Z živahnim dogajanjem na Prešernovi ulici začetek ETM v Celju

Celje, 16. september 2023 - Uvodni dan pestrega programskega dogajanja Evropskega tedna mobilnosti v Celju je dopoldan na Prešernovi ulici zaznamoval poseben dogodek, Križišče mikromobilnosti, ki ga je Zavarovalnica Triglav pripravila v sodelovanju z Zavodom Vozim in Mestno občino Celje. Raznolike oblike mobilnosti in različne hitrosti postajajo vse bolj del našega prometnega vsakdana. Kako torej opazovati, se vključevati, sodelovati in upoštevati drug drugega v novi prometni stvarnosti?

Na Križišču mikromobilnosti na za promet zaprti Prešernovi ulici so se obiskovalci lahko preizkusili na poligonu v vožnji z različnimi oblikami moderne urbane mobilnosti za vso družino: skiroji in električni skiroji, kolesi, poganjalčki in še s čim. Predvsem pa so imeli možnost (na)učiti se varno srečevati z različnimi udeleženci urbane mobilnosti in soočati z raznolikimi motilci pozornosti.

V največji slovenski zavarovalnici so ob tej priložnosti predstavili tudi novost, simulator e-skiroja, s pomočjo katerega lahko uporabnik na interaktiven način preizkuša svoje spretnosti na tem vedno bolj priljubljenem mikroprevoznem sredstvu.

Križišče mikromobilnosti je ena od aktivnosti Zavarovalnice Triglav in razvojno predstavitvenega centra Skupine Triglav, Triglav Lab, za soustvarjanje varnejše prihodnosti v prometu. Ugotovitve in opažanja dogajanja na poligonu bodo strokovnjaki za prometno varnost uporabili pri razvoju preventivnih aktivnosti za varnejši promet v mestu.

Izjava Ane Cergolj Kebler, vodje projektov varne mobilnosti v Zavarovalnici Triglav:
"Mikromobilnost, posebej elektrificirana, v prometni ekosistem prinaša številne rešitve za trajnostni prehod, hkrati pa nova razmerja med udeleženci v prometu prinašajo tudi nova tveganja. Predvsem mestno središče je prostor, kjer naših mikrosrečanj ne morejo urejati le znaki in pravila, ampak moramo vključiti predvsem opazovanje, strpnost in sporazumevanje. Zato smo v Zavarovalnici Triglav skupaj z Zavodom Vozim v starem mestnem jedru Celju postavili Križišče mikromobilnosti, v sklopu katerega so se obiskovalci preizkusili v različnih vlogah v prometu in se urili v veščini srečanja. Pomembna novost, ki nas na tem področju premika iz osredotočenosti na problem k rešitvam, pa je simulator e-skiroja. Situacije v praksi kažejo, da otroci pogosto e-skiro preizkusijo in uporabljajo še pred dopolnjenim 12. letom, saj tako rešujejo tudi problem premagovanja poti do šole, treningov. Zato želimo njim in njihovim staršem ponuditi prvi preizkus tega privlačnega mikromobilnostnega sredstva v nadzorovanem okolju, kjer lahko varno spoznajo nevarnosti in pasti vožnje."

Še nekaj o simulatorju e-skiroja :
Prvi tovrstni simulator vožnje z e-skirojem v Sloveniji je orodje, ki v središče postavlja voznikov odnos do elementov vožnje, ki preprečujejo nesreče pri vožnji - prilagoditev hitrosti, opazovanje okolice, pravočasne reakcije na tveganja za nesrečo, pravilno zaviranje (na obe zavori). S simulatorjem lahko vsak voznik preizkusi vse te elemente varne vožnje ter ob analizi posamezne situacije, ki jo ponudi programska oprema, ugotovi, kateri od njih je bil ključen za nastanek nesreče - prevelika hitrost, prepozna reakcija na dogajanje v okolici oziroma neustrezno zaviranje.
Dva simulatorja bosta izmenjujoče na voljo otrokom po slovenskih šolah v sklopu mikromobilnostnih delavnic, v razvojno predstavitvenem centru Skupine Triglav Triglav Lab v Ljubljani na Dunajski 20 in na številnih dogodkih odprtega tipa po Sloveniji, kjer bodo lahko simulator preizkusili tudi odrasli.

Pestro programsko dogajanje vse do petka, 22. septembra
Prvi programski dan ETM so v sobotnem dopoldnevu sooblikovali še 50 kilometrov dolga kolesarska tura "S KolesCEm na pot iz Celja do Žičke kartuzije, v organizaciji Celjskega mladinskega centra (MCC) in voden ogled razstave Hermanov brlog v Muzeju novejše zgodovine Celje. S testno Celebus linijo se je bilo mogoče odpraviti na Šmartinsko jezero ali pa s kolesom na MOS in si prislužiti cenejšo vstopnico za ogled sejma.

Danes se je s Križiščem mikromobilnosti Evropski teden v Mestni občini Celje šele dobro začel. Na zaprti Prešernovi ulici se bo namreč cel teden, vse do petka, 22. 9. 2023, odvijal pester program, ki ga soustvarjajo mladi iz Gimnazije Celje Center, Srednje šole za gradbeništvo in varovanje okolja, Srednje šole za hortikulturo Celje, Vrtec Zarja, Vrtec Anice Černejeve, Vrtec Tončke Čečeve ter vse osnovne šole v Celju.

V sredo, 20. 9. 2023 bo potekal Dan varne trajnostne mobilnosti s strukturiranim dialogom, kjer bodo mladi iskali rešitve za zmanjšanje uporabe avtomobila v Celju in povečanje uporabe Celebusa, sistema KolesCE ter reševanje izzivov varnosti na tem področju.

V petek, 22. 9. 2023 ob Dnevu brez avtomobila pa se bodo na zaprti Prešernovi ulici predstavili številne celjske organizacije in društva, ki bodo obiskovalce spodbujali h kakovostnemu preživljanju prostega časa.

Hkrati do 15. 10. 2023 poteka nagradna igra spodbujanja trajnostnih prihodov Celje se pelje trajnostno v vrtec, šolo in službo, v katero je vključenih več kot 2.000 ljudi.

VIR: MOC