Vabljeni k vpisu abonmaja Kromatike 2024/25

Vabljeni k vpisu abonmaja Kromatike 2024/25

Simfonični orkester RTV Slovenija bo na odru Gallusove dvorane Cankarjevega doma z odličnimi dirigenti in vrhunskimi solisti pripravil osem izjemnih koncertnih večerov.

Služba za komuniciranje RTV Slovenija
12. junij 2024 ob 13.15
Ljubljana - RTV SLO
Odlični dirigenti, vrhunski solisti, mladi talenti

Vse od oktobra 2024 do junija 2025 boste v novi abonmajski sezoni lahko prisluhnili osmim koncertom simfonikov RTV Slovenija z izjemnimi solisti in vrhunskimi dirigenti. Nova sezona prinaša pester repertoar skladb svetovne glasbene zakladnice in dela sodobne slovenske glasbene ustvarjalnosti. Poleg izjemnih in uveljavljenih glasbenikov se bodo občinstvu predstavili tudi mladi talenti.

Lio Kuokman je nov šef dirigenta

Hkrati ponosno naznanjamo, da bo s sezono 2024/25 mesto šefa dirigenta Simfoničnega orkestra RTV Slovenija prevzel Lio Kuokman. »Energijo, lahko rečemo kar kemijo med njim in orkestrom, je bilo čutiti že na prvi vaji in se je do koncertov samo še stopnjevala. Poleg strokovnega znanja so pri dirigentu izredno pomembni učinkovitost dela, jasna predstava želenega rezultata, odnos do glasbenikov in stik z občinstvom. Ko vse te lastnosti zasijejo v nekem neotipljivem, težko razložljivem, pa vendar več kot zaznavnem stiku z orkestrom, se zgodijo resnično dobre izvedbe. Zgodi se velika izrazna moč, ki očara občinstvo, zgodi se rast orkestra in vsakega posameznika v njem,« so zapisali v abonmajski zloženki.



Nov šef dirigenta Simfoničnega orkestra RTV Slovenija je Lio Kuokman. Foto: Tat Keng Tey, RTV Slovenija

Program Kromatike 2024/25

KROMATIKA 1
četrtek, 24. 10. 2024
Sezona Kromatike v jubilejnem letu skladatelja Alda Kumarja se začenja z njegovo skladbo Čelo Alp, ki je nastala pod vplivom poljske avantgarde. Virtuozni nemški violončelist Danjulo Ishizaka bo izvedel zahtevni in močno izpovedni koncert Dmitrija Šostakoviča, v drugem delu koncerta pa bomo slišali eno najbolj priljubljenih Brahmsovih del, simfonijo št. 2. Dirigiral bo Lio Kuokman.



Danjulo Ishizaka. Foto: Marco Borggreve, RTV Slovenija

KROMATIKA 2
četrtek, 21. 11. 2024
Mladi violinist Nikola Pajanović je že v zgodnjem otroštvu pokazal izjemno glasbeno nadarjenost. Po nagradah, ki jih je dobil na domačih in mednarodnih tekmovanjih, ga glasbena pot vodi na prestižne koncertne odre. Del njegovega obširnega repertoarja je tudi kompleksni Bartókov drugi Violinski koncert. Slišali bomo tudi Koncert za orkester poljskega skladatelja Witolda Lutosławskega. Minilo je 70 let, skoraj do dneva natančno, od prve izvedbe enega njegovih najbolj znanih del. Dirigiral bo Dawid Runtz.



Nikola Pajanović. Foto: Osebni arhiv, RTV Slovenija

KROMATIKA 3
četrtek, 5. 12. 2024
Decembrski koncert bo uvedla simfonična pesnitev Jeana Sibeliusa, simbola finskega nacionalnega ponosa in neodvisnosti. Po nekaj letih bo znova dobrodošel gost, pianist Dejan Lazić, bo pričaral ljudske motive in lirične melodije priljubljenega Chopinovega koncerta. V Mendelssohnovi Reformacijski simfoniji se skladateljeva mojstrska instrumentacija in melodika povezujeta z zgodovinskimi in verskimi temami. Dirigiral bo Lio Kuokman.

