V Kulturnem domu Nova Gorica filmsko sezono nadaljujemo z naslednjimi filmi

Spoštovani!

V Kulturnem domu Nova Gorica filmsko sezono nadaljujemo z naslednjimi filmi:

  • Torek, 15. 11. 2022
Ob 18.00: NOVE PERSPEKTIVE, program študentskih kratkih filmov
Kino z Akademijo umetnosti Univerze v Novi Gorici

  • Petek, 18. 11. 2022
Ob 17.30: MOJ OČE KLOBASA, r. Anouk Fortunier (Nizozemska, Nemčija, Belgija, 2021), 9 +
Filmski vrtiljak

Ob 20.15: NAJBOLJ GROZEN ČLOVEK NA SVETU, r. Joachim Trier (Norveška, Švedska, Danska, Francija, 2021)
Filmsko gledališče – za abonma in izven

  • Sobota, 19. 11. 2022
Ob 20.15: ELVIS, r. Baz Luhrmann (ZDA, Avstralija, 2022)
Filmski portreti glasbenih zvezd

  • Torek, 22. 11. 2022
Ob 20.15: ENNIO, r. Giuseppe Tornatore (Italija, Belgija, Japonska, Nizozemska, 2021)
Filmski portreti glasbenih zvezd



O posameznih filmih:

  • Moj oče klobasa (Mijn vader is een saucisse, Nizozemska, Nemčija, Belgija, 2021, 83 min.), 9+
 
Režija: Anouk Fortunier
Scenarij: Jean-Claude Van Rijckeghem, po istoimenskem romanu Agnes De Lestrade
Fotografija: Melle van Essen
Glasba: Harry De Wit
Igrajo: Johan Heldenbergh, Eva van der Gucht, Savannah Vandendriessche, Jade De Ridder, Ferre Vuye
Distribucija: Demiurg
 
Zgodba
Zoja živi v skoraj čisto običajni družini: oče Paul dela v banki, mama Veronika potuje po svetu in prodaja čokoladne praline za dedkovo podjetje, starejša sestra Fien in brat Kas pa sta vsak po svoje smešna in nadležna. Zoja se ne doma ne v šoli ne počuti najbolje – šolski svet se ji zdi kot džungla, kjer vlada zakon najmočnejšega, zato med odmori raje čemi sama ob steni. Nekega dne pa se njeno življenje postavi na glavo. Oče se odloči, da ima dovolj vsakodnevne rutine: končno bo sledil svojim najstniškim sanjam in postal igralec! Družina njegovo odločitev sprejme z začudenjem – je Paul pregorel in potrebuje nekaj mesecev počitka? Je to morda kriza srednjih let? Kdo bo odplačeval kredit za ogromno novo hišo? Kaj si bodo mislili ljudje? Zoja je edina, ki se postavi na očetovo stran: skupaj z njim ostane doma. Kot prava trenerka in menedžerka ga spremlja na tečajih in avdicijah, dokler Paul ne dobi svoje prve vloge v reklami za veganske klobase!


  • Najbolj grozen človek na svetu (Verdens verste menneske, Norveška, Švedska, Danska, Francija, 2021, barvni, 127 min.)
 
Režija: Joachim Trier
Scenarij: Eskil Vogt, Joachim Trier
Fotografija: Kasper Tuxen
Glasba: Ola Fløttum
Igrajo: Renate Reinsve (Julie), Anders Danielsen Lie (Aksel), Herbert Nordrum (Eivind), Hans Olav Brenner (Ole Magnus), Helene Bjørneby (Karianne), Vidar Sandem (Per Harald), Maria Grazia de Meo (Sunniva), Lasse Gretland (Kristoffer), Karen Røise Kielland (Tone), Deniz Kaya (Adil), Eia Skjønsberg (Synne), Marianne Krogh (Eva), Thea Stabell (Ase), Anna Dworak (Kathrine)
Festivali, nagrade: Cannes 2021: zlata palma za najboljšo igralko; Chicago 2021: srebrni hugo za najboljšo fotografijo; Montclair 2021: glavna nagrada za najboljši film celovečernega igranega programa; Palić 2021: nagrada zlati stolp za najboljši film, nagrada FIPRESCI za najboljši film; Sevilja 2021: nagrada občinstva za najboljši film; Valladolid 2021: nagrada zlati blogos za najboljši film, nagrada FIPRESCI za najboljši film, nagrada mlade žirije za najboljši film; in številne druge
Distribucija: FIVIA – Vojnik


