v Kulturnem domu Nova Gorica v naslednjem tednu pripravljamo Teden madžarskega filma.

Teden madžarskega filma

  • Torek, 5. 3. 2024
Ob 20.15: GOSPODOV GLAS, r. György Pálfi (Madžarska, Švedska, Kanada, ZDA, Francija, 2018)

  • Petek, 8. 03. 2024
Ob 17.30: EGON IN NJEGOV MAČEK, r. Adam Magiar (Madžarska, 2007), 5+

Ob 20.15: DEKLE, r. Márta Mészáros (Madžarska, 1968)

  • Sobota, 9. 3. 2024
Ob 20.15: BELE DLANI, r. Szabolcs Hajdu (Madžarska, 2006)
V Kulturnem domu Nova Gorica v naslednjem tednu pripravljamo Teden madžarskega filma. Madžarski film in filmska produkcija tvorita pomemben segment evropskega filma, ki pa je občinstvu na zahodnem robu Slovenije manj poznan. Z namenom, da goriški publiki predstavimo to zanimivo in bogato kinematografsko zakladnico s kar 120 letno tradicijo, marca 2024 Kulturni dom Nova Gorica v sodelovanju z Lisztovim inštitutom – Madžarskim kulturnim centrom iz Ljubljane pripravlja teden madžarskega filma, kjer bomo na ogled ponudili štiri naslove od tega je eden namenjen najmlajšim.
Začenjamo v torek, 5. 3., z distopičnim celovečercem o temačni zgodovini neke družine priznanega madžarskega režiserja Györgya Pálfija Gospodova glas. Petkov popoldanski termin je tradicionalno namenjen otrokom, tako da smo zanje izbrali animiran film Egon in njegov maček. Protagonista, ki ju bomo lahko spoznali v petek, 8. 3., se nikoli ne pogovarjata. Sporazumevata se na najbolj preprost in vsem razumljiv način – z mimiko ter s pomočjo glasov in gibov. Nadaljujemo s kinotečnim filmom Dekle. Film Márte Mészáros je prvi film ženske režiserke na Madžarskem. Gre za je poskus osvoboditve ženske od njene tradicionalne vloge v madžarski kinematografiji in družbi. V soboto, 9. 3., pa zaključujemo s filmom Bele dlani, ki temelji na avtobiografskih izkušnjah. Režiser je sestavil drobce svojega in bratovega življenja in iz njih naredil popolnoma novo resničnost. Nad filmom so navdušeni športni novinarji in nekdanji športniki, saj realistično prikazuje včasih zelo krut športni svet.

Več o posameznih filmih:

  • Gospodov glas (Az Úr hangja, Madžarska, Švedska, Kanada, ZDA, Francija, 2018, 108 min.)
Režija: György Pálfi
Scenarij: Stanislaw Lem, György Pálfi, Zsófia Ruttkay, Gergö V. Nagy
Fotografija: Gergely Pohárnok
Montaža: Réka Lemhényi
Glasba: Ábris Gryllus
Igrajo: Csaba Polgár (Péter), Eric Peterson (Hogarth), Kate Vernon (Camille), Angelo Tsarouchas (Adrian Hines), Diána Magdolna Kiss (Dóra)
Festivali, nagrade: Tokio 2018
 
Zgodba
Peter, moški v poznih tridesetih, nekega dne med gledanjem dokumentarnega filma o skrivnostni nesreči v ZDA na televizijskem zaslonu prepozna svojega očeta, znanstvenika, ki je v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja pobegnil s komunističnega Madžarskega. Peter odpotuje v ZDA, kjer se po dolgem času znova snide z očetom, zdaj uglednim znanstvenikom in predavateljem na eni ameriških univerz. Kmalu spozna, da bodo očetova znanstvena odkritja izpred njegovega nenadnega izginotja za vedno vtkana v njuno življenje.

  • Egon in njegov maček (Egon & Dönci, Madžarska, 2007, 75 min.), 5+
Režija: Adam Magiar
Scenarij: Elemer Magyar,
3D-vizualna animacija: Szilard Hadabar
Montaža: Adam Magyar
Producent: Galicza Andrea
Festivali, nagrade: Isfahan International Festival of Films for Children and Young Adults 2008: nagrada zlati metulj za tehnične in umetniške dosežke.
Distribucija: Aenimax
Žanr: animirani film
 
Zgodba
Egon in Denči živita osamljena v preprosti hiški v idilični pokrajini na majhnem planetu. Egon je videti kot vedoželjen fantič iz soseščine, njegov Denči pa kot razvajen in preveč rejen maček. Ko nekega jutra v bližini doma odkrijeta neznani leteči predmet s sporočilom z oddaljenega planeta Zemlja, se njuno življenje za vedno spremeni – Egon in njegov maček poletita proti našemu osončju, da bi poiskala naš planet. Ko pristaneta na Zemlji, pa je ta videti kot neskončna in zapuščena puščava.
Egona in njegovega mačka, povsem oslabela od utrujenosti in žeje, pred hudim reši preživeli Zemljan, ki jima razkrije pravo podobo človeške civilizacije …

