Izdelovanje prihodnosti naslavlja aktualno temo povezovanja sodobne oblikovalske produkcije z bogato dediščino rokodelstva.


Z razstavo želimo predvsem izpostaviti prožnostni potencial rokodelstva in njegovo relevantnost za današnjo spreminjajočo se družbeno in okoljsko situacijo ter s tem prispevati k njegovemu razumevanju v kontekstu časa in družbe 21. stoletja.

RAZSTAVA v Galeriji Dessa

DOTIKANJA: Raketa in intima interierja
 
Galerija Dessa bo na Prešernov dan, 8. februarja, odprta od 10. do 12.00.

Ob 11. uri bosta po razstavi vodila avtorja arhitekta Katjuša Kranjc in Rok Kuhar.

»Interier se te dotakne drugače kot svet onkraj. Interier je oprijemljiva bližina – kar srečaš tukaj, niso le material in svetloba, barva in oblika ali zvok. Ko se te hkrati dotaknejo vsi skupaj in se utelesijo v prostoru, takrat nastane interier. Če seveda vanj zares vstopiš, ne le zreš z razdalje. Gre za bližino, ki prevprašuje meje tvoje notranjosti.« Danica Sretenović

RAKETA, biro na kreativni pogon, praznuje 23 let ustvarjanja konceptov, atmosfer in trajnostnega oblikovanja. Biro vodita Katjuša Kranjc in Rok Kuhar, ki sta partnerja tako zasebno kot profesionalno, zato veliko pozornosti namenjata ravnovesju. Skrbita za ravnovesje med zunaj in znotraj, med starim in novim, med zasebnim in javnim, med funkcionalnim in poetičnim …


Iščemo sodelavce oz. izvajalce za evropske projekte

Iščemo zunanje izvajalce oz. sodelavce (samostojne pravne osebe za delo po pogodbi o sodelovanju), za:vodenje in poročanje o evropskih in drugih projektih,koordinacijo in produkcijo evropskih projektov in prireditev,odnose z javnostmi, upravljanje digitalnih omrežij in marketing za evropske projekte.Informacije in prijave na povezavi

Rok za prijave je 18. februar 2024.
Izšla je monografija

JANEZ KOROŠIN
Ljudje in krajine: Črno-bele fotografije 1960–2020


Avtor: Primož Lampič
Izdala in založila: Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO) in Galerija Photon


Janez Korošin je za svoje fotografsko delo je prejel številna mednarodna priznanja in nagrade. Fotozveza Jugoslavije mu je leta 1977 podelila naslov mojster fotografije, leta 1996 pa ga je Fotografska zveza Slovenije počastila s priznanjem Janeza Puharja za življenjsko delo v fotografiji. Leta 2000  je od mednarodnega fotografskega združenja FIAP dobil naziv »ekscelenca FIAP«.

Razkošna monografija je že naprodaj v MAO trgovini.
Vabljeni k nakupu monografije

Universum Plečnik: Od delavnice do mita

Cena: 36 evrov, 292 str., slo. in ang.

Vsebina in oblikovanje kataloga predstavljata sodobno branje Plečnikove dediščine – kako je mogoče s serijo premišljenih pristopov doseči raznoliko percepcijo in rabo obstoječega mestnega prostora, kar je še posebej izpostavljeno z arhitektovimi posegi v Ljubljani.

Nakup v MAO trgovini.
Napovedujemo izid kataloga

+/– 1 °C: V iskanju dobro uglašene arhitekture

Katalog izide februarja 2024.

Knjiga +/– 1 °C: V iskanju dobro uglašene arhitekture v sodelovanju s 50 arhitekti in ustvarjalci raziskuje in analizira primere vernakularnih objektov iz Evrope, ki vprašanje ekologije – za razliko od trenutne sodobne prakse – obravnavajo celostno, kot neločljiv del arhitekturne zasnove.

VIR: MAO