Čeprav v Sloveniji še kar nekaj časa ne bomo imeli možnosti dostopa do nove tehnologije, je Vo5G (angl. Voice over 5G) več kot le koncept. V Združenih državah Amerike je prvi operater že začel ponujati to storitev, čeprav na zelo omejenem številu naprav. Za kaj pa sploh gre?

Čeprav v Sloveniji še kar nekaj časa ne bomo imeli možnosti dostopa do nove tehnologije, je Vo5G (angl. Voice over 5G) več kot le koncept. V Združenih državah Amerike je prvi operater že začel ponujati to storitev, čeprav na zelo omejenem številu naprav. Za kaj pa sploh gre?

Foto: Pexels

Potencial 5G omrežja šele odkrivamo. V Sloveniji počasi in vztrajno napredujemo s pokritostjo in posledično tudi z zanesljivostjo 5G omrežja, vendar bo potrebno počakati še kakšno leto, preden bo tehnologija na enakem nivoju kot nam ga zagotavlja omrežje prejšnje generacije. Dobra novica je, da število 5G podprtih telefonov stalno narašča, kar operaterje spodbuja k hitrejšemu širjenju 5G signala.

Pametni telefoni stalno pridobivajo nove funkcije, ki posnemajo funkcije nekaterih drugih naprav. Klasični telefoni lahko igrajo vlogo dobrega fotoaparata, zložljivi telefoni, kot sta na primer Galaxy Z Fold5 ali Huawei Mate X3, pa se uvrščajo nekje med tablicami in računalniki. Na poti je večji zaslon odličen sopotnik za produktivnost ali za igranje iger.

Kljub vsem funkcijam pa pametne telefone primarno še vedno uporabljamo za komuniciranje. Ne glede na to, ali uporabljate zvočna sporočila, video klice ali kakšno drugo obliko, komunikacija ostaja bistvena lastnost telefonov. Zagotovo ste že slišali za VoWiFi in VoLTE. Slednjega tudi uporabljate na dnevni ravni in je na voljo pri vseh večjih slovenskih operaterjih. Storitve VoWiFi pa se z izjemo Telekoma za zdaj ostali operaterji iz neznanega razloga izogibajo (vsaj za komercialno rabo), čeprav je lahko odlična rešitev za območja s slabo pokritostjo mobilnega signala.

Podobno funkcijo bo imela evolucijska nadgradnja Vo5G oziroma VoNR (angl. Voice over New Radio), ki bo sčasoma, a ne prav kmalu, nadomestila VoLTE.

V državah, kjer so uredili pokritost 5G omrežja, že preizkušajo to funkcijo – primer so ZDA. Postopek tako kot pri VoLTE ni enostaven in kar nekaj let bo trajalo, preden bo v pripravljen za masovno rabo.

Potencial 5G omrežja šele odkrivamo. Foto: Unsplash
Preden pa tehnologija preide slovensko mejo, si lahko ogledamo bistvene razlike in prednosti nove storitve Vo5G/VoNR.

Kaj je Voice over 5G (Vo5G) oziroma Voice over New Radio (VoNR)?

Klic preko 5G omrežja ali Vo5G je najnovejša in pričakovana evolucija komunikacijskega standarda. Pogosto boste naleteli na izraz VoNR (Voice over New Radio), ki je uradni tehnični izraz za standard, vendar se je doslej med množico bolj prijela oznaka Vo5G.

Tako kot VoLTE omogoča klicanje prek omrežja LTE, bo tudi Vo5G omogočal oziroma že omogoča klice prek 5G omrežja. Čeprav obstaja kar nekaj aplikacij, ki omogočajo komunikacijo neodvisno od operaterjev (WhatsApp, Viber, Signal …), bo klasična komunikacija v naslednjih letih še vedno ohranila svoj primat.

Vo5G je šele na začetku svoje poti. Naj spomnimo, da je VoLTE luč sveta ugledal 2012 skupaj s takrat prvim telefonom, ki je podpiral VoLTE, in sicer LG Connect. Potrebovali smo skoraj desetletje, da je zelo koristna storitev doživela masovno razširjenost. Težko je napovedati, ali bo tudi Vo5G sledil enaki časovnici. Povsem možno je, da bo čas posvojitve krajši, saj se operaterji in razvijalci lahko opirajo na znanje, ki so ga usvojili z adaptacijo standarda VoLTE.

Morda bo najprej potrebna upokojitev 4G omrežja, vendar to ne bo pogoj za brezhibno delovanje novega Vo5G.