  • Dekle (Eltávozott nap, Madžarska, 1968, 80 min.)
Režija in scenarij: Márta Mészáros
Fotografija: Tamás Somló
Glasba: Levente Szörényi
Montaža: Zoltán Farkas
Igrajo: Kati Kovács, Teri Horváth, Ádám Szirtes, Zsuzsa Pálos, András Kozák, Harsányi Gábor, Ilona Gurnik, Gáspár Jancsó, Juhász Jácint, Zsolt Körtvélyessy
Festivali, nagrade: Locarno 1968 in 1987, São Paulo 1985, Melbourne 2022, Bilbao 2019
Žanr: drama
 
Zgodba
Protagonistka Erzsi se skozi film srečuje z različnimi moškimi, ki očitno ali manj očitno stopajo v njen prostor. Njihovi vstopi ustvarijo ritmičnost, ponavljajoča dejanja se povežejo v arhetipski motiv »snubitve«. Kot protipol jim je Erzsi, ki deluje povsem nepredvidljivo. V odnosu do moških je najprej hladna in nezainteresirana, zdi se, kot da so ji kakršnekoli interakcije z njimi odveč. Če jo kdo ogovori, jim ne odgovori ali gleda stran. Kasneje povsem spontano komu nameni hiter pogled, privoli v ples, jim plača kazen za skok v reko z mostu ali kosilo ipd. A ob tem še vedno ostaja ravnodušna in nedotakljiva. Kljub svoji pasivnosti pa ni nikoli zares v podrejenem položaju, kot je njena mater, ki živi na deželi, podrejena svojemu možu v vlogi matere in gospodinje. Mati, oblečena v črno in s pokritimi lasmi, ponazarja žensko, ki svoje tradicionalne vloge še ni osvobojena. Erzsi svojo potrebo po iskanju staršev preseže ob spoznanju, da se je mama boji in da je pravzaprav celo življenje prestrašena ter ujeta v svoji vlogi.
Če moški skozi svojo predvidljivost vnašajo ritem, Erzsi v sozvočju z njim diktira melodijo, ki je zunanji opazovalec ne more predvideti. S tem nosi center moči in najbolj magnetično vlogo v filmu. Kar poudari tudi gibanje kamere, ki jo neprestano lovi in poskuša izrezati vse, kar se okrog nje dogaja. Fokusira se le na njen malodušen izraz, na njen predirljiv pogled, zdi se, kot da z moškimi liki tekmuje v igri pogledov, ki si jo poskušajo prisvojiti.

  • Bele dlani (Fehér tenyér, Madžarska, 2006, 97 min.)
Režija in scenarij: Szabolcs Hajdu
Glasba: Ferenc Darvas, Galt MacDermot
Fotografija: András Nagy
Montaža: Péter Politzer
Igrajo: Zoltán Miklós Hajdu, Kyle Shewfelt, Gheorghe Dinica, Andor Lukáts, Oana Pellea, Orion Radies, Dávid Horváth, Dávid Vecsernyés, Péter Déri, Krisztián Oltyán, Illés Vér, Csaba Mészáros, Tibor Géza Papp, Olivér Bajnóczi, Ábel Dénes
Festivali, nagrade: Cannes 2006, Karlovi Vari 2006 East of West Award – Special Mention, Zlín 2007, nagrada Fipresci
Žanr: športna drama
 
Zgodba
Osemdeseta leta prejšnjega stoletja – Miklós Dongó (Zoltán Miklós Hajdu) je obetaven mladi telovadec v revni komunistični Madžarski. Že od mladih let vadi pod surovim in sadističnim trenerjem Pumo (Gheorghe Dinica), ki se nad svojimi varovanci grobo izživlja, njegova nepogrešljiva pripomočka pa sta piščalka in sablja, s katero kaznuje prestop črte. Tudi starša (Andor Lukáts in Oana Pellea) mu nista v veliko oporo. Z njim se hvalita pred prijatelji na zabavah in jim kažeta medalje. Dan pred pomembnim tekmovanjem pobegne in se pridruži cirkusu kot umetnik na trapezu. Zaključna točka, skok smrti brez varovalne mreže, se ponesreči in pade z velike višine na tla.
Leto 2001 – Miklós se preseli v Kanado, kjer v Calgaryju najde službo kot trener mladih telovadcev. Med njimi je čudežni najstnik Kyle Manjak (Kyle Shewfelt), ki mu povzroča same skrbi. Izziv, da bi izbrusil zavidljive sposobnosti mladega novinca, mu omogoči, da se spopade s svojo mučno mladostjo in ponovno začne trenirati. Njuno napeto prijateljstvo se zaostri, ko si stojita nasproti na svetovnem prvenstvu v Miklósevi vzhodnoevropski domovini.

VIR: KDNG