Zgodba
Julie bo kmalu dopolnila trideset let, njeno življenje pa je ena sama eksistenčna zmeda. Vrsta njenih talentov je zapravljenih, njen starejši fant Aksel, uspešen stripar, pa želi, da se ustalita. Neke noči Julie zatava na zabavo, kjer spozna mladega, očarljivega Eivinda. Ne traja dolgo in že prekine razmerje z Akslom ter se spusti v novo zvezo z upanjem, da ji bo to dalo nov pogled na življenje. A Julie kmalu spozna, da je za nekatere pomembne življenjske odločitve že prepozno.


  • Elvis (Elvis, ZDA, Avstralija, 2022, 159 min.)
  
Režija: Baz Luhrmann
Scenarij: Baz Luhrmann, Sam Bromell, Craig Pearce
Glasba: Elliott Wheeler
Igrajo: Tom Hanks, Austin Butler, Olivia DeJonge, Richard Roxbourgh, Helen Thomson
Distribucija: Blitz Film & Video Distribution
 
Zgodba
Film prikazuje glasbo in življenje enkratnega in neponovljivega Elvisa Presleya skozi prizmo zakompliciranega odnosa z njegovim menedžerjem, polkovnikom Tomom Parkerjem, starim mojstrom cirkuških prevar s skrivnostno preteklostjo. Njun odnos je trajal celih 20 let, od Presleyevega vzpona pa vse do vrhunca njegove slave. V središču tega potovanja je seveda tudi odnos z eno najpomembnejših oseb v Elvisovem življenju, s Priscillo Presley.


Ennio (Ennio: The Maestro, Italija, Belgija, Japonska, Nizozemska, 2021, 156 min.)
 
Režiser: Giuseppe Tornatore
Scenarij: Giuseppe Tornatore
Glasba: Ennio Morricone
Nastopajo: Ennio Morricone, Giuseppe Tornatore, Carlo Verdone, Clint Eastwood, Quentin Tarantino, Oliver Stone, Hans Zimmer, Quincy Jones, Bruce Springsteen in drugi
Festivali: Benetke 2021
Distribucija: Karantania Cinemas
 
Zgodba
Ennio je zaokrožen portret Ennia Morriconeja, najbolj priljubljenega in plodovitega skladatelja filmske glasbe 20. stoletja, ki je umrl 6. julija 2020. Dvakratni oskarjevec je avtor več kot petstotih nepozabnih partitur za film in televizijo, ki je prodal več kot 70 milijonov plošč. Dokumentarni film predstavi maestra skozi dolg intervju, ki ga vodi Giuseppe Tornatore. Ta je obogaten s pričevanji glasbenikov, scenaristov, igralcev, režiserjev in kritikov kot so Bertolucci, Montaldo, Bellocchio, Argento, brata Taviani, Verdone, Barry Levinson, Roland Joffè, Oliver Stone, Quentin Tarantino, posnetki nekaterih maestrovih priznanih svetovnih turnej in izseki iz nekaterih kultnih filmov, ki jih je uglasbil Morricone, ter ekskluzivnimi posnetki prizorov in krajev, ki so definirali skladateljevo življenje. Film razkriva tudi manj znano Morriconejevo plat in nagnjenost k invenciji, ki je našla potrditev v njegovi ljubezni do absolutne glasbe in nagnjenosti k nenehnemu eksperimentiranju.

VIR: KDNG