napovednik

Spoštovani!

V Kulturnem domu Nova Gorica filmsko sezono nadaljujemo z naslednjimi filmi:

  • Petek, 11. 11. 2022
Ob 17.30: KUNG FU TAČKE, r. Rob Minkoff, Mark Koetsier, Chris Bailey (ZDA, 2022), 7 +
Filmski vrtiljak

  • Nedelja, 13. 11. 2022
Ob 10.00: PRINČEVO POTOVANJE, r. Jean-François Laguionie, Xavier Picard (Francija, Luksemburg, 2019), 9+
Evropski art kino dan

Ob 17.30: KRALJICA SMEHA, r. Sanna Lenken (Švedska, 2021), 12+
Evropski art kino dan

Ob 20.15: PLESNA TERAPIJA, r. Franck Dubosc (Francija, 2022)
Evropski art kino dan

  • Torek, 18. 11. 2022
Ob 18.00: NOVE PERSPEKTIVE, program študentskih kratkih filmov
Kino z Akademijo umetnosti Univerze v Novi Gorici


O posameznih filmih:

  • Kung fu tačke (Paws of Fury: The legend of Hank, ZDA, 2022, 97 min., sinh.), 7+
 
Režija: Rob Minkoff, Mark Koetsier, Chris Bailey
Scenarij: Ed Stone in Nate Hopper
Glasba: Bear McCreary
Igrajo: Michael Cera, Samuel L. Jackson, Ricky Gervais, Mel Brooks, Michelle Yeoh, Djimon Hounsou, Aasif Mandvi, Gabriel Iglesias, Cathy Shim, Kylie Kuioka, George Takei
Distribucija: Karantanija Cinemas

Zgodba
Hank je ljubek pes, ki ima velike sanje o tem, da bi postal veliki samuraj. Na njegovo nesrečo pa se na poti, da najde svojo usodo, znajde v čudnem in neprijaznem mestu Kakamucho. Tam pa precej izstopa, saj je pes, vsi preostali meščani pa so mačke, ki pa resnično ne marajo psov. Ker si Hank obupano želi ugajati meščanom, nevede postane del načrta podlega in narcisoidnega Ika Chuja, da se v mestu znebi vseh prebivalcev. Da bi zavladal svetu (oziroma bolj mestu), je pred Ikom le ena majhna ovira, njegov zlobni načrt pa je pretentati Hanka, da mu pomaga, da za vedno prežene meščane. Hankove sanje pa si delita tudi Jimbo, ki je bil nekoč mogočni samuraj in Emiko, živahna mucka. Ta neusklajena trojica se bo skupaj podala na potovanje, na katerem bodo premagovali predsodke in spoznali pravi pomen prijateljstva.

  • Nove perspektive, program študentskih kratkih filmov 

Program izbranih filmov Akademije umetnosti Univerze v Novi Gorici, ki so bili posneti oz. ustvarjeni na Goriškem. Gre za prvi tovrstni dogodek, ki bo od sedaj letno predstavljal izbrana študentska filmska dela goriške akademije. Filme bodo pospremile tudi filmske ekipe.
 
Program:
  • (s)elekcija, Carolina Silveira, 2021, 20′
  • Dežela ljubiteljev avtomobilov, Sagar Gahatraj, 2022, 30′
  • Kurent, Miha Reja, 2021, 7′
  • Kletka iz papirja, Una Savić, 2022, 11′


EVROPSKI ART KINO DAN

V nedeljo, 13. novembra 2022, se bo v evropskih kinematografih že sedmič odvil Evropski art kino dan, ki je namenjen praznovanju kina in raznovrstnosti evropskega filma, nastal pa je na pobudo združenj CICAE in Europa Cinemas. Na ta dan kinematografi širom po Evropi s projekcijami in dogodki slavijo raznolikost evropskega filma. V Sloveniji se mu že od začetka pobude pridružujejo kinematografi Art kino mreže Slovenije, akciji pa se tudi letos pridružuje Kulturni dom Nova Gorica. Na ta dan bomo predvajali program s posebno ponudbo tako za otroke in mladostnike kot za odrasle, ki si bodo izbrane filme lahko ogledali po znižani ceni:

  • Prinčevo potovanje (Le voyage du prince, Francija, Luksemburg, 2019, 76 min.), 9+
 
