napovednik filmov

Spoštovani!

V Kulturnem domu Nova Gorica filmsko sezono v novem letu nadaljujemo z naslednjimi filmi:

  • Petek, 6. 1. 2023
Ob 17.30: HRASTOVO SRCE, r. Laurent Charbonnier, Michel Seydoux (Francija, 2022), 6+
Filmski vrtiljak

Ob 20.15: MEMORIA, r. Apichatpong Weerasethakul (Kolumbija, Katar, Kitajska, Mehika, Tajska, Švica, Nemčija, Velika Britanija, Francija, 2021)
Filmsko gledališče – za abonma in izven

  • Sobota, 7. 1. 2023
Ob 20.15: GORSKA MRZLICA, r. Julian Gilbey (Velika Britanija, 2022)
Kino

  • Torek, 10. 1. 2023
Ob 20.15: DOBA ARMAGEDONA, r. James Gray (ZDA, Brazilija, 2022)
Kino



O posameznih filmih:

  • Hrastovo srce (Le chêne, Francija, 2022, 80 min., brez dialogov), 6+
 
Režija: Laurent Charbonnier, Michel Seydoux
Scenarij: Michel Fessler, Michel Seydoux
Fotografija: Mathieu Giombini
Glasba: Cyrille Aufort
Producenta: Barthelemy Fougea, Michel Seydoux
Distribucija: FIVIA – Vojnik
Žanr: dokumentarni
 
Zgodba
Na obronku gozda stoji mogočen hrast, star 210 let. Je kot tempelj, okoli katerega se vrti življenje, varuh naravnega ravnotežja. V njegovi krošnji domujejo veverice in šoje, lubje je naselila kolonija mravelj, v želodih se skrivajo rilčkarji, med koreninami gnezdi poljska miš, pod zemljo se razrašča micelij. Ponoči ga obiskuje jazbec, ob jutranji zori mlade srne. Zvesti par lesnih sov si v duplini ureja gnezdo. Drevesna združba je kot prava družina, s podporo, nesoglasji in težavnimi sosedi vred.
Hrast pooseblja moč in vzdržljivost, je najvišje in najbolj veličastno drevo severne poloble. Za mnoge je simbol upanja za življenje prihodnjih generacij. V filmu drevo postane središče vesolja, ki vrvi od življenja, habitat, ki se nenehno spreminja in prilagaja času dneva, vremenu, letnim časom. Gledalca vsrkata osupljiva fotografija in nikdar enaka zvočna podoba ter mu v meditativnem predahu poglobljenega opazovanja razkrivata krhko ravnovesje živega sveta.

  •  Memoria (Memoria, Kolumbija, Katar, Kitajska, Mehika, Tajska, Švica, Nemčija, Velika Britanija, Francija, 2021, barvni, 136 min.)
 
Režija: Apichatpong Weerasethakul
Scenarij: Apichatpong Weerasethakul
Fotografija: Sayombhu Mukdeeprom
Glasba: César López
Igrajo: Tilda Swinton (Jessica Holland), Agnes Brekke (Karen Holland), Daniel Giménez Cacho (Juan Ospina), Jerónimo Barón (Mateo Ospina), Juan Pablo Urrego (mladi Hernán Bedoya), Jeanne Balibar (Agnes Cerkinsky), Aída Morales (prodajalka), Constanza Gutierrez (zdravnica)
Festivali, nagrade: Cannes 2021: nagrada žirije za najboljšo režijo; Chicago 2021: zlati hugo za najboljši celovečerni film; Gent 2021: posebna omemba; Sydney 2021; Sevilja 2021; Palm Springs 2021; Montclair 2021; Jeruzalem 2021; in drugi
Distribucija: FIVIA – Vojnik


Zgodba
Ko Jessica nekega ranega jutra v tistem posebnem obdobju, ko se na nebu prične izrisovati prva svetloba, med obiskom svoje sestre v Kolumbiji zasliši glasen pok, se prično njene težave s spanjem. V Bogoti, kjer njena sestra živi, spozna Agnes, arheologinjo, ki preučuje ob gradnji tunela odkrite človeške ostanke, in se z njo spoprijatelji. Tako nekega dne odpotuje in se nameni obiskati Agnes na delovnem mestu. V majhnem kraju v bližini izkopa naleti na ribiča Hernana. Odpravita se proti reki, kjer si izmenjujeta spomine. Dan prične ugašati, Jessico pa začne preplavljati občutek, da se je šele zdaj pričela zares prebujati.


  • Gorska mrzlica (Summit Fever, Velika Britanija, 2022, 115 min.)
 
Režija in scenarij: Julian Gilbey
Igrajo: Ryan Phillippe, Freddie Thorp, Hannah New, Mathilde Warnier, Laura Ferries, Gianmarco Saurino
Distributer: Karantanija Cinemas
Žanr: epska alpinistična pustolovščina
 
Zgodba
Mladega angleškega alpinista njegov prijatelj zvabi v Alpe, da bi mu pomagal osvojiti »velike tri« vrhove – Matterhorn, Eiger in Mont Blanc. A kljub temu, da so plezalci med vzponom na prva dva vrhova priča smrtnim žrtvam, vztrajajo pri vzponu na zadnji vrh, a ne pričakujejo smrtonosne nevihte, ki se pripravlja na drugi strani gore. Ko smrtonosna nevihta ujame plezalce blizu vrha in odreže vsako upanje na rešitev, so prijatelji prisiljeni zaupati drug drugemu, da se rešijo na kakršen koli način.

  • Doba Armagedona (Armageddon Time, ZDA, Brazilija, 2022, 115 min.)
 
Režija: James Gray
Scenarij: James Gray
Glasba: Christopher Spelman
Igrajo: Anthony Hopkins, Anne Hathaway, Banks Repeta, Jeremy Strong, Jaylin Gray
Distribucija: Karantanija Cinemas
Žanr: drama
 
Zgodba
Zgodba se začne leta 1980 v Queensu v New Yorku, ko se na svoj prvi šolski dan 12-letni Američan Judov Paul Graff hitro spoprijatelji z uporniškim Afroameričanom po imenu Johnny Davis. Paul živi s svojo finančno stabilno družino judovskega porekla, zelo pa si je blizu s svojim dedkom Aaronom Rabinowitzem, ki ga spodbuja, da sledi svojim načelom, da postane umetnik. Aaron pripoveduje Paulu zgodbo o tem, kako se je njegova mama izognila antisemitskemu preganjanju v Ukrajini, ko je pobegnila v London, preden je na koncu emigrirala v Združene države z Aaronom in svojim možem.


VIR: KDNG