V Kulturnem domu Nova Gorica filmski program bomo v naslednjih dneh predvajali naslednje filme

Spoštovani!

V Kulturnem domu Nova Gorica filmski program bomo v naslednjih dneh predvajali naslednje filme:

  • Petek, 10. 3. 2023
Ob 17.30: NELLY RAPP – AGENTKA ZA POŠASTI, r. Amanda Adolfsson (Švedska, 2020), 8+
Filmski vrtiljak

Ob 20.15: LUKNJA, r. Michelangelo Frammartino (Italija, Nemčija, Francija, 2021)
Filmsko gledališče – za abonma in izven

  • Sobota, 11. 3. 2023
Ob 20.15: VSA TA LEPOTA IN PRELIVANJE KRVI, r. Laura Poitras (ZDA, 2022)
Kino

  • Torek, 14. 3. 2023
Ob 20.15: SMUČARSKE SANJE, r. Haidy Kancler (Slovenija, Avstrija, Finska, 2022)
Kino


O posameznih filmih:

  • Nelly Rapp – agentka za pošasti (Nelly Rapp – Monsteragent, Švedska, 2020, 92 min., podnapisi, švedščina), 8+
 
Režija: Amanda Adolfsson
Scenarij: Sofie Forsman
Igrajo: Matilda Gross, Lily Wahlsteen, Marianne Mörck
Distribucija: FIVIA – Vojnik
 
Zgodba
Nelly obožuje pošasti, vampirje in zombije. Oče in sošolci ne delijo njenega navdušenja – ampak sami so krivi, če ne vedo, kaj je res zanimivo. Ko jo očka odpelje na počitnice k stricu Hanibalu, se Nelly prvič v življenju znajde v velikem, malce čudaškem dvorcu, polnem presenečenj. Že prvi večer na skrivaj prisostvuje zabavi agentov za pošasti, ki jo priredita Hanibal in njegova spremljevalka Lena-Sleva. Še več, agentka za pošasti je bila tudi Nellyjina mama, ki jo je deklica izgubila kmalu po rojstvu. Nelly ugotovi, da njena družina že dolgo skrbi za mirno sobivanje ljudi in strašljivih bitij, s katerimi si delimo svet. Agentka za pošasti želi postati tudi sama, srečanje z nenavadno deklico Roberto pa njen pogled spremeni.

  • Luknja (Il buco, Italija, Nemčija, Francija, 2021, barvni, 93 min.)
 
Režija: Michelangelo Frammartino
Igrajo: Paolo Cossi (speleolog in risar), Jacopo Elia (speleolog), Denise Trombin (speleologinja), Nicola Lanza (pastir), Antonio Lanza (pastir), Leonardo Larocca (speleolog), Claudia Candusso (speleologinja), Mila Costi (speleologinja), Carlos José Crespo (speleolog)
Festivali, nagrade: Benetke 2021: nagrada FEDIC za najboljši film, nagrada la pellicola d’oro za najboljšo fotografijo, posebna nagrada žirije za najboljšo režijo; Bruselj 2022: nagrada žirije za najboljši film sekcije Teden režiserjev; London 2021; Sevilja 2021; Jeruzalem 2022
Distribucija: Demiurg
 
Zgodba
Šestdeseta leta, gospodarski razcvet. Na severu Italije je zgrajena najvišja stavba v Evropi. Na drugem delu države jamarji na nedotaknjeni kalabrijski planoti raziskujejo eno najglobljih jam na svetu, do dna katere ni uspelo prodreti še nikomur. Njihov podvig opazi le stari pastir s planote Pollino. Njegovo srce in duša postaneta del tega drznega popotovanja mladih raziskovalcev v zemeljske globine, kjer čas in prostor preprosto izgineta.

  • Vsa ta lepota in prelivanje krvi (All the Beauty and the Bloodshed, ZDA, 2022, 122 min.)
 
Režija: Laura Poitras
Festivali, nagrade: Benetke (zlati lev); National Board of Review (nagrada za svobodo izražanja, eden petih najboljših dokumentarcev leta); nagrada Združenja filmskih kritikov New Yorka za najboljši nefikcijski film; Stockholm (nagrada za najboljši dokumentarec); Toronto; New York; Viennale; IDFA; Talin; Palm Springs, nominacija za oskarja
Distribucija: FIVIA – Vojnik
 
Zgodba
Fotografinja in vizualna umetnica Nan Goldin že od zgodnjih sedemdesetih let dokumentira intimno življenje prijateljev in umetnikov, vključno z lastnim, ter se tako poklanja ljudem in subkulturam, ki jih družba vse prepogosto stigmatizira. Leta 2017 se je podala v boj proti družini Sackler, farmacevtskim gigantom in filantropom, ki so darovali milijone najprestižnejšim muzejem po vsem svetu. Nan Goldin, ki je tudi sama preživela zasvojenost z opioidi, je s svojo aktivistično skupino P.A.I.N. organizirala akcije, s katerimi so Sacklerjeve in njihovo več milijard dolarjev vredno podjetje obtožili odgovornosti za opioidno krizo.
Vsa ta lepota in prelivanje krvi pripoveduje zgodbo Nan Goldin z njenimi lastnimi besedami, prepletajoč preteklost in sedanjost s pomočjo bogatega izbora fotografij in diapozitivov, arhivskega gradiva ter posnetkov akcij v nekaterih najpomembnejših muzejih.


  • Smučarske sanje (Smučarske sanje, Slovenija, Avstrija, Finska, 2022, 84 min.)
 
Režija: Haidy Kancler
Scenarij: Haidy Kancler, Iza Strehar, Boštjan Virc
Nastopajo: Zakia Mohammadi, Fariba Ahmadi, Fatima Nazari, Ana Tasič, Ines Vrabič
Festivali, nagrade: Mednarodni festival dokumentarnega filma Solun (svetovna premiera); FDF Ljubljana (zaključni film festivala); Festival slovenskega filma; Dokudoc Maribor; Liffe
Distribucija: Studio Virc
 
Zgodba
V mestu Bamjan, v prestolnici province, ki velja za eno lepših in liberalnejših v Afganistanu, živijo Hazari. Tu radi smučajo tako fantje kot dekleta, kar bi se za večino v Afganistanu zdelo nekaj nepredstavljivega. Tri lokalna dekleta Fariba, Fatima in Zakia sanjajo o tem, da bi postale profesionalne smučarke in se udeležile olimpijskih iger. A ko prispejo v Evropo na intenzivni trening pod vodstvom slovenske trenerke Ane, se soočijo z nepremostljivimi kulturnimi razlikami in neizprosnostjo evropskega profesionalnega športa.
 
VIR: KDNG