Režija: Jean-François Laguionie, Xavier Picard
Scenarij: Jean-François Laguionie, Anik Leray
Direktorja animacije: Yann Martinat, Joachim Henrard
Umetniški direktor: Jean-François Laguionie
Animacija: Nicolas Davoust, Zachary Griffith, Samuel Istace, Elissa Loyer, Sébastien Léger, Coline Tomala, Maxime Vannienschoot
Glasba: Christophe Héral
Distribucija: Društvo za oživljanje zgodbe 2 koluta

Zgodba
Stari laanški princ Laurent omaga na obali oddaljene dežele, kjer ga najde dvanajstletni Tom. Zatočišče dobi v zapuščenem muzeju, kjer Tom prebiva s staršema in njuno pomočnico. Oče in mama sta predana znanstvenika. Pred leti so ju izločili iz akademskih krogov, ker sta trdila, da poleg njihove obstajajo tudi druge civilizacije razvitih opic, česar pa nihče ne verjame. V mestu Niouton namreč velja, da je njihova skupnost najbolj napredna na svetu in zato vzvišena nad vsemi vrstami. Ko princ okreva, se izkaže, da ni neuki divjak, ampak razgledan in izobražen mož. Čeprav govori drugačen jezik, se zdi, da ju s Tomom povezuje globoka vez. Žene ju želja po odkrivanju sveta, ki je poln novih izumov in spoznanj, živ, pisan in prepleten v soodvisnosti. Prijateljstvo med dečkom in starcem pa ne bo spremenilo le njiju.

Napeta pustolovščina o prijateljstvu med dečkom in ostarelim princem, ki ob prigodah zastavlja vprašanje: ali lahko civilizacija preživi, če se postavi nad naravo.


  • Kraljica smeha (Comedy Queen, Švedska, 2021, 94 min.), 12+
 
Režija: Sanna Lenken
Scenarij: Linn Gottfridsson, po romanu Jenny Jägerfeld
Fotografija: Simon Pramsten
Igrajo: Sigrid Johnson, Oscar Töringe, Ellen Taure, Adam Daho, producentki Anna Anthony, Rebecka Lafrenz
Festivali, nagrade: Kristalni medved za najboljši film, Berlinale – Generation 2022, nagrada za najboljšo igralko BUFF nordic star – Malmö 2022
Distribucija: FIVIA – Vojnik
 
Zgodba
Trinajstletna Sasha želi postati stand-up komedijantka. Rada bi nasmejala vse, zlasti očeta, ki pod tušem joka, ker misli, da ga nihče ne posluša. Sasha noče jokati za nedavno preminulo mamo, temveč si raje naredi listo za preživetje: obriti si mora lase, nehati mora brati knjige (in učbenike!), nikoli ne sme skrbeti za živa bitja, kar pomeni, da se želi odreči najprikupnejšemu pasjemu mladičku na svetu. In četrto na seznamu: postati mora kraljica smeha! Pri tem ima veliko podporo strica, ki vodi stand-up klub, ter spodbudo dolgoletne prijateljice Marte in novega prijatelja Johna.
 
Film je posnet po uspešnem istoimenskem romanu Jenny Jägerfeld, lani ga je v slovenščini izdala založba Zala.


  • Plesna terapija (Rumba La Vie, Francija, 2022, 94 min.)
 
Režija: Franck Dubosc
Scenarij: Franck Dubosc
Glasba: Sylvain Goldberg, Matteo Locasciulli
Producent: Sidonie Dumas
Igrajo: Franck Dubosc, Louna Espinosa, Jean-Pierre Darroussin, Marie-Philomène Nga, Karina Marimon, Marie Vincent, Constantin Vidal, Claire Bouanich, Christophe Canard
Distribucija: Karantanija Cinemas
 
Zgodba
Tony je voznik šolskega avtobusa na podeželju, star malo čez petdeset. Živi samotarsko življenje po svojih starih navadah in predsodkih. Ko ga prestraši srčni infarkt, se odloči, da se bo soočil s svojo preteklostjo in stopil v stik z Marijo – hčerko, ki je nikoli ni poznal. Vpiše se v plesno šolo, ki jo vodi Marija, a rumbe se ne da improvizirati! Tony bo moral v kavbojskih škornjih in v jeans jakni postopoma izpiliti svoje plesne korake, s katerimi bo poskušal osvojiti hčerko, medtem pa bo spoznaval sebe in se odprl drugim!

VIR KDNG