napovednik

V Kulturnem domu Nova Gorica v novo leto začenjamo z naslednjimi filmskimi projekcijami:

  • Petek, 5. 1. 2024
Ob 17.30: RACE!, r. Benjamin Renner, Guylo Homsy (ZDA, 2023, sinh.), 7+
Filmski vrtiljak

Ob 20.15: LEPI FANT,  r. Felix van Groeningen (ZDA, 2018)
Kino

  • Sobota, 6. 1. 2024
Ob 20.15: SREČNO NAKLJUČJE, r. Woody Allen (ZDA, Francija, 2023)
Kino

  • Torek, 9. 1. 2024
Ob 20.15: KAJ PA ESTER?, r. Tosja Flaker Berce (Slovenija, 2023)
Kino


O posameznih filmih:

  • Race! (Migration, ZDA, 2023, sinh., 82 min.), 7+
 
Režija: Benjamin Renner, Guylo Homsy
Scenarij: Mike White
Igrajo: Elizabeth Banks, Carol Kane, Awkwafina, Danny DeVito, Keegan-Michael Key, Kumail Nanjiani, David Mitchell, Caspar Jennings, Tresi Gazal
Distribucija: Karantanija Cinemas
Žanr: animirana komična pustolovščina
 
Zgodba
Družina Mallard živi po ustaljenih tirnicah. Medtem ko je oče Mack zadovoljen, da njegova družina varno živi v domačem ribniku, si mati Pam želi malce pretresti vsakdan in pokazati svojima otrokoma – najstniškemu sinu Daxu in hčerki Gwen – ves širni svet. Potem ko družina rac selivk pristane na njihovem ribniku z vznemirljivimi zgodbami o oddaljenih krajih, Pam prepriča Macka, da se odpravijo na družinsko potovanje, preko New Yorka, na tropsko Jamajko. Ko pa družina Mallard odleti na jug, se njihovi dobro zastavljeni načrti hitro ponesrečijo. Izkušnja jim bo razširila obzorja, jim prinesla nova prijateljstva in dosegli bodo več, kot so si mislili, da je mogoče, obenem pa se bodo drug o drugem – in o sebi – naučili več, kot so si kadarkoli predstavljali.

  • Lepi fant (Beautiful Boy, ZDA, 2018, 120 min.)
 
Režija: Felix van Groeningen
Scenarij: Luke Davies, Felix van Groeningen (po romanih Beautiful Boy Davida Sheffa in Tweak Nica Sheffa)
Igrajo: Steve Carell, Timothée Chalamet, Maura Tierney, Amy Ryan
Festivali, nagrade: Hollywoodski filmski nagradi za preboj v režiji in za stransko moško vlogo. Palm Springs (nagrada spotlight za igro Timothéeja Chalameta). Chicago (nagrada za izvirnost in inovativnost). Nominacija za zlati globus za najboljšo moško stransko vlogo. Nominacija za nagrado BAFTA za najboljšo moško stransko vlogo. Toronto. San Sebastián.
Distribucija: Cinemania group
Žanr: biografska drama
 
Zgodba
Osemnajstletni Nicolas Sheff je bil priden dijak, urednik šolskega časopisa, igralec v šolski predstavi, član vaterpolske ekipe, strasten bralec in nadarjen umetnik, ki bi jeseni moral začeti študirati. Pri dvanajstih letih je začel eksperimentirati z drogami, a ko je prvič poskusil metamfetamin, se mu je življenje postavilo na glavo. Iz najstnika, ki je občasno preizkušal droge, je postal popoln odvisnik. Film Lepi fant nudi boleč in iskren vpogled v to, kako sta se družina Sheff in Nic spopadala z njegovo odvisnostjo. Posnet je po istoimenski knjižni predlogi Nicovega očeta Davida Sheffa ter po Nicovih spominih, ki jih je opisal v knjigi Odraščati z metamfetaminom. V njem vidimo, kako lahko odvisnost uniči življenja in kako jih lahko ljubezen ponovno sestavi. Grozljiv in srce parajoč ter hkrati poln ljubezni in upanja, Lepi fant govori o neizpolnjenih sanjah, prelomljenih obljubah in besu, medtem ko Nic tone vse globlje v odvisnost, iz katere ga poskuša rešiti oče David.
 
  • Srečno naključje (Coup de chance, ZDA, Francija, 2023, 96 min.)
 
Režija in scenarij: Woody Allen
Igrajo: Lou de Laâge, Valérie Lemercier, Melvil Poupaud, Niels Schneider
Festivali, nagrade: Benetke
Distribucija: FIVIA – Vojnik
Žanr: romantična komedija
 
Zgodba
Fanny in Jean sta na zunaj videti kot idealen par. Sta poročena, lepa, poklicno uspešna, medsebojno zaljubljena, za nameček pa živita v čudovitem stanovanju v elitni pariški četrti in zdi se, da sta zaljubljena, kot takrat, ko sta se prvič srečala. Toda nekega dne Fanny na ulici po naključju sreča Alaina, nekdanjega sošolca in prijatelja iz srednje šole, ki je bil kot najstnik zaljubljen vanjo in še vedno ne skriva simpatij do nje. Fanny je sprva zadržana, a jo nepričakovano srečanje prisili, da na novo razmisli svojo življenjsko sliko. Ko se z Alainom dobi še drugič in tretjič, se stara znanca začneta vse bolj zbliževati.

  • Kaj pa Ester? (Slovenija, 2023, 83 min.)
 
Režija: Tosja Flaker Berce
Igrajo: Katja Predan, Bojan Cvjetićanin, Diana Kolenc, Veronika Železnik, Suzana Krevh, Mila Peršin, Filip Mramor, Miha Hočevar, Nina Valič, Žiga Čamernik, Alenka Kraigher, Iztok Bevk, Matej Tunja, Maks Mihelič, Ajda Pirtovšek, Žan Brelih Hatunić, Miha Jakovljević, Miranda Trnjanin
Distribucija: Gustav film
Žanr: komedija
 
Zgodba
Ester je navdušena s prihodom v gimnazijo, a težave takoj nastanejo, ko izve, da se je njen bivši fant Kaj vpisal v isto šolo z namenom, da se ponovno zbližata. Ker se vse sošolke postavijo na Kajevo stran, Ester najde zaveznico v Vandi, s katero se, zaradi potrditve sošolcev in Vandinih staršev, začneta pretvarjati, da sta par. Na začetku se zdi, da načrt deluje, toda nova čustva hitro zapletejo situacijo.

VIR: KDNG