Na Agenciji za okolje smo dokončali letno poročilo o kakovosti zraka v Sloveniji za leto 2021. V njem smo se osredotočili na onesnaževala s predpisanimi mejnimi in ciljnimi vrednostmi. Kakovostne meritve posameznih onesnaževal zraka v Sloveniji zagotavljamo že tretje desetletje.

Ravni vseh onesnaževal, razen ozona in svinca v Zgornji Mežiški dolini, so bile v letu 2021 nižje od standardov kakovosti, ki jih predpisuje zakonodaja.

Dolgoročna ciljna vrednost za ozon je bila presežena na vseh merilnih mestih. Prvič odkar od leta 2009 izvajamo meritve v Žerjavu v Zgornji Mežiški dolini, je bila v letu 2021 presežena mejna vrednost za svinec.

V 16. poglavju so prikazani rezultati spremljanja kakovosti padavin, s katerimi se onesnaževala izpirajo iz zraka in vnašajo v vode in tla. Na več mestih smo za pomoč pri razlagi epizod onesnaženja dodali rezultate modelskih izračunov.

V poročilu so posamezna poglavja namenjena izbranim tematikam, kot so meritve črnega ogljika, vpliv meteoroloških lastnosti kotlin na onesnaženost zraka in trendi, medletna variabilnost onesnaženosti zraka ter kronologija baze izpustov v Sloveniji.

Kot dopolnitev meritvam pri ocenjevanju kakovosti zraka, analizah vzrokov čezmerne onesnaženosti in za potrebe napovedovanja ravni onesnaževal na ARSO uporabljamo numerične modele.

VIR: MOP