napovednik



koledar dogodkov

MAJ / JUNIJPred vami je mesečni spored dogodkov, ki jih je pripravila ekipa KD Franca Bernika Domžale. Sezona 2022/23 se počasi zaključuje, zato nas čaka še nekaj zadnjih abonmajskih ponovitev - najprej zaključni abonmajski koncert sezone, ki ga tokrat izvaja naš hišni orkester pod vodstvom Mateta Bekavca, z enim od najobetavnejših violinistov našega časa, Williamom Hagnom kot koncertnim mojstrom in solistom. Koncertno razposajena bo tudi zadnja predstava otroškega abonmaja s Povodnim možem Ambrožem, kjer se bo sicer še plesalo, ampak tudi pelo in igralo na najbolj nenavadne inštrumente.Pokukali bomo tudi v junij, ko se na prvo soboto v mesecu vrača tradicionalni Slamnikarski sejem, s katerim odpiramo sezono nošenja slamnikov - in to pravih domžalskih.Se vidimo na naslednjem dogodku!
|
GLASBAM&M 2 (Mozartovi in Mendelssohnovi bonbončki)petek, 5. maj / 20.00 / abonma koncertni MODRI in IZVEN
program: Bach, Mozart, Mendelssohn / nastopajo: William Hagen, Mate Bekavac, abonmajski orkester KDFBDNa zaključnem koncertu letošnjega glasbenega abonmaja še zadnji Mozart v družbi Mendelssohna in Bacha. Zakaj Mendelssohn ob Mozartu? Oba sta bila verjetno najbolj nadarjena (in seveda tudi zelo pridna :) ) klasična komponista že v rosnih letih. Tako bomo slišali simfoniji za godala in zgodnji, šele sredi 20. stoletja ponovno odkriti violinski koncert v d molu, napisani, ko je bil Mendelssohn star komaj štirinajst let. Mozartova Adagio in Fuga je njegovo pozno delo, kjer je čutiti vpliv Bacha, pa vendar zveni Adagio skoraj zlovešče in tudi mistično. Prav Mendelssohn je obudil pozabo Bachovih del in poskrbel za "ponovno oživitev" Bachove glasbe v romantičnem stoletju. Mozartova Adagio in fuga pa žari tudi iz Mendelssohnove simfonije št. 14 - torej, še en izmed prepletenih programov, kjer bodo budna ušesa zaznala marsikatero povezavo, počitka željna pa si bodo lahko tudi oddahnila in se sprostila ob zvokih znanilcih romantičnega obdobja v glasbi.
Abonmajskem orkestru se bo kot koncertni mojster in solist pridružil ameriški violinist William Hagen, ki ga je naša publika že spoznala in velja v svetovnih merilih za vzhajajočo zvezdo klasične glasbene scene.

VSTOPNICE
|
OTROCIPOVODNI MOŽ AMBROŽ - NAPODVODNI KONCERTsobota, 20. maj / 10.00 / abonma SOBOTNA MATINEJA in IZVENplesno-gledališka predstava za otroke / Plesni teater Ljubljana / koreografija in režija: Natalija Manojlović Varga / soustvarjanje in izvedba: Barbara Kanc, Katarina Barbara Kavčič/Veronika Valdés, Tines Špik, Andrej Rozman Roza / 45 / primerno za 4+Ambrož živi v svetu, v katerem ni nobenih strojev, nobenih tovarn in nobenih trgovin. Vse, kar potrebuje, raste in plava v njegovem jezeru. Rad nagaja ribičem in se igra z vodnimi živalmi in predmeti z dna jezera. Ko pa v vodo pade čevelj, se Ambrož naenkrat spomni, da sta mu starša, preden sta odšla v toplejše vode, naročila, da si mora poiskat ženo, saj se sicer njihov rod ne bo nadaljeval. A kje naj jo najde? Povodnih ljudi je manj kot kopenskih in Ambrož ne pozna niti ene same povodne žene. Zato se odpravi na kopno, kjer pa je svet zelo drugačen. Da se ga ljudje ne bi bali, se mora zavit v njihove obleke. A tudi tak se ne upa približati nobeni kopenski ženi. Dokler ga ena ne prosi, da bi ji odmašil odtok, skozi katerega spušča vso nesnago iz svoje hiše naravnost v reko. Ambrožu se to ne zdi prav, a če se ji hoče prikupit, mu ne ostane drugega, kot da ji pomaga. Ko pa se potopi v reko, da bi odmašil odtok, spozna nekoga, ki se z njegovo pomočjo pri zastrupljanju reke nikakor ne strinja.


