V četrtek, 23. februarja 2023, je svet zavoda soglasno sprejel Letno poročilo Javnega zavoda Kulturni dom Nova Gorica za poslovno leto 2022.

V četrtek, 23. februarja 2023, je svet zavoda soglasno sprejel Letno poročilo Javnega zavoda Kulturni dom Nova Gorica za poslovno leto 2022. Uspešno zasledovanje začrtanih programskih ciljev osrednjega kulturnega središča na Goriškem smo tudi v lanskem letu, še vedno v primežu po-koronskega okrevanja, podkrepili s konkretnim številom dogodkov in zavidljivim obiskom naših prireditev. Kulturni dom Nova Gorica je ustanovljen za izvajanje javne službe na glasbenem, galerijskem in filmskem področju ter za izvajanje dejavnosti na trgu. Financira se s sredstvi ustanoviteljice - Mestne občine Nova Gorica, ki v celoti zagotavlja finančna sredstva za plače (delno tudi za program in vzdrževanje objekta) ter pridobljenimi dodatnimi finančnimi sredstvi iz proračunov bližnjih občin, Ministrstva za kulturo, tujih veleposlaništev, iz lastnega prihodka ter sponzorskih in donatorskih sredstev.


V letu 2022 smo organizirali 594 dogodkov, ki so se odvili tako v prostorih Kulturnega doma Nova Gorica in novogoriške Mestne galerije kot tudi na številnih drugih lokacijah, kjer gostujemo in sodelujemo v sklopu naših ciklov in festivalov, kot so razna mestna prizorišča, Grad Kromberk, Dvorana Frančiškanskega samostana Kostanjevica, Vila Vipolže, Bazilika na Sveti Gori, Glasbena šola Nova Gorica, Pomnik Miru na Cerju, Cerkev sv. Mihaela v Šmihelu, KC Mostovna idr. Omenjenih 549 dogodkov na glasbenem, likovnem in filmskem področju je obiskalo 46.983 ljudi.

Od tega je lanski glasbeni program, skupaj s ciklom pogovornih srečanj Potohodci, ponudil 185 dogodkov in pritegnil 12.632 obiskovalcev, pod okriljem Mestne galerije Nova Gorica pa smo uresničili 163 dogodkov, ki se jih je udeležilo 5.060 ljubiteljev vizualne umetnosti. Četrto leto zapored smo v avli naše ustanove v prazničnem decembru organizirali tudi dva sejma - Miklavžev in Božični sejem unikatnih izdelkov, kjer smo našteli okrog 200 obiskovalcev.

Po odloku iz leta 2004 v našem zavodu v okviru javne službe ponujamo tudi umetniški film. V okviru filmske ponudbe smo tako lansko leto ponudili 154 filmskih projekcij umetniškega in kakovostnega filma ter 32 predavanj na temo filma, ki so v malo dvorano privabili 13.791 ljubiteljev sedme umetnosti. Kljub še vedno populistični in neverjetni mantri, da »Nova Gorica nima kina«, si znotraj našega poslanstva in uresničevanja ciljev zavoda resnično prizadevamo za širjenje kakovostnih filmskih vsebin. Ob tem pa gre seveda razumeti, da jih lahko kot javni zavod izvajamo le znotraj finančnih in kadrovskih okvirjev ter prostorskih danosti naše stavbe iz leta 1980

Kulturni dom Nova Gorica namenja veliko pozornosti tudi kulturno-vzgojnim programom za različne starostne stopnje otrok in mladine, znotraj katerih izstopajo programi Glasbene mladine, pri katerih sodelujemo s petimi goriškimi občinami in kjer po številu prireditev sodimo v sam slovenski vrh. Poleg povezovanja z Glasbeno mladino Slovenije občasno tudi sami oblikujemo programe za različne starostne stopnje (v okviru Tedna otroka in ob novem letu), nekatere od teh ponudimo šolam brezplačno, kot darilo Kulturnega doma Nova Gorica otrokom Goriške. Z vsemi temi aktivnostmi popestrimo glasbeno življenje mladim in jim širimo vedenje o glasbi. V lanskem letu smo v okviru tega programa organizirali 111 dogodkov za 4.653 otrok in mladostnikov

Znotraj galerijskega programa gre izpostaviti tudi 46 otroških likovnih ustvarjalnic, ki se jih je udeležilo 967 otrok, in našo Likovno šolo, ki je v šestem letu delovanja z lanskimi 70 srečanji v sklopu svojih 5-ih programov pod svojim okriljem šolala 39 udeležencev, otrok in odraslih. Posebej nas veseli uspeh naših učiteljev, akademskih kiparjev Katje Oblak in Julija Borštnika, ki znotraj šole s svojim mentorstvom pripravljajo tudi dijake na sprejemne izpite likovnih akademij. H kulturno-vzgojnim programom štejemo tudi šolski filmski program, v sklopu katerega si je v lanskem letu 28 filmskih projekcij ogledalo 2.304 otrok, mladine in njihovih spremljevalcev.

