V Ljubljani se je 14.6. odvijala mednarodna konferenca The Investors Edge, namenjena vlagateljem in zagonskim podjetjem iz območja osrednje in jugovzhodne Evrope.

V Ljubljani se je 14.6. odvijala mednarodna konferenca The Investors Edge, namenjena vlagateljem in zagonskim podjetjem iz območja osrednje in jugovzhodne Evrope. Dogodka v organizaciji Poslovnih angelov Slovenije se je udeležilo več kot 80 gostov iz Slovenije in tujine. Cilj konference je bil na enem mestu združiti najnovejše znanje, praktične izkušnje, naložbene možnosti in najboljše strokovnjake v regiji. 

Konferenca The Investors Edge temelji na ideji naložbenega roba, kot pove že samo ime. To pomeni, da obstajajo nekatere značilnosti naložbenega vedenja, ki izboljšajo možnosti za boljše rezultate. Tri osnovne stvari dajejo vlagateljem prednost – informacijske prednosti, analitične prednosti in vedenjske prednosti. Čeprav je koncept preprost, je lociranje robov in ustvarjanje okolja, ki jih spodbuja, zahtevno. O vsem tem so na prvem tovrstnem dogodku Investor's Edge konferenci delili izkušnje in znanje ugledni mednarodni strokovnjaki, in sicer s področij, ki so za vlagatelje trenutno izrednega pomena in ustvarjajo vrednost. 

Slovenija namreč postaja odskočna deska uspešnih investitcij; Outfit 7, Bird Buddy, Hooray Heroes, Salesquezze, Grashka in mnogi drugi. Investor's Edge Conference so organizirali Poslovni angeli Slovenije v sodelovanju s Saša Inkubatorjem in Primorskim tehnološkim parkom. Glavna organizatorka, mag. Nina Dremelj, predsednica Poslovnih angelov Slovenije, je ob tej priložnosti povedala: »S spremembo kapitalskih trgov, zapiranjem mednarodnih tržišč in spreminjanjem ekonomske situacije na globalni ravni, se Evropa vse bolj usmerja na lasten trg, bolj poglobljeno in usmerjeno v otipljive rezultate. Posledično se spreminjajo industrije v katere se vlaga. Vlagatelji še bolj pozorno spremljajo trende, jim sledijo in želijo o njih biti dobro poučeni. Pri tem so tovrstni dogodki ključnega pomena, da na njih pridobivamo nova znanja, poznanstva in spletemo močne vezi, kar je osnova za ustvarjanje čezmejnih investicij«.


O VSEBINI KONFERENCE
Na konferenci so organizirali poglobljene panelne razprave o  trenutnem stanju naložb v regiji Srednje in Vzhodne Evrope. Ker se vrednotenja še naprej znižujejo, razpoložljivost sredstev predstavlja edinstveno dilemo: kako pametno vlagati in prepoznati obetavne priložnosti? O tem so mnenja soočili Petr Šima, Gregor Rebolj in Rok Habinc.

Posvetili so se tudi vedno aktualni temi izstopov iz naložb in spremembam na tem področju, o čemer je govoril Frank Lyhne iz Nordijskega sekundarnega sklada (N2F), največjega tovrstnega sklada v nordijski in baltski regiji. Njihov prvi sklad v višini 50 milijonov EUR je investiral v 21 scaleupov s štirimi izhodi. Zdaj njihov drugi sklad v višini 90 milijonov EUR ustvarja valove z 10 že objavljenimi posli, v naslednjih dveh letih pa jih bo še več.


Na konferenci Investors Edge so preučili tri najpogostejše načine investiranja: zamenljive obveznice, obveznice SAFE in prednostni lastniški kapital. Glede na zahtevno zakonodajno okolje za naložbe v lastniški kapital so vlagatelji, kot so angeli, super angeli in tvegani kapital, oblikovali inovativne pristope in vrednostne papirje za premagovanje teh ovir, o čemer sta govorila Andrei Hancu in Nejc Novak. 

S pitchi se je soočilo 8 startupov, ki so prejeli v preteklosti investicije Slovenskega podjetniškega sklada, in sicer Glossiq, Mass Master, Process Space,  Smart Octopus Solution,  YFLab,  Armbeep, MPor in TipPri.

The Investor Edge je konferenca, ki je postala pronicljiv in informativen dogodek za vse, ki jih zanima svet naložb.

Aktivnost omogočata Slovenski podjetniški sklad in Evropska unija s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj. 


Več o samem programu na https://theinvestorsedge.eu/ 

VIR: PTP