VSTOPNICE
|
GLEDALIŠČEBrina Klampfer: PALOMAsreda, 7. junij / 20.00 / abonma gledališki ROMEO  in IZVEN
četrtek, 8. junij / 20.00 / abonma gledališki JULIJA in IZVEN
petek, 9. junij / 20.00 / abonma
                                                                              gledališki ANTIGONA in IZVEN
Slovensko mladinsko gledališče, AGRFT in društvo KUD Krik / produkcija magistrskega programa Gledališka režija / režija: Brina Klampfer / igrajo: Dario Varga, Romana Šalehar, Iztok Drabik Jug, Tamara Avguštin, Stane Tomazin, Draga Potočnjak / glasbeniki: Tadej Čaušević, Liam Hlede, Marijan Sajovic / Predstava traja 1 uro in 40 minut ter nima odmora / foto: Željko StevanićDuhovita, grenko-sladka uprizoritev se naslanja na zgodbo o tovarni Paloma – Sladkogorska, ki je proizvajala higienski papir za vso nekdanjo Jugoslavijo in ki je pravzaprav razlog, da se je okoli nje razvilo naselje. Mlada ekipa ustvarjalcev se je lotila razmisleka o nostalgičnosti za socialističnim obdobjem, za spominom, vpisanim v generacije, ki so ga okusile, in tiste, ki ga niso – ali predstava o nekdanjih »boljših« časih temelji na resničnosti ali je vse skupaj le utvara? Intimne zgodbe krajanov, iz katerih izhaja, pa hkrati odpirajo vrsto širših družbenih tem: Kako so politični projekti izgradnje krajev vplivali na življenja ljudi? Kakšna je v takem kontekstu usoda malega človeka? Kako s tem shajati danes?

VSTOPNICE
|
GLASBA ostali organizatorjiDOMŽALSKI KOMORNI ZBOR "DANCING QUEEN"ponedeljek, 15. maj / 20.00 / za IZVEN
torek, 16. maj / 20.00 / za IZVEN
koncert / nastopa: Domžalski komorni zbor / zborovodja: Gregor Klančič
Domžalski komorni zbor z izvedbo koncerta Dancing Queen, prvič v svoji 35-letnem delovanju stopa tudi v bolj živahen, barvit in veliko bolj glasen, kot smo pri DKZ navajeni, svet pop in disko glasbe. Vedno aktualne melodije izvajalcev ABBA, The Beach Boys in ostalih glasbenih legend, ki so zaznamovale drugo polovico 20. stoletja, poslušalcev ne pustijo prav dolgo sedeti. Podoživite čase ritmov, na katere so plesali že naši starši, pa tudi mi in že naši otroci.Dancing Queen je nastal predvsem v spominu na našo dolgoletno članico Nušo, hvala ti in kot bi rekla sama: «Pejmo ga žurat!«
|
GALERIJA DOMŽALEEMINA DJUKIĆ: BREZČASčetrtek, 11. maj / 19.00 / vstop prost

Z umetnico se bo pogovarjal kustos Jurij Smole.
Razstava bo odprta do 1. junija.
"Letošnja bera odličnih likovnih razstav v Galeriji Domžale, se zaključuje z veliko češnjo na torti: razstavo oblikovalke, fotografinje in videastke Emine Djukić, ki nam ponuja brezčasen uvod v poletje." Jurij Smole


Več o razstavi
|
MENAČENKOVA DOMAČIJAKATARINA GOLTEZ: V kraljestvu konjev19. april - 20. maj 2023»Nisem si jaz izbrala konjev, konji so izbrali mene.« Katarina Goltez
Na razstavi bo na ogled serija avtorskih ilustracij konj, ki so nastale kot navdih, vzet iz svetovne in slovenske literature, umetnostne zgodovine in mitologije. Nastopajo kot poglobljeno raziskovanje risbe v štirih poglavjih: 1. likovno – npr. realistična anatomija konj, različne smeri gibanja, različni koti pogleda, s problematiko jahača v sedlu in brez; 2. tehnično – različna risarska sredstva kot svinčnik, črnilo, pero, kombinacija s tušem in akvarelom; kot tudi shematska, tehnično kombinirana, v formi znaka, računalniško vektorska ilustracija 3. tipološko – od znanstvene, knjižne do avtorske ilustracije; 4. kot tudi vsebinsko. Namreč njena ilustracija je osebno avtorska, ki jo dopolnjuje z delčki zgodb iz leposlovja ter z mislimi, povezanimi s konji. Z drugimi besedami: ilustracija nastopa kot osebna interpretacija avtoričinega doživljanja in dojemanja konja. Njeno raziskovanje pa še zdaleč ni končano, saj motiv konja vsakodnevno ponavlja in izpopolnjuje.


Več o razstavi
ODPRIRAMO SEZONO NOŠENJA SLAMNIKOV! ŽE IMATE SVOJEGA?sobota, 3. junij med 10. in 17. uro
SLAMNIKARSKI PARK
(pri Občini Domžale)Letošnji 9. slamnikarski sejem bo tematski – slama in vse, kar iz nje naredimo. Poleg predstavitve slamnikarstva in slamnatih izdelkov domačih in tujih razstavljavcev, bo potekal spremljevalni program z različnimi glasbenimi, plesnimi in pevskimi nastopi, z rokodelskimi prikazi in modno revijo. Za najmlajše bo zabavno v slamnikarskem igralnem kotičku. Z vami ter posebnimi gosti bomo odprli začetek sezone nošenja slamnikov.

Program sejma bo znan kmalu!

Vabimo Vas, da se nam pridružite!


VIR: 
Kulturni dom Franca Bernika Domžale