V četrtek, 22. decembra, bo znano, kdo je najbolj zaznamoval iztekajoče se leto

Tradicionalna prireditev Ime leta vsako leto decembra zaokrožuje celoletni projekt Ime tedna in Ime meseca na Valu 202.

Služba za komuniciranje
21. december 2022 ob 10:04
Ljubljana - RTV Slovenija
V četrtek, 22. decembra 2022, bodo lahko poslušalci čez dan dodobra spoznali kandidate, zmagovalec pa bo razglašen ob 17.00 na Ljubljanskem gradu.

Celodnevni radijski program, ki ga bo vodil Rok Kužel, bo posvečen letošnjim dvanajstim nominirancem za Ime leta. Med 10.00 in 15.30 boste lahko spremljali povzetke in pogovore z letošnjimi finalisti, ob 16.30 pa bo sledil koncert Murat & Jose feat. Tomi M., tudi v video prenosu na val202.si. Po koncertu sledi slavnostna razglasitev in pogovor z Imenom leta 2022.

Vsak ponedeljek novo ime tedna

Poslušalci Vala 202 so vsak ponedeljek iztekajočega se leta izbirali izjemne posameznike, ki so jih navdihovali s svojimi znanstvenimi in športnimi dosežki, humanitarnostjo ter ustvarjalnostjo. Ime leta 2022 bo odločilo dvanajst finalistov, ki bodo z glasovanjem izbrali tistega, ki si je po njihovem mnenju ta naziv najbolj zaslužil.

Celoletno izbiranje imena tedna je tesno povezano tudi s humanitarnim projektom Botrstvo. Val 202 z ZPM Ljubljana Moste - Polje sodeluje že več kot desetletje.Poslušalke in poslušalci z glasovanjem za kandidate prek SMS-sporočil prispevajo en evro za socialno ogrožene otroke. Botrstvo je postalo največji program za pomoč otrokom iz vse Slovenije, z njim pa je bili podpore deležnih 12.000 otrok, ki so prejeli pomoč 9570 botrov, skupno pa je bilo zbranih več kot 27 milijonov evrov.

In kdo so kandidati za ime leta 2022?

Ime meseca januarja


Matjaž Šerkezi, osebni arhiv.



Matjaž Šerkezi je gorski reševalec, ki je v reševalni akciji v Kamniško-Savinjskih Alpah na eni izmed skalnih polic skoraj pod vrhom Brane našel pogrešanega borderskega ovčarja Jimmyja, pridobil njegovo zaupanje in ga na poledenelem terenu uspešno pripeljal na varno.

Ime meseca februarja


Urša Bogataj, smučarska skakalka, foto: Bobo/SZS.



Urša Bogataj, smučarska skakalka, ki je na najpomembnejši tekmi sezone, na zimskih olimpijskih igrah v Pekingu osvojila naslov prvakinje na srednji napravi in tako postala druga slovenska zimska športnica z olimpijskim zlatom. Pred nekaj dnevi je bila razglašena tudi za naj športnico leta 2022 po izboru Društva športnih novinarjev Slovenije.

Ime meseca marca


Vesna Mikuž, predsednica Rdečega križa Slovenije, foto: Aleš Černivec.



Vesna Mikuž, predsednica Rdečega križa Slovenije, humanitarne organizacije, ki s številnimi združenji, programi in prostovoljci pomaga ljudem v stiski. Za posebne zasluge in izjemne dosežke pri delu na področju varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami so prejeli najvišje priznanje, kipec Civilne zaščite.

Ime meseca aprila


Tamara Kolerič in Domen Bogdan, foto: osebni arhiv.


Tamara Kolerič in Domen Bogdan, dijaka 4. letnika Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer, ki sta za raziskovalno nalogo o mikroplastiki v ribah iz reke Mure, na mednarodnem tekmovanju mladih znanstvenikov naravoslovnih ved, prejela zlato medaljo in dosegla 1. mesto. Dijaka sta preučila 50 rib s petih lokacij v porečju Mure in ugotovila, da jih je kar 94 odstotkov vsebovalo mikroplastične delce.

Ime meseca maja


Marcel Štefančič, foto Adrian Pregelj/RTV SLO



Marcel Štefančič, slovenski filmski kritik, televizijski voditelj in publicist, foto: Adrian Pregelj, RTV Slovenija Marcel Štefančič, ki opozarja na pomen profesionalnega in neodvisnega novinarstva, po 24 letih pa se je poslovil od vodenja legendarne oddaje Studio City na TV Slovenija. Na dan svobode medijev mu vodstvo brez vsebinske obrazložitve ni podaljšalo pogodbe in tako sporočilo, da vztraja pri siromašenju programa.