KROMATIKA 4
četrtek, 13. 2. 2025
Na večeru francoske glasbe se bomo spomnili 150. obletnice rojstva velikega Mauricea Ravela. V uvodu kar z njegovim najbolj znanim delom – Bolerom, ki za orkester vedno pomeni poseben izziv. V virtuozni Ravelovi skladbi Tzigane in strastno izrazni Poemi Ernesta Chaussona se bo predstavil izvrstni mladi violinist italijanskega rodu Luka Faulisi. Večer pa bo zaokrožila veličastna Saint-Saënsova Orgelska simfonija. Dirigiral bo Lio Kuokman.



Luka Faulisi. Foto: Moriccete Schlosser, RTV Slovenija

KROMATIKA 5
četrtek, 20. 3. 2025
Pravi praznik orgel se obeta v Poulencovem Koncertu z izjemnim Olivierom Latryjem, enim najboljših organistov, ki je že pri 23 letih postal glavni organist katedrale Notre-Dame v Parizu. Pod taktirko mladega nemškega dirigenta in skladatelja Oscarja Jockla bo orkester izvedel še Bachov Ricercar v Webernovi instrumentaciji in Mozartovo Simfonijo Jupiter. Solistka bo tudi Petra Vidmar.



Oscar Jockel. Foto: Tom Schweers, RTV Slovenija

KROMATIKA 6
četrtek, 10. 4. 2025
Mladi slovenski skladatelj Matic Romih je za svojo skladbo The Card Players na skladateljski tribuni Rostrum v Haagu leta 2023 prejel največ točk med skladatelji, mlajšimi od 30 let. Od zgodnje do pozne romantike pa nas bosta popeljala dirigent Ivan Hut in pianist Ivan Krpan z orkestrom.



Ivan Krpan. Foto: LR, RTV Slovenija

KROMATIKA 7
četrtek, 15. 5. 2024
Slišali bomo Mrtvaški ples čebel, enega mednarodno najbolj priznanih slovenskih skladateljev, Vita Žuraja, pod taktirko temperamentne angleške dirigentke Catherine Larsen Maguire. V Mendelssohnovem Koncertu za violino bo zablestel mladi violinist Rok Zaletel Černoš, prvi Slovenec, ki se je uvrstil v polfinale prestižnega tekmovanja P. I. Čajkovskega v Moskvi. In prav Peta simfonija tega velikega ruskega melodika bo zaokrožila večer.



Rok Zaletel Černoš. Foto: LR, RTV Slovenija

KROMATIKA 8
četrtek, 12. 6. 2025
Sanjarija Antona Lajovca bo uvedla zadnji koncert sezone. Karizmatična Yeol Eum Son bo solistka v zahtevnem in priljubljenem tretjem Koncertu za klavir in orkester Sergeja Rahmaninova, sezono Kromatike pa bo zaokrožila barvita Druga simfonija Jeana Sibeliusa; romantično tradicijo združuje z edinstvenim melodičnim in harmonskim jezikom, ki ga navdihujeta finska folklora in narava. Dirigiral bo Lio Kuokman.



Yeol Eum Son. Foto: Marco Borrgreve, RTV Slovenija

Dan pred koncertom

Dan pred vsakim koncertom lahko poslušalci v posebnemu podkastu Programa ARS prisluhnejo iskrivim intervjujem z izvajalci in zanimivim dejstvom o skladbah. Podkast, ki ga pripravljata glasbeni urednik Programa Ars Primož Trdan in moderatorka Lidija Hartman, je na voljo v aplikacijah za podkaste in na spletni strani Programa Ars.

Vpis v abonma

Podaljševanje abonmajev in vpis novih abonentov poteka na spletni strani cd-cc.si v rubriki Glasba – Abonmaji ali pišite na simfoniki.si.

Za vse dodatne informacije so na voljo v Glasbeni produkciji RTV Slovenija, po telefonu 030 607 998 in na e-naslovu simfoniki@rtvslo.si.