V Nuklearni elektrarni Krško se nadaljuje odprava odstopanja, zaradi katerega so v začetku oktobra elektrarno ustavili. Konec tedna so vzpostavili pogoje za začetek menjave cevovodov, kar bo ob podpori domače industrije izvajal dobavitelj Westinghouse.

Datum objave:
24. oktober 2023

Avtor:
Katarina Prelesnik

Avtor fotografij:
arhiv NEK
V Nuklearni elektrarni Krško se nadaljuje odprava odstopanja, zaradi katerega so v začetku oktobra elektrarno ustavili. Konec tedna so vzpostavili pogoje za začetek menjave cevovodov, kar bo ob podpori domače industrije izvajal dobavitelj Westinghouse.

Kot smo že poročali, so v krški nuklearki pretekli teden začeli postopek prestavitve 121 gorivnih elementov iz reaktorske posode v bazen za izrabljeno gorivo. Iz nuklearke poročajo, da so po prestavitvi konec tedna v zadrževalnem hramu tako vzpostavili razmere za natančne preglede cevovoda priključnega sistema primarnega kroga ter začeli s korektivnimi deli. Odstranili bodo del obstoječih cevovodov in jih zamenjali z novima. Vsa dela bodo poleg Uprave RS za jedrsko varnost spremljale tudi pooblaščene organizacije.

Ponovno priključitev v omrežje nato predvidevajo v sredini novembra.

Westinghouse izvajalec del

Ameriški Westinghouse, ki je že vse od začetka gradnje dobavitelj krške nuklearke, je originalni dobavitelj opreme, ter izvajalec korektivnih del. Ob podpori domače industrije je po opravljenih analizah začel z aktivnostmi za odstranitev dela obstoječih cevovodov, vzporedno pa za zamenjavo že pripravljajo nova dela cevovodov. V nuklearki poudarjajo, da je bil za usposabljanje in kakovostno pripravo predvsem specializiranih varilcev izdelan model, ki po velikosti in razporeditvi ustreza prostoru ob reaktorski posodi v zadrževalnem hramu, kjer bodo opravljali dela.

Menjava cevovodov na obeh linijah sistema je konservativna odločitev, ki so jo v nuklearki sprejeli v sodelovanju z domačimi in mednarodnimi institucijami. Dodajajo pa, da ima sistem v skladu s prakso jedrske industrije dve redundantni liniji, kar pomeni, da je ena dovolj za zagotavljanje funkcionalnosti sistema.

Spomnimo: v začetku oktobra je operativna posadka zaznala povečano puščanje primarnega sistema znotraj zadrževalnega hrama, zato so elektrarno zaustavili. Puščanje ni imelo vpliva na zaposlene, prebivalstvo in okolje ter je bilo pod vrednostjo, ki jo kot mejno določajo tehnične specifikacije.

Po zaustavitvi so ugotovili, da je bila vzrok puščanja luknjica v velikosti šivankinega vboda na zvaru reducirnega dela cevovoda priključnega sistema primarnega kroga, meter od vboda v reaktorsko posodo. Za diagnostiko in analize ter popravilo so si v elektrarni zadali mesec dni časa, tako da ponovno priključitev elektrarne v omrežje načrtujejo v sredini novembra.

VIR: Naš Stik