Kulturni dom Nova Gorica je ob vsem tem tudi ustanovitelj in upravitelj Kulturno-informacijske stične točke KiT, ki že skoraj sedem let deluje v stavbi Železniške postaje Nova Gorica. V svoje prostore je točka v lanskem letu privabila 3.507 obiskovalcev iz 57-ih različnih držav. V sklopu nudenja kulturno turističnih informacij smo preko KiT-a v lanskem letu organizirali tudi 7 vodenih ogledov po Gorici in Novi Gorici v slovenskem in italijanskem jeziku, katerih se je udeležilo 112 obiskovalcev. Posebej gre izpostaviti tudi stalno razstavo v avli Železniške postaje Nova Gorica naslovljeno Bohinjska proga: Ob Soči po “tiru treh narodov”, ki je otipljiv rezultat čezmejnega sodelovanja. Nastala je v organizaciji Kulturnega doma Nova Gorica in Kulturno-informacijske stične točke KIT v sodelovanju z EZTS GO – Evropskim združenjem za teritorialno sodelovanje med občinami Gorica (I), Nova Gorica in Šempeter-Vrtojba (SLO).

Naša dolgoletna čezmejna sodelovanja v obliki raznoraznih pobud in koncertov, ki jih oblikujemo s Kulturnim domom Gorica, goriškim društvom Dramsam in društvom Progetto Musica iz Vidma, so obrodila že prepoznavne projekte kot so Med zvoki krajev, Zvoki miru, Od EPK Novi Sad 2022 do GO! 2025 in Takrat se spomni bistra Soča. V sklopu čezmejnih sodelovanj, ki poleg koncertne dejavnosti velikokrat ponujajo tudi spremljevalne aktivnosti v obliki vodenih ogledov in sprehodov, smo  v lanskem letu sooblikovali 18 koncertov s 1.714 obiskovalci.

Izpeljavo vseh omenjenih programov, splošne materialne stroške ter investicije in investicijsko vzdrževanje naše stavbe krijemo s sredstvi ustanoviteljice Mestne občine Nova Gorica, Ministrstva za kulturo RS, sosednjih občin in nekaj sponzorskih oziroma donatorskih sredstev. Veliko omenjenih stroškov pa financiramo tudi z lastnimi sredstvi. Na tem mestu bi se zato radi iskreno zahvalili vsem obiskovalcem in uporabnikom naših dvoran. Samo v lanskem letu smo zabeležili 47 gostovanj, ki nastajajo tudi ob naši administrativno-tehnični podpori, in so v naš kulturni hram pritegnila 11.681 obiskovalcev. Del lastnih sredstev smo lahko zato namenili tudi izrednim vsebinam, ki niso javno (so)financirane, bogatenju obstoječega programa ter investicijskemu vzdrževanju stavbe in nakupu opreme.

Poslovno leto 2022 smo tako tudi uradno sklenili pozitivno - z zadovoljstvom, tako s finančnim kot tudi tistim vezanim na naše opravljeno delo, ki je plod celotnega kolektiva zaposlenih, zunanjih izvajalcev in pogodbenih (so)delavcev ter študentov in dijakov, ki nam s predanostjo in strokovnostjo pomagajo pri uresničevanju in zasledovanju naših ciljev. 

Na tem mestu gre zato zahvala tudi in predvsem vsem obiskovalcem, ki skupaj z nami pišejo uspešno zgodbo in nam pomagajo ohranjati plamen profesionalne kulture v našem mestu. Tudi v prihodnje bomo, kljub nenehno zvišujočim se stroškom ter izzivom, ki jih postavlja sodobna družba, stremeli k oblikovanju dobrih ustvarjalnih odnosov, ki bodo obrodili nove uspehe in poslovna zadovoljstva. 

VIR: KDNG