Japonska literatka Fumiko je del zgodovine svoje države. Dela pisateljice, popotnice in pesnice so na voljo v angleškem in hrvaškem jeziku.

Wants to throw everything away and run off
close one eye
open one eye
ah, there's no way
she wants a man and she longs to travel

Oh, how lightly beautiful like the sound of a piano
is the world I've never known.

Then, all at once
I feel like crying out: goddammit! (Pale Horse, 43)

"Travel was my home."

( angl.)

Fumiko Hayashi

“For me all that remains is simply living… After everything that’s happened, I have no desire to end my life. I don’t think I’m better off in the grave just because I’m lonely and alone. I’m terribly fortunate that I’ve never thought about anything like that. Spending our days doing nothing but eating steamed potatoes and sleeping like logs, it’s hard to believe us humans are the supreme beings of creation, don’t you agree?”

(angl.)

Fumiko Hayashi

 Japonska literatka Fumiko je del zgodovine svoje države. Dela pisateljice, popotnice in pesnice so na voljo v angleškem in hrvaškem jeziku. Poleg pisanja se je pisateljica, kakor opisuje v svoji knjigi An Old House (angl.) ukvarjala z dekoracijo doma celih šest let. Prebrala je dvesto knjig o arhitekturi in najela je očeta japonskega modernizma  Bunza  Yamaguchija, da ji je pomagal zgraditi hišo, ki vsebuje klasične elemente japonskih templjev in hiš, kjer se odvijajo čajne ceremonije skupaj z elementi modernizma. Spominska hiša pokojne pisateljice je- trenutno- ena izmed največjih turističnih atrakcij Japonske.

Fumiko se je rodila v majhni vasici in je imela v osnovni šoli zelo slabe ocene pri matematiki in naravoslovnih predmetih. Na srečo pa jo je učitelj nenehno spodbujal k pisanju pesmi in zgodb. V rani mladosti je mater in Fumiko, zapustil oče zaradi zloglasne gejše s katero se je poročil. O trpljenju in žalosti ob ločitvi staršev je kasneje pisateljica veliko napisala. Gejše – kot razdiralke zakonov- nastopajo v večini njenih knjig.  Mama je Fumiko s težavo preživljala in veliko sta se selili.

 V odraslih letih je Fumiko poizkusila srečo v glavnem mestu, vendar ni dobila rednega dela in tudi moški se niso hoteli poročiti z njo. Mnogo let kasneje se je poročila in se pričela preživljati z literaturo . Potovala je po celem svetu in to je počela  sama.

 Vabljeni na  spletno- literarno predavanje s pisateljico Nino Kosmač o literatki Fumiko  (na Facebook messenguer Nina Kosmac), v soboto 5. novembra, ob 19. uri.

VIR: Nina Kosmač