Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je zaključila postopek glede suma kršitev zakonodaje pri pripravi zakonodaje in najemanju zunanjih strokovnjakov na ministrstvu za okolje in prostor.

Ljubljana, 06. marca (STA) - Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je zaključila postopek glede suma kršitev zakonodaje pri pripravi zakonodaje in najemanju zunanjih strokovnjakov na ministrstvu za okolje in prostor. Kršitev, ki bi bili v njeni pristojnosti, ni zaznala, je pa ministrstvom, vladi in računskemu sodišču poslala več priporočil in pobud.
Komisija je postopek predhodnega preizkusa v zadevi izvedla maja 2021 na lastno pobudo. K zadevi je nato priključila tudi obravnavo naknadno prejetih prijav, ki so vsebovale podobne očitke v zvezi z nepravilnostmi pri pripravi zakonodaje na tedanjem ministrstvu za okolje in prostor ter najemanju zunanjih strokovnjakov na tem ministrstvu, so v današnjem sporočilu zapisali na KPK.
Prijave so se po njihovih navedbah nanašale na očitke v zvezi z omogočanjem legalizacije črnih gradenj določenih oseb v primeru sprejetja novega gradbenega zakona in da ta zakon ni bil spisan na ministrstvu, temveč v družbi Neffat, ki zastopa tudi osebe, ki bodo gradnje lahko legalizirale.
Takratni minister Andrej Vizjak naj bi na ministrstvu tudi razpustil službo za sistem okolja in prostora, ki je do junija 2020 delovala kot pravna služba ministrstva ter pripravljala besedila predlogov zakonov, nato pa so jo pri tem zamenjali zunanji izvajalci. S tem naj bi tedanji minister neposredno kršil določilo resolucije o normativni dejavnosti, po kateri bi morala zakonodajne predloge pripravljati državna uprava sama.
Primer takšne prakse naj bi bil najprej najem pravnika Rajka Pirnata z Inštituta za javno upravo za pripravo zakona o vodah, nato pa leta 2020 še sodelovanje z družbo SOL.LEX.SUS, ki jo vodi nekdanji minister za pravosodje Senko Pličanič, za pripravo besedila gradbenega zakona.
Komisija je v predhodnem preizkusu prijave pridobila pojasnila in dokumentacijo, pregledala pa je tudi javno dostopne podatke in očitke prijav. Ugotovila je, da izbor zunanjih strokovnjakov za vse faze priprave predpisov s področja ministrstva kaže na tveganja, povezana s pomanjkanjem strokovnega kadra, ali pa tveganja, da se obstoječega strokovnega kadra ne angažira za izvajanje ene temeljnih pristojnosti ministrstva, to je priprave predpisov s področja ministrstva.
"Oboje lahko predstavlja visoko tveganje za koruptivno ravnanje in ravnanje v nasprotju s pričakovano integriteto," so poudarili na KPK. Ministrstvom so zato izdali priporočila, da naj dosledno spoštujejo resolucijo o normativni dejavnosti glede priprave predpisov ter da naj se na posameznem ministrstvu zagotovi ustrezne in strokovne kadre, torej zaposlene na ministrstvu, ne pa zunanjih strokovnjakov.
Dodatno je KPK vladi podala pobudo za izvedbo nadzora nad izvajanjem določb resolucije o normativni dejavnosti na ministrstvih, računskemu sodišču pa je podala pobudo za izvedbo nadzora nad pravilnostjo in smotrnostjo poslovanja pri najemanju zunanjih strokovnjakov pri pripravi predpisov na ministrstvih.
V zvezi z domnevnimi nepravilnostmi pri sklepanju pogodb okoljskega ministrstva z zunanjima izvajalcema, družbama Neffat in SOL.LEX.SUS, pa že poteka policijski postopek, so dodali na KPK.

VIR: Tax-Fin-Lex