Ime meseca junija


Goran Vojnovič, slovenski filmski in televizijski režiser, scenarist, pisatelj in kolumnist, foto: Mankica Kranjec.



Goran Vojnović, scenarist in režiser dokumentarnega filma 2017. V njem je slabih pet let po zlati medalji slovenskih košarkarjev na evropskem prvenstvu predstavil enega največjih uspehov slovenskega športa ter na celodnevnem športno-kulturnem dogodku v Stožicah gledalce popeljal v zakulisje evropskega prvenstva, ki je 2017 združilo Slovenijo.

Ime meseca julija


Simon Vendramin: "Vsi skupaj smo pokazali, da če stopimo skupaj, smo kos tudi tako velikim intervencijam. Tam, kjer je volja, ko strnemo moči, je tudi uspeh."



Simon Vendramin, vodja intervencije na Krasu in poveljnik poklicne Gasilske enote v Novi Gorici. Na vrhuncu požarov se je tudi do 1700 poklicnih in prostovoljnih gasilcev, vojakov, sekačev in drugih pripadnikov sil zaščite in reševanja ter ostalih prostovoljcev, ki so prišli z vseh koncev Slovenije in tujine, v izjemno težkih razmerah uspešno borilo z najobsežnejšimi požari v zgodovini Slovenije.

Ime meseca avgusta


Marjan Pipenbaher pred mostom na Pelješac, foto: osebni arhiv.



Marjan Pipenbaher, eden najbolj priznanih evropskih graditeljev in projektantov mostov je tudi glavni projektant Pelješkega mostu, ki so ga avgusta slavnostno otvorili na Hrvaškem. Skladen in v okolje lepo vpet most je snoval celo desetletje in se uvršča med pet največjih in najzahtevnejših mostov v Evropi. Ne le zaradi dolžine 2,4 kilometra, ampak tudi zato, ker leži na potresno občutljivem območju, kjer pihajo ekstremno močni vetrovi.

Ime meseca septembra


Vera Flisar, foto: Jože Pojbič/DELO



Vera Flisar, prva vzgojiteljica v prvem romskem vrtcu v naselju Pušča pri Murski Soboti, ki je pred 60 leti orala ledino pri predšolski vzgoji romskih otrok ter nagovarjala starše naj vanj vpišejo svoje otroke. Pri Zvezi Romov Slovenije so jo ob jubileju vrtca nagradili s posebnim priznanjem.

Ime meseca oktobra


Vida Drame Orožim, foto: Sašo Švigelj/Novice Svet24



Vida Drame Orožim, slovenka leta 2021, vodja ambulante s posvetovalnico za osebe brez zdravstvenega zavarovanja Pro bono, ki praznuje 20 let svojega delovanja. V tem času so v ambulanti registrirali okoli 1000 oseb, prostovoljci brez katerih ambulanta ne bi delovala pa letno opravijo povprečno 1600 ur dela. Pravi, da bisere najdeš tudi v blatu, zato bo naredila vse, da iz njega potegne slehernika. Prizadeva si, da najbolj zapostavljeni zopet najdejo ne samo zdravje, ampak tudi spoznanje, da niso manjvredni.

Ime meseca novembra


Darja Rokavec, foto: osebni arhiv



Darja Rokavec, pedagoginja na Gimnaziji Ptuj, ki je za prizadevanja na področju globalnega učenja prejela naziv Naj učiteljica globalnega učenja 2022. Med drugim je na Ptuju tudi na njeno pobudo nastal prvi šolski krožek, kjer starejše generacije dijakov in dijakinj o globalnih izzivih osveščajo mlajše.

Ime meseca decembra


Anže Smole, foto: osebni arhiv



Zadnjega pa so poslušalci za ime meseca decembra izbrali Anžeta Smoleta z Nacionalnega inštituta za biologijo, ki je z mednarodno ekipo 26 avtorjev razvil genski sistem na področju celične imunoterapije s celicami CAR-T. Znanstvena dognanja objavljena v ugledni reviji Cancer Cell predstavljajo pomemben prispevek k zdravju ljudi z rakavimi obolenji.