Pisateljica Nina Kosmač je našemu mediju zaupala o čem se bodo pogovarjali na bralnem krožku, ki ga vodi vsak četrtek.

Pisateljica Nina Kosmač je našemu mediju zaupala o čem se bodo pogovarjali na bralnem krožku, ki ga vodi vsak četrtek. 

Nina Kosmač je rekla: » Udeleženci bralnega kluba so me prosili, da naj se v četrtek pogovarjamo o kriminalkah s severa, ki so večini dobro poznane. Vsekakor bom upoštevala predlog.

Statični podatki nakazujejo, da so Švedi največji potrošniki » snuff« filmografije. S tem srhljivim in protizakonitim  žanrom sem se seznanila preko izjemno dobrega  filmskega prvenca scenarista in režiserja Alejandra Amenabarja  z naslovom »Teza«. Pretreslo me je dejstvo, da obstajajo ljudje, ki uživajo ob mučenju do smrti določene žrtve in to posnamejo na filmski trak. Usmrtitev – snemana v živo- je realna, kot je realistična tudi knjiga Alejandra Amenabarja.

 

Severnjaški kriminalni romani že več desetletij navdušujejo bralce po celem svetu. Imitacije tovrstnega pisateljskega žanra imamo tudi v Sloveniji. Švedski pisatelj sage -  » Millenium«- Stieg Larsson ima neverjetno število bralcev. Filmi posneti po njegovih knjigah so prave uspešnice. Novinar in pisatelj Larsson me ne navdušuje pretirano, čeprav sem prebrala ad – informandum vse njegove knjige. Edini dobre opisi v Stiegovih knjigah so opisi jeznih in agresivnih deklet žrtev spolne zlorabe, ki z nadnaravno tetovirajo in pretepejo žrtev. Prav, tako so dobri orisi luksuznih hotelov, dragih šampanjcev in cigaret, v kolikor bi se bralec rad česa naučil o življenjskem slogu bogatunov.

Udeležencem bom probala predstaviti najbolj medijskega pisatelja in kriminalista na Švedskem Leifa G.W. Perssona. Leta 1977 je imel G.W. redno zaposlitev kot policaj v civilu Nacionalne policije. Ostal je brez dela, ko je javno spregovoril o aferi visokih politikov s prostitutkami, kjer je bil indirektno vpleten tudi minister Olof Palme. Na robu samomora je kriminalist napisal prvenec. Mnogo knjig o kuharstvu in zločinih kasneje je Nacionalna policija leta 1992 sprejela pisatelja nazaj v svoje vrste tokrat v vlogi predavatelja. G.W. je preveden v srbski in hrvaški jezik in je poznan po knjigi o umirajočem detektivu in satiri »Zakaj je Pinokiju rasel nos« ? Pisateljeva hči je tudi uspešna literatka kriminalk. Pisateljev nauk iz knjige o detektivu se glasi:

 

“Make the best of what you’ve got, don’t complicate things unnecessarily, and hate coincidence.” ( angl.)

Severnjaki predvsem avtor Aksel Sandemose, ki ga ne morem spregledati (o katerem bo govora na krožku) zaradi humorja in posebnega pristopa k libidu, so dokaj obsedeni s psihoanalizo in Freudom. Glede na raziskave naj bi Danci smatrali kolesarjenje kot spolno vzburljivo prakso.

Aksel Sandemose je klasični avtor, ki je napisal Jantarjev zakonik, kateri zakoni se glasijo :  

»1: You're not to think you are anything special.

2: You're not to think you are as good as we are.

3: You're not to think you are smarter than we are.

4: You're not to imagine yourself better than we are.

5: You're not to think you know more than we do.« ( angl.)

 

Iz uredništva vam  in Nini želimo lep začetek tedna !  

VIR: Nina Kosmač