Mediji o Nini Kosmač

Pisateljica in pesnica Nina Kosmač ni imela nobene dobrodelne akcije prejšnji konec tedne, kar nas je kar malo začudilo, glede na njeno nenehno aktivnost. Povprašali smo jo kaj namerava ta konec tedna.

Nina nam je odgovorila:

» Včasih imam občutek, da sem obkrožena s samimi čudovitimi zverinicami. Te zveri so dokaj eksotične in niso iz Rezije. Milo rečeno imam opravka med drugim, tudi z ljudmi v živalski preobleki.  Nimam deviacij, ne asociacij na temo živalskega sveta. Nisem Orwell, tudi La Fontaigne nisem,niti ne pišem basni, pa vendarle… Všečni so mi pregovori povezani z živalmi, še posebej afriški. Nekaj resnice je na tem, da volk menja dlako, narave pa ne. Verjamem tudi, da imamo skoraj vsi spečo živalsko plat v sebi, katere ni pametno prebuditi.

Biologinja Nina Leben že vrsto let skrbi z ljubeznijo za eksotične živali, katere z veseljem pokaže šolarjem, družinam in posameznikom. Razstava Čudežne zverinice aka Magical Beasts je odprta obiskovalcem, na Ljubljanski cesti na Bledu, vsak dan. Živali so večinoma rešene in posvojene.

Možen je ogled in božanje činčil, hrčkov in zajčkov. Bolj pogumni si lahko ogledajo škorpijone, anakondo, zelenega legvana, kajmanskega očalarja, afriško ostrogasta želvo, orjaško krastačo, pet vrst orjaškega ptičjega pajka, orjaške paličnjake, bradate agame in še več. Najbolj pogumni obiskovalci pa si morda lahko ovijejo okoli vratu kraljevega, burmanskega, mrežastega ali kratkorepnega pitona in pobožajo udave, kače ali kuščarje.

Navkljub eksotiki, mislim da poljubljanje žab ni dovoljeno. Vsaka izmed zveri ima posebno zgodbo in ime, ki je v skladu z obnašanjem in lastnostmi živalic. Rdečemu gožu je ime Survivor, Legvanu pa Lenny.

Vodja razstave vljudno vabi obiskovalce vseh vrst, da bi vstopili v čudežni svet zverinic. Ogroženim skupinam pa bom v kratkem predala, kar tri brezplačne bone. Enega za dva odrasla, drugega za dvoje otrok in tretjega za štiričlansko družino.«

Za konec pa Nina dodaja: » Spomnim se večerje z dvema psihologoma, ki sta cel večer zastavljala vsem prisotnim psihološka vprašanja v zvezi z živalskim svetom, da bi razkrila skrite karakterne značilnosti udeležencev večerje. Ja, prišla sta do zaključkov, da smo bili vsi prisotni vključno z menoj divje zveri .«

 V uredništvu smo mnenja, da poznamo veliko bolj divje zveri od tebe, Nina! 

VIR: Nina Kosmač