Okusne in zanimive sorte malin, ribeza, joste je bolje saditi jeseni kot spomladi. Ne pozabite na sajenje ameriških borovnic in ostalega užitnega jagodičja, ki ga imajo najraje otroci.

Okusne in zanimive sorte malin, ribeza, joste je bolje saditi jeseni kot spomladi. Ne pozabite na sajenje ameriških borovnic in  ostalega užitnega jagodičja, ki ga imajo najraje otroci. Zagotovo boste našli primerno sorto, ki bo popestrila vaš sadni vrt v mestu in na podeželju. Vse kar sadimo jeseni se še posebno obrestuje v naslednjem letu.

Zakaj je jesensko sajenje malin, ribeza in ostalih rastlin najboljše?
Jesensko sajenje malin, borovnic, ribeza in ostalega jagodičja ima prednost, ker se sadike do pomladi bolje ukoreninijo in naslednje polete bolje prenašajo sušno obdobje. Sadike v loncih presajamo celo jesen in to vse do trenutka, ko zemlja zmrzne. Vsekakor najbolj priporočamo sajenje v oktobru in novembru, saj je to obdobje za sajenje jagodičja najboljše.
V tem času leta je na razpolago tudi največja izbira. Na domače vrtove največkrat sadimo rdeče sorte malin ter ostalo užitno jagodičje. Zelo priljubljena rdeča sorta maline je sorta Willamette.
Na vrtu so zelo priljubljene dvakratrodne sorte malin v rdeči in rumeni barvi
Posebne in zanimive sorte ameriških borovnic za vrt in teraso 
Vse vrtne navdušence bo zagotovo navdušila ameriška borovnica  z rožnato-belimi plodovi, ki so izjemno sladki. Za gojenje v loncih in urbane vrtnarje je zelo uporabna tudi  ameriška borovnica Hortblue Petite, saj doseže samo dober meter višine. Ta sorta tudi dvakrat cveti in nas obdari s plodovi v dveh terminih. V MERKURJU je na izbiro zelo široka ponudba različnih sort ameriških borovnic, ki jih nabiramo celo poletje. Na razpolago so tudi BIO sadike.
V MERKURju vas čaka izjemno sladka ameriška borovnica z rožnato-belimi plodovi.
Ameriška borovnica Hortblue Petite je nizke rasti in v tekočem letu dvakrat rodi
Maline in njeni križanci za popestritev nasada jagodičja 
Ljubitelji malin bodo navdušeni tudi nad plodovi malin v rumeni barvi, ki popestri obsoječ nasad malin z zanimivim okusom in novo barvno paleto jagodičja. Zelo privlačen in okusen je tudi križanec med malino in robido (Tayberry), ki nas razveseli z dolgimi, podolgovatimi sadeži v temno rdeči barvi. 
Kosmulja in josta sta po krivici zaposatavljeni rastlini na vrtu
V jesenskem času je pravi čas za sajenje kosmulje, V MERKURju poiščite sorto 'White Smith', ki nas razveseli z rumenimi plodovi. To je rastlina, ki je bila nekoč del vsakega vrta in je počasi izginila iz našega zelenega raja. Enako velja za josto, ki je križanec med ribezom in kosmuljo.
Josta in kosmulja sta po krivici pozabljeni rastlini
Bolj pogosto sadimo ribez, ki nas nagradi z rdečimi, belimi in črnimi plodovi. Popestrite svoj vrt jagodičja in posadite sorte z različnimi barvami. Med rdečimi sortami je zelo priljubljena sorta Jonkheer van Tets.
 
Jeseni sadimo tudi goji jagodo, aronijo in brusnico
 
Prava zakladnica domačih vitaminov in mineralov  je tudi aronija. Za sušenje in svežo uporabo sadimo tudi goji jagodo. Na vse več vrtovih srečamo tudi domače ameriške in gorske brusnice . V začetku oktobra še vedno lahko sadimo navadne, pokončne in vzpenjave jagode.
Posadite svoje jagodičje in uredite svoj vrt po svoje
Jesensko sajenje je boljše od spomladanskega, saj se sadike boljše ukoreninijo
Sajenje jagodičja in nujna oskrba in v zimskem času
Sadike, ki jih sadimo v jesenskam času je treba pognojiti z organskim gnojilom, ki vsebuje nejveč dušika za rast in gnojilom, ki vsebije večji delež kalija za plod. Gnojilo s kalijem dodamo na dno sadilne jame. Organsko gnojilo dodamo nad in v območje korenin, da je spomladi hitro dostopno rastlinam. V primeru sajenja ameriških borovnic in ameriških brusnic si priskrbite tudi kislo zemljo.
Ne pozabite na organsko in založno gnojenje v času sajenja ter ustrezno zemljo
Po sajenju poskrbimo za izdatno zalivanje. Vsekakor ne pozabimo na nujno oskrbo z vodo v primeru suhe zime. V hladnem delu leta je treba poskrbeti za občasno zalivanje sadik, da ne trpijo zimske suše. To je še posebno pomembno v suhi zimi, brez snega, saj ne želimo, da so sadike prepuščene zimskemu vetru in soncu, ki izsušujeta tla.

Pripravil: Davor Špehar

VIR: MERKUR TRGOVINA