napovednik

V Kulturnem domu Nova Gorica filmsko sezono nadaljujemo z naslednjimi filmi:

  • Petek, 7. 10. 2022
Ob 17.30: DC LIGA SUPER LJUBLJENČKOV, r. Jared Stern (ZDA, 2022, sinh.), 8 +
Filmski vrtiljak

Ob 20.15: TITAN, r. Julia Ducournau (Francija, 2021)
Kino

  • Sobota, 8. 10. 2022
Ob 20.15: BOJEVNIK, r. Petr Jakl (Češka, 2022)
Kino

  • Torek, 11. 10. 2022
Ob 20.15: VOJVODA, r. Roger Michell (Velika Britanija, 2020)
Kino


O posameznih filmih:

  • DC liga super-ljubljenčkov (DC League of Super-Pets, ZDA, 2022, 100 min., sinh.), 8+ 

Režija: Jared Stern
Igrajo: Keanu Reeves, Dwayne Johnson, John Krasinski, Kevin Hart, Vanessa Bayer
Glasovi: Predrag Lalić, Sašo Prešeren, Klemen Bunderla, Mirko Medved, Uroš Bitenc, Ota Roš, Gregor Trebušak
Distribucija: Blitz Film & Video Distribution
Žanr: animirani film

Zgodba 
Kripto, ki je super-pes in Superman sta nerazdružljiva prijatelja, ki si delita enake supermoči in se z njimi bok ob boku borita proti kriminalu v mestu Metropolis. Ko Lex Luthor ujame Ligo pravičnosti, Supermanov pes, Kripto, sestavi ekipo hišnih ljubljenčkov iz zavetišča, ki dobijo super moči. Pes po imenu Ace, postane super močan, prašič po imenu PB, lahko zraste do velikanskih razsežnosti, želva po imenu Merton, postane super hitra in veverica po imenu Chip, pridobi električne moči. Kripto mora pisano druščino iz zavetišča prepričati, da izurijo svoje na novo odkrite supermoči in mu pomagajo rešiti pogrešane superjunake.

  • Titan (Titane, Francija, 2021, 108 min.) 

Režija in scenarij: Julia Ducournau
Igrajo: Agathe Rousselle, Vincent Lindon, Garance Marillier, Laïs Salameh, Bertrand Bonello, Dominique Frot
Festivali, nagrade: Cannes (zlata palma); Toronto (nagrada občinstva v sekciji Midnight Madness); Camerimage (najboljši prvi ali drugi celovečerec); eden petih najboljših tujejezičnih filmov po izboru National Board of Review; francoski kandidat za nominacijo za oskarja v kategoriji najboljši mednarodni film; štiri nominacije za nagrado Evropske filmske akademije, vključno za najboljši film; nominacija za nagrado satellite za najboljši tujejezični film; nominacija za nagrado gotham za najboljši mednarodni celovečerec; San Sebastián; New York; London; Busan; Sitges; London; Liffe
Distribucija: FIVIA – Vojnik
Žanr: drama, Sci-fi, triler

Zgodba 
Alexia je imela kot deklica hudo prometno nesrečo. Da bi ji rešili življenje, so ji kirurgi v glavo vstavili ploščico iz titana. Ko odraste, se preživlja kot plesalka v nočnem klubu, a njen vsakdan zaznamujejo neukrotljivi nasilni izpadi. Po enem izmed njih se mora skriti pred policijo, zato si spremeni videz in se začne pretvarjati, da je sin mišičastega šefa gasilcev Vincenta. Med njo in Vincentom se razvije nenavadno razmerje, vendar pa je njena krinka vse manj prepričljiva. Na Alexijinem telesu se namreč začnejo dogajati spremembe, ki jih je vse težje spregledati.

  • Bojevnik (Medieval, Češka, 2022, 126 min.)

Posneto po resnični zgodbi o Janu Žižki, češkem generalu in vodji husitov. Zgodba se dogaja v visokem srednjem veku in pripoveduje o rojstvu velikega bojevnika in sijajnega vojskovodje, ki je branil vse, v kar je verjel.

Režija in scenarij: Petr Jakl
Igrajo: Ben Foster, Michael Caine, Til Schweiger, William Moseley, Matthew Goode, Sophie Lowe
Distribucija: Karantanija Cinemas
Žanr: zgodovinska drama

Zgodba
Pisalo se je leto 1402 in časi so zahtevali junaka, ki bo novo upanje ne le za navadne ljudi, ampak tudi za vladajočega kralja ... Jana Žižko so najeli, da s svojim spremstvom varuje pomembnega kraljevega svetovalca in pristaša. Med neusmiljenim napadom na tega pomembneža je pokazal svoje strateške in bojne sposobnosti, ki niso ostale neopažene. Kmalu je bil vpoklican v službo kralja Vaclava IV. in sprejel je še eno občutljivo nalogo – ugrabiti Rosenbergovo zaročenko Katherine. Sprva se to ni zdela posebej težka naloga, a srečanje s prelepim dekletom v pogumnem Janu vzbudi upanje na »prepovedano« ljubezen. Neizbežno se zapleta ne le v visoko politiko, temveč je na preizkušnji tudi njegova zvestoba in lastna moč. Njegove vrednote so omajane do temeljev, a nima druge izbire, kot da se bori ... Strast, krivda, poželenje in maščevanje postanejo gonilna sila njegove odločenosti, da se bori za enakost navadnih ljudi in za pravičnost.

  • Vojvoda (The Duke, Velika Britanija, 2020, 96 min.)

Po resnični zgodbi posnet očarljiv film o hudomušnem Angležu, sodobnem Robinu Hoodu, ki je ukradel Goyo iz Narodne galerije. Retro uvodna špica; arhivski posnetki Anglije šestdesetih let; sijajni soundtrack, ki vključuje jazz, klasiko, sodobni pop in sentimentalne varietejske balade; ter splošni pridih radožive britanske predrznosti prispevajo k temu, da film deluje, kot bi komedijo studiev Ealing premazali s sijajem komičnih klasik.

Režija: Roger Michell
Igrajo: Jim Broadbent, Helen Mirren, Fionn Whitehead, Anna Maxwell Martin, Matthew Goode, Jack Bandeira, Aimee Kelly, Charlotte Spencer
Festivali, nagrade: Benetke (svetovna premiera); Telluride; Liffe
Distribucija: FIVIA – Vojnik
Žanr: komična drama

Zgodba
Leta 1961 je šestdesetletni taksist Kempton Bunton iz Narodne galerije v Londonu ukradel Goyev portret vojvode Wellingtona. To je bila prva (in ostaja edina) tatvina v zgodovini galerije. Kempton je poslal niz pisem, v katerih je v zameno za vračilo slike zahteval nenavadno odkupnino – britanska vlada naj nameni več pozornosti (in denarja) oskrbi ostarelih. To drzno dejanje je dodobra razburkalo britansko politiko in bilo deležno velikega medijskega odziva, Bunton pa je ob svojem poskusu reševanja sveta uspel rešiti tudi svoj propadajoči zakon.


*****

Vpis v abonma Filmsko gledališče 2022/2023               
                                               
Kdaj: novi abonenti od 3. do 12. oktobra 2022
Kje: na blagajni Kulturnega doma Nova Gorica
Kako: osebno
Vplačila: ob vpisu
 
Cena abonmaja: 75 €                                                           
Upokojenci, študenti in dijaki: 55 €

PR: KDNG