Vas zanima kako pravilno zalivamo orhideje v notranjih bivalnih prostorih? To je poglavitnega pomena za preprečevanje bolezni korenin. Ste vedeli, da jih pozimi zalivamo in gnojimo drugače kot v ostalih obdobjih leta. S pomočjo našega nasveta bodo vaše orhideje cvetele še vrsto let.

Najlažji način za zalivanje orhidej je povsem enostaven
 
Za preprečevanje težav z zračnimi koreninami orhidej je treba poskrbeti, da se lubje med posameznimi zalivanji v celoti presuši. Orhideje najlažje zalivamo tako, da jih 10 minut namakamo v vedru vode, ki mu lahko dodamo gnojilo. Pred postavitvitvijo orhideje v okrasni lonček naj se substrat dobro odcedi.
 
V primeru zalivanja z zalivalko, pipo ali tušem pa je treba preko lubja spustiti večjo količino vode, da navlažimo korenine.
Orhideje najlažje zalivamo tako, da jih za 10 minut namočimo v vedru vode.
 
Pri orhidejah pazimo, da jih zalivamo pravočano in nikoli prekomerno
Pri najbolj razširjenih orhidejah iz rodu falenopsis (Phalaenopsis), ki jih gojimo v notranjih prostorih pazimo, da ne propadejo zaradi presežka vode. Izkušeni ljubitelji orhidej jih zalijejo, ko v prozornem lončku ni vlage in je substrat povsem lahek.
Orhideje lahko zalivamo tudi z zalivalko, ko se substrat (lubje) v lončku presuši.
Okrasni lonček za orhideje omogoča odcejanje odvečne vode.
Bolje je, da na zalivanje nekoliko pozabimo in ohranimo zdrave korenine. Korenine nikoli ne smejo stati v vodi cel dan, več dni ali celo tednov. To je še posebno pomembno, če jih postavimo v okrasni lonček, ki ga obvezno kupimo v trgovini, saj omogoča odcejanje odvečne vode po zalivanju.
Prekomerno zalita orhideja je magnet za bolezni korenin
Po zalivanju je vedno treba pregledati, da korenine orhidej ne stojijo v vodi. To je tudi najbolj pogost vzrok, da se korenine zadušijo in pričnejo z gnitjem.
Substrat za orhideje omogoča, da korenine dihajo, odvečna voda pa se odceja na dno okrasnega lončka. Optimalno zračnost v območju korenin omogoča lubje, ki je glavna sestavina zemlje za orhideje
Zemlja za orhideje poskrbi za zračnost korenin, zato jih presajamo vsaka 3 leta
Zalivanje, gnojenje in nega orhidej v zimskem in poletnem času
Orhideje falenopsis bolj zalivamo od marca do konca septembra, ko je rast najbolj intenzivna. Takrat je treba vodi za zalivanje dodati tudi gnojilo za orhideje.  Minimalno jih lahko gnojimo v februarju in novembru. V decembru in januarju gnojenje povsem opustimo.
Nekoliko več jih zalivamo in gnojimo v času intenzivne rasti
Orhideje enostavno obožujejo pršenje po listih
Rast se v zimskem času upošasni, ker v Sloveniji ni dovolj svetlobe, zato jih v tem času manj zalivamo in gnojimo. V hladnejšem delu leta traja dalj časa, da se lubje v lončku presuši, zato jih manj pogosto zalivamo od oktobra do konca februarja. Ne pozabimo tudi na pršenje po listih, ker je orhideja tropska rastlina in obožuje vlago.

Pripravil: Davor Špehar, Zeleni svet

VIR: Merkur trgovina