Zavod Celeia Celje je na mednarodni konferenci EuroVelo in kolesarski turizem v turškem Izmirju v okviru prikaza dobrih praks promocije dediščine s kolesarskimi produkti predstavil svoje aktivnosti, izkušnje in razvojne korake na področju kolesarskega turizma.

Zavod Celeia Celje je na mednarodni konferenci EuroVelo in kolesarski turizem v turškem  Izmirju v okviru prikaza dobrih praks promocije dediščine s kolesarskimi produkti predstavil  svoje aktivnosti, izkušnje in razvojne korake na področju kolesarskega turizma. 


V evropski mreži kolesarskih poti EuroVelo je trenutno 17 različnih poti. Slednje so številne  evropske države in mesta izkoristila za promocijo naravne ter snovne in nesnovne kulturne  dediščine. Učinki na lokalno skupnost in ekonomijo so multiplikativni, kolesarstvo pa ena od  hitro razvijajočih se turističnih panog. Našteto so poudarili tako predstavniki Evropske  kolesarske federacije, kot tudi gostitelji konference, župan mesta Izmir in minister za kulturo  in turizem Republike Turčije Mehmet Nuri Ersoy. 

Urša Dorn je v imenu Zavoda Celeia Celje predstavila razvojne korake, ki so bili v Celju  narejeni na področju kolesarskega turizma ter mesto ob Savinji izpostavila kot primer  srečevanja bogate kulturne dediščine in kolesarstva, tako urbanega kot turističnega.  Mag. Maja Voglar, direktorica Zavoda Celeia Celje pa je o udeležbi na mednarodni konferenci  povedala: »Veseli smo, da smo se odzvali povabilu in dobili priložnost, da naše primere dobre  prakse predstavimo na mednarodni sceni. Obenem smo pridobili neprecenljiva nova znanja in  okrepili mrežo z novimi kontakti.« Dodala je še, da verjame, da bo Slovenija v prihodnje postala  bolj aktivna partnerica v mreži evropskih kolesarskih poti in da bodo v Celju v prihodnje  dejansko stali znaki z oznako 9. To nosi jantarna kolesarska pot, ki vodi od Jadrana do Baltika.  Poleg te, ki je še v nastajanju, skozi Slovenijo potekata še dve poti, Mediteranska (št. 8) in Pot  ob železni zavesi (št. 13), ki se obenem ponaša tudi s certifikatom Evropska kulturna pot. Letošnja osrednja tema konference, ki združuje deležnike na področju kolesarskega turizma in  katere namen je povečati prenos znanja o kolesarjenju in turizmu, sicer naslavlja vlogo  kolesarjenja pri oblikovanju ter promociji kulturne in naravne dediščine. 

VIR: Zavod za kulturne prireditve in turizem Celeia Celje