Na svoji prvi programski konvenciji, ki je potekala v soboto, 19. marca v Ljubljani, ...

Na svoji prvi programski konvenciji, ki je potekala v soboto, 19. marca v Ljubljani, je stranka Gibanje Svoboda predstavila volilni program in programsko vizijo Slovenije do leta 2030 ter 86 kandidatov za državnozborske volitve, med njimi tudi kandidatke in kandidate Slovenske Istre.

Volilni program stranke zajema predloge konkretnih  ukrepov razdeljenih na 16 prioritetnih področij, s katerimi stranka Gibanje Svoboda odgovarja na izzive, s katerimi se danes soočamo v Sloveniji, kot so podnebne in demografske spremembe, migracije, spremenljivost trga dela, digitalizacija in nove tehnologije, organizacija zdravstva, varnost itd. Program stranke tako v ospredje postavlja svobodo, odprto družbo, zaupanje v sočloveka, skupnost in državo ter njene institucije, spoštovanje, kulturo dialoga in odgovorno sodelovanje.

Da si zaslužimo socialno pravično, solidarno, svobodno in odprto družbo, menijo tudi dve kandidatki in dva kandidata Slovenske Istre, ki bodo na aprilskih državnozborskih volitvah predstavljali Gibanje Svoboda v volilnih okrajih Koper I (mesto), Koper II (podeželje), Izola in Piran.

Danijel Bešič Loredan, dr. med., specialist ortopedske kirurgije, prejemnik priznanja »moj ortoped 2021«, nosilec programa in programske vizije stranke za področje zdravja, bo kandidat v Piranu. Diplomiral je na Medicinski fakulteti v Ljubljani, svoje prve izkušnje kot zdravnik si je pridobil v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana, kasneje je 13 let delal v Ortopedski bolnišnici Valdoltra. Svoja znanja je izpopolnjeval in nadgrajeval v Švici, kjer je dve leti tudi delal. Nazadnje je bil več let zaposlen v Splošni bolnišnici "Dr. Franca Derganca" Nova Gorica (Šempeter pri Gorici), kjer je bil tudi predstojnik ortopedskega oddelka. Danes je zaposlen na Kirurgiji Bitenc v Ljubljani in v Medicinskem centru Šalara v Kopru. Program zdravstva, katerega pripravo je kot nosilec koordiniral, v prvi fazi vključuje dva vsebinska sklopa, ki se po njegovem mnenju morata pričeti izvajati takoj, to je priprava izhodne kovidne strategije ter takojšnji sprejem Interventnega zakona o zdravstvu. Gre za prepoznaven obraz v slovenskem prostoru, velikega zagovornika izboljšanja dostopnosti do javnih zdravstvenih storitev, ki redno opozarja na pomanjkljivosti zdravstvenega sistema v Sloveniji.

V Izoli bo kandidiral Robert Janev, Izolan po duši, ki je od leta 2008 zaposlen na Centru za kulturo, šport in prireditve Izola. Diplomant Fakultete za šport ima bogate pedagoške izkušnje, ki si jih je med drugim pridobil kot učitelj športne vzgoje, pa tudi kot trener nogometa, futsala in vaditelj badmintona. Več let je bil družbeno aktiven na področju sistemskih rešitev v športu kot član programskih svetov za šport v Občini Izola in Občini Piran, bil je član nadzornega odbora Združenja športnih centrov Slovenije ter tudi član kulikularne skupine za prenovo šolstva za področje športne vzgoje. Bil je ključen člen ekipe športnih navdušencev, ki jim je uspelo zastaviti in tudi prvič organizirati danes eno najprepoznavnejših tekaških prireditev v Sloveniji, Istrski maraton, za katerega je ravno on začrtal eno najlepših tekaških tras daleč naokoli. V politiko vstopa, ker mu ni vseeno, kakšna prihodnost čaka naše otroke, sam je namreč oče treh otrok. Želi si, da bi odraščali v prijazni in spoštljivi družbi, kjer ni represije, nasilja in sovražnega govora.

Mag. Tamara Kozlovič je kandidatka volilnega okraja Koper I (mesto). Magistrirala je s področja managementa poslovnih sistemov na Fakulteti za organizacijske vede Kranj. Od leta 2005 je zaposlena na Mestni občini Koper, kjer je več let vodila Turistično organizacijo Koper, zadnja leta pa je direktorica občinske uprave. Dve leti je bila ob tem tudi asistentka na portoroški Turistici, danes pa je med drugim tudi članica nadzornega sveta Luke Koper, d.d. Javnost jo pozna predvsem po številnih uspešnih projektih, ki jih je soustvarjala in so postali prepoznavni znak Kopra in Istre, od projektov, kot sta Gastronomski zakladi Istre in Od vinarja do oljkarja ter prireditev Sladka Istra, Istrski karneval, Istrski maraton in številni drugi. Za vstop v politiko se je odločila, ker ne želi več prepustiti odgovornosti vodenja Slovenije istim ljudem in političnim silam, ki že tri desetletja samostojne države dopuščajo, da se Koper duši v tovornjakih, tranzitu in strahu, da bo Istri zmanjkalo pitne vode. Istri in svojemu Kopru želi dati glas, ki ga eno izmed najmočnejših slovenskih mest mora imeti.

Na podeželju, Koper II, kandidira Mateja Čalušić, sicer ena najmlajših kandidatk Gibanja Svoboda. Po izobrazbi je diplomirana inženirka agronomije in hortikulture s pridobljeno diplomo na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani. Žene jo ljubezen do podeželja in kmetijstva, zato se je specializirala kot kvalificirana svetovalka s področja varstva kmetijskih rastlin. Trenutno je zaposlena v družinskem podjetju, ki se ukvarja tudi z gostinstvom, v okviru katerega je združila več mladih istrskih vinarjev. Želi si, da Slovenija postane prepoznavnejša zelena destinacija, kjer je potrebno več vlagati v znanja in inovacije, vitalnost in konkurenčnost podeželja, spodbujati kratke dobavne verige in lokalno samooskrbo, poskrbeti za učinkovitejšo rabo naravnih virov in diverzifikacijo podeželskih skupnosti. Meni, da si v Sloveniji zaslužimo svobodo razmišljanja, sodelovanja in ustvarjanja za boljši jutri.

V volilni enoti 2, Postojna, ki jo sestavlja 11 volilnih okrajev, kandidira skupaj 10 kandidatov, poleg štirih istrskih, še Matej Arčon, bivši župan Mestne občine Nova Gorica, ki kandidira v dveh okrajih - Nova Gorica I in II, župan Tolmina, Uroš Brežan, ki kandidira v Tolminu, Mojca Stegovec, kandidatka v Ajdovščini, v Postojni kandidira Aleksander Prosen Kralj, v Sežani Andreja Krivic ter v Ilirski Bistrici Boštjan Kerma.


PR: Gibanje svoboda