napovednik

Organizator:

Spletna stran dogodka:

Lokacija
Naslov:

Adamičeva cesta 15, 1290 Grosuplje
 Prikaži na zemljevidu  Pot do lokacije
Termini
21.10.2022 ob 17.00
V petek, 21. oktobra 2022, vas ob 17. uri vabimo v Mestno knjižnico Grosuplje na srečanje bralnega študijskega krožka, ki ga vodi Petra Ljubič, certificirana mentorica bralnih študijskih krožkov Beremo z Manco Košir.
Na srečanju bralnega študijskega krožka se bomo pogovarjali o romanu Otroštvo avtorja Mihe Mazzinija, ki je leta 2016 prejela nagrado Kresnik za najboljši slovenski roman.
Za Miho Mazzinijem je že bogat literarni opus, ki ga je v letu 2016 ovenčal s kresnikom za najboljši roman leta. Pisatelj pravi, da je Otroštvo avtobiografski roman v izmišljenih zgodbah, da so vse osebe, kraji in dogodki izmišljeni ali pa literarno obdelani. Deček živi z dvema ženskama: večno odsotno materjo, ki hodi domov le še spat in večno prisotno staro mamo. Obe dečka psihično in fizično zlorabljata in zapostavljata. Namesto da bi se deček podil po igrišču, cele dneve preždi v majhni garsonjeri, v svojem kotu med posteljo in balkonskim oknom in posluša nonine litanije o peklu. Nona je versko blazna in dečka stalno opominja, da Bog vse vidi in vse ve, da greh se delati ne sme. Dečka tudi zapira v omaro, da si bo živo predstavljal, kako zgleda smrt. Moške roke v dečkovem življenju ni. Mama je dečkovega očeta odrezala iz svojega življenja in iz slike, ki jo deček nekoč po naključju najde. Na sliki ostane sam z moško (očetovo?) roko na ramenu. Sem ter tja pridejo na obisk dečkovi trije strici, ki se otepajo skrbi za ostarelo mamo. Nona, ki ima raje Boga kot njega, tako ostane središče njegovega strašnega otroštva.

PR: Občina Grosuplje