napovednik

galerija / gallery
Trg E. Kardelja 5, 5000 Nova Gorica
T    + 386 5 335 40 17
pisarna / office
Bevkov trg 4, 5000 Nova Gorica
T    + 386 5 335 40 15
W   www.mgng.net


Nova Gorica, 4. 5. 2022
Sporočilo za javnost


LIVE, LAUGH, LOVE

Skupinska razstava
6.– 27. 5. 2022

Kuratorja: Jure Kirbiš & Janez Fakin Janša
Sodelujoči umetniki: Dan Adlešič, Sara Bezovšek, Lea Culetto, Olja Grubić, Emil Kozole, Tamara Lašič Jurković, Danilo Milovanović, Iza Pavlina, Iris Pokovec, Dorotea Škrabo – Skrabzi

Odprtje razstave bo v petek, 6. maja 2022, ob 20. uri.

V Mestni galeriji Nova Gorica v maju pripravljamo skupinsko razstavo, ki je v okviru iniciative za podporo mladim umetnikom U30+ nastala v sodelovanju z Zavodom za sodobne umetnosti Aksioma. U30+ je Aksiomina iniciativa, ki od leta 2013 podpira novo produkcijo mladih slovenskih umetnic in umetnikov do 35. leta preko vsakoletnega poziva v želji, da bi posegla v vrzel, ki nastane po koncu šolanja in pred vstopom v umetniški svet, in da bi raziskala nove trende, teme, jezike in formate v slovenski sodobni umetnosti. Program U30+ je odprt vsem umetnikom ne glede na njihov izrazni jezik, z vseh področij in medijev (od multimedijskih instalacij do performansov, od spletnih intervencij do knjig umetnikov itd.), ki raziskujejo tematike v jedru poslanstva Aksiome, predvsem družbene, politične, estetske in etične strukture sodobne post-digitalne družbe.

Live, Laugh, Love (Živi, smej se, ljubi) pa je parola družbe pozitivnega mišljenja, pozitivnih afirmacij in manifestacij, družbe, ki zavrača vsako kritiko kot napad na človekovo pravico do obstoja v miru. Je metanje peska v oči, je pasivno-agresivna oblika cenzure, je nov konservativizem, sta zapisala kuratorja. V času, ki je rodovitna podlaga za vse vrste teorij zarot, se lahko konspirativno vprašamo, komu služi, da je slogan Live, Laugh, Love vseprisoten v naših raznih resničnostih, od napisa na skodelici za kavo do objave na družabnih omrežjih. Ali, drugače rečeno: če je kapitalizem tako super, zakaj so potem vsi na antidepresivih? 

Razstava Live, Laugh, Love prikazuje dela desetih avtorjev na spektru milenijske generacije, ki bi po mnenju kuratorjev radi preprosto živeli, se smejali in ljubili, pa jim njihova radovednost tega ne dovoljuje. Soočeni z grožnjo in absurdnostjo realnosti se vsak po svoje spopadajo s stanji, ki jim ne pustijo živeti v blaženi nevednosti. Predstavljeni ustvarjalci se namreč ne morejo, a ob enem tudi ne želijo prepustiti življenju, ki ga narekujejo marketinške kampanje in s svojimi projekti posegajo v neenakosti in izkoriščanja, ki jih poskuša zakrinkati kapitalizem.

Razstava je tako zasnovana kot sprehod med različnimi popkulturnimi referencami in objekti, ki posnemajo in obenem kritizirajo strategije sodobnega marketinga. V njih se zrcali aktivizem, ki opozarja na kapitalistično izkoriščanje, izčrpavanje planeta Zemlja in problematiko neprestane inovativnosti. Dela, ki so  nastala v produkciji zavoda za sodobne umetnosti Aksioma leta 2021 v okviru projekta Gallery.Delivery Sebastiana Schmiega, bodo v Mestni galeriji Nova Gorica na ogled do 27. maj 2022.


Kuratorja

Jure Kirbiš je kurator sodobne umetnosti. Živi v Mariboru. Dela v UGM | Umetnostni galeriji Maribor.

Janez Fakin Janša je konceptualni umetnik, performer in producent. Je soustanovitelj in sodirektor Aksiome – Zavoda za sodobno umetnost, Ljubljana.



Dan-Adlesic_01.jpg Foto: Domen Pal/Aksioma

Dorotea-Skrabo-Skrabzi_01.jpg Foto: Domen Pal/Aksioma

Iris-Pokovec_01.jpg Foto: Domen Pal/Aksioma


PR: KDNG