Kako se Vo5G/VoNR razlikuje od VoLTE?

VoLTE in Vo5G sta si izredno podobna. Glavna razlika je 5G omrežje, na katerem deluje Vo5G, kar prinaša edinstvene prednosti. Na telefonih, ki podpirajo in bodo v prihodnosti podpirali Vo5G, bomo lahko opravljali klice prek 5G omrežja, kar v primerjavi s starejšim standardom obljublja izboljšano kakovost zvoka .

Če imate morda možnost primerjati telefon, ki podpira VoLTE in telefon, ki nima te možnosti, boste vi in vaši sogovorniki zagotovo opazili razliko v kakovosti telefonskega klica. Podoben preskok v kvaliteti lahko pričakujemo s prehodom na Vo5G. Poleg tega naj bi za klic potrebovali manj podatkov, kar bi dodatno razbremenilo operaterje in njihova omrežja.

Z izboljšavo IP multimedijskega podsistema (IMS) se poleg izboljšave zvoka pričakuje tudi manjše zakasnitve. Trg Vo5G bo gradil na napredkih standarda VoLTE, saj razviti glasovni sistemi izkoriščajo kombinirane elemente osrednjega omrežja 5G skupaj z IMS sistemi, izboljšavami VoLTE, 5G Evolved Packet Core (EPC) in drugo 5G New Radio (5GNR) radijsko dostopno omrežno opremo, kot so pametne antene.

Čeprav ima vsaka od teh arhitektur edinstvene izzive, vse zahtevajo, da imajo operaterji vzpostavljeno IMS mrežo. Poleg tega bo vsaka migracijska pot vodila do bistveno izboljšanih glasovnih zmogljivosti prek izboljšanih rešitev LTE in VoNR. To bo pripeljalo do pomembnega napredka za integrirano glasovno komunikacijo UHD, kot tudi do glasovnih uporabniških vmesnikov naslednje generacije v podporo poglobljenim tehnologijam ter aplikacijam in storitvam, ki podpirajo internet stvari. Trg Vo5G bo olajšal zamenjavo VoLTE kot prednostne metode glasovne komunikacije ter deloval kot vhodni medij za široko paleto uporabniških vmesnikov, od katerih se mnogi trenutno zanašajo na Wi-Fi.

Vo5G za zdaj podpira le peščica telefonov.


Pred posvojitvijo Vo5G operaterje čaka še vsaj nekaj let razvoja.

Vo5G bo zagotovil tudi izboljšano podporo za komunikacije v realnem času, vključno z integracijo bogatih komunikacijskih storitev (RCS). Funkcionalnost v realnem času bo vključevala interaktivne zmogljivosti brez primere, kot so jezikovni prevodi v realnem času. Številne naprednejše tržne funkcije Vo5G bodo delovale samo v okolju 5GNR s podporo osrednje infrastrukture 5G.

Pričakuje se, da bo Vo5G postal vse bolj koristen za podjetniške in potrošniške segmente, kar bo sovpadalo z rastjo aplikacij naslednje generacije, zlasti tistih, ki vključujejo poglobljene tehnologije, kot so obogatena, virtualna in mešana resničnost. Prisotnost kadarkoli in kjerkoli, holografske komunikacije in robotika so nekatera od ključnih področij tržnih rešitev Vo5G, ki bodo posebej izkoristila VoNR.

Postopek lansiranja je vsaj za zdaj zelo podoben standardu VoLTE. Kot rečeno, ga že preizkušajo v ZDA. T-Mobile je lani poleti kot prvi v svoje storitve vključil Vo5G, vendar izključno v mestih Portland in Salt Lake City. Po enem letu je VoNR prisoten v mestih New York, Louisiana, Cincinnati, Portland, Salt Lake City in Seattle. Do konca letošnjega leta naj bi bil VoNR v rokah več kot 100 milijonov uporabnikov.

Ostali ameriški operaterji za zdaj samo preizkušajo novo tehnologijo, večina pa bo počakala, da bo na enakem nivoju zanesljivosti in združljivosti kot VoLTE, zato vsaj v tem letu ne pričakujemo večjih premikov.

Obstaja pa še ena omejitev – združljivi telefoni. V tem trenutku je Vo5G podprt samo na telefonih Samsung Galaxy S21/S22/S23 in Google Pixel 7. Preden bo tehnologija prispela v Slovenijo pa bo ta številka brez dvoma narasla.

VIR: Računalniške novice