Iskanje zmajevega zaklada na Ljubljanskem gradu. Foto vir: Ljubljanski grad

Med 6. in 10. februarjem 2023 so ljubljanski javni zavodi pripravili vrsto aktivnosti, ki bodo popestrile zimske počitnice naših osnovnošolcev.

Na zabaven način bodo lahko med drugim spoznavali 2000 let staro zgodovino, uživali v pestrih grajskih dogodivščinah, ustvarjali animirani film, v kinu spoznavali skrivnosti ledene dobe ter razmišljali o vplivu človeka na naravo. Prijave so že odprte!  


2000 let kulinarike, umetnosti in arhitekture v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane


Dan za arhitekturni in lutkarski izziv. Foto: Blaž Gutman, vir MGML
   

Že danes lahko rezervirate enega, dva, tri ali štiri dni počitniškega programa, ki bo vašim otrokom počitnice popestril z zabavo in spoznavanjem novih zgodovinskih in umetniških veščin!

V ponedeljek, 6. februarja, bo 9. in 13. uro na kuharski delavnici Postani (Master)chef rimske kuhinje!, ki bo potekala v Mestnem muzeju, rimski kuharski mojster Apicij predstavil svoje kuharske mojstrovine. 

V torek, 7. februarja, bodo otroci med 9. in 13. uro na ustvarjalni delavnici Čudovito čudni svet v Mestni galeriji ustvarjali svetove, polne fantastičnih bitij in sanjskih prizorov. Na delavnici bomo barvali, risali in izrezovali ter naše motive večkrat prerisali s kopirnim papirjem.

V četrtek, 9. februarja, bomo od 9. do 13. ure v Mestnem muzeju na delavnici Ugani, kdo sem? spoznavali znane obraze iz ljubljanske zgodovine. 

V petek, 10. februarja, pa bo v Mestnem muzeju med 9. in 13. uro potekal Dan za arhitekturni in lutkarski izziv, na katerem bodo otroci izvedeli s kom se je Plečnik dopisoval, s kom je hodil na sprehod in za koga je veliki arhitekt načrtoval nove stavbe in mostove v mestu.


Zimska počitniška dvojčka v Kinodvoru

V sodelovanju s Prirodoslovnim muzejem Slovenije v Mestnem kinu Kinodvor 6. in 7. februarja med 9.30 in 14. uro organizirajo zimski počitniški dvojček: ogled filmov Polarni dan in Otroci spreminjajo svet v Kinodvoru ter tematski delavnici v muzeju, na katerih bodo otroci skozi igro razmišljali o vplivu človeka na naravo in spremembah v okolju ter spoznavali skrivnostne junake leden dobe.

Dvojček ima obliko varstva, zato prisotnost staršev ni potrebna. Otroke bo do muzeja pospremilo osebje Kinodvora.

V Kinodvoru bodo med počitnicami tudi letos med tednom v dopoldanskih urah počitniške projekcije.


Friderikov počitniško-kulturni teden na Ljubljanskem gradu


Grajski chef in Friderik. Foto: Miha Mally, vir Ljubljanski grad
    
Na Ljubljanskem gradu so v času zimskih počitnic med 6. in 10. februarjem pripravili vrsto zabavnih aktivnosti. V družbi grajske podgane Friderika, poimenovanem po samem cesarju Frideriku III. Habsburškem, ki je dal zgraditi Ljubljanski grad, bodo otroci spoznali številne grajske zgodbe, arhitekturo, lutkovne tehnike in razlike med njimi (marionete, ročne lutke, senčne lutke …) in srednjeveško kuhinjo, iskali bodo zmajev zaklad ter si ogledali lutkovno predstavo. 

Dogodki v času počitniško kulturnega tedna so namenjeni učencem prve triade osnovnih šol. Otroci se jim lahko pridružijo brez spremstva starejših. Spremljevalci otrok morajo imeti vstopnico.
Za dodatne informacije lahko pokličete po telefonu na številko 051 624 239.
Prodaja vstopnic: prodajna mesta na Ljubljanskem gradu, spodnja postaja vzpenjače, www.ljubljanskigrad.si ter www.mojekarte.si. Število mest je omejeno.
Za obisk dogodkov v sklopu počitniško - kulturnega tedna priporočamo vožnjo s tirno vzpenjačo; z nakupom vstopnice si zagotovite znižano ceno povratne vozovnice.


Zimski počitniški šoli v Pionirskem domu

Počitniške šole v Pionirskem domu že tradicionalno ponujajo sproščeno druženje in preplet različnih dejavnosti. Šole bodo potekale na dveh lokacijah: na Vilharjevi cesti 11 in v Artcentru na Komenskega 9. Med počitnicami bosta vzporedno potekali dve šoli - šola animiranega filma in pisana ustvarjalnica. 
Pionirski dom v času počitnic ponuja tudi učno pomoč in inštrukcije angleščine, nemščine, italijanščine, francoščine, španščine, italijanščine in slovenščine.


Zimsko počitniško varstvo na Mali ulici

V času štiridnevnega zimskega počitniškega varstva od 6. do 10. februarja bodo v Družinskem centru Mala ulica organizirali varstvo za šolarje od 1. do 5. razreda.

Zimske počitnice bodo namenjene raziskovanju narave. Otroci se bodo preizkusili tudi v kuhanju oziroma peki. Počitniško varstvo v Mali ulici se začne ob 7.30 in traja do 16.00. V skupini bo največ 15 otrok, za katere bosta skrbela dva sodelavca Male ulice. Dnevni ritem varstva:

7.30–9.00 prihod otrok, spoznavne igre, prosta igra
9.00–10.00 zajtrk v Mali ulici
10.00–12.00 tema dneva (obiski, izleti, ustvarjalnice, pogovor)
12.30–13.30 kosilo
13.30–15.00 prosta igra na zunanjem igrišču ali v telovadnici
15.00–16.00 popoldanska malica v Mali ulici, prosta igra in odhod

VIR: MOL