Vlada je ustanovila Delovno skupino vlade za preobrazbo slovenske avtomobilske industrije, ki bo povezovala in usklajevala medresorske in medsektorske aktivnosti, potrebne za preobrazbo slovenske avtomobilske industrije za priložnosti

Datum objave:
14. april 2023

Avtor:
Katarina Prelesnik

Avtor fotografij:
Pixabay
Vlada je ustanovila Delovno skupino vlade za preobrazbo slovenske avtomobilske industrije, ki bo povezovala in usklajevala medresorske in medsektorske aktivnosti, potrebne za preobrazbo slovenske avtomobilske industrije za priložnosti, ki jih zastavljajo tehnološki megatrendi, zeleni prehod in elektrifikacija mobilnosti.


Evropa v okviru svežnja Pripravljeni na 55 zaostruje standarde glede emisij CO2 za avtomobile in kombinirana vozila. Svet EU je marca sprejel zahteve za zmanjšanje emisij CO2 za 55 % za nove avtomobile in 50 % za nova kombinirana vozila v obdobju 2030–2034 v primerjavi z ravnmi iz leta 2021 ter zmanjšanje emisij CO₂ za 100 % za nove avtomobile in kombinirana vozila od leta 2035.

Čeprav se avtomobilska industrija že temeljito pripravlja na korenite spremembe, pa po ugotovitvah vlade potrebna preobrazba avtomobilske industrije v Sloveniji brez sistemskih sprememb ne bo mogoča. Tega se zavedajo tudi v industriji, zato so predstavniki Slovenskega avtomobilskega grozda ACS so oblikovali vsebino misije GREMO, GREen MObility; zelena in digitalna transformacija slovenske avtomobilske industrije. Ob tem so izpostavili, da želi slovenska avtomobilska industrija postati center razvoja novih tehnologij za zeleno in trajnostno mobilnost v Evropi. Zaveza, izražena kot Misija GREMO, povezuje državo, znanost in gospodarstva za doseganje ključnih strateških ciljev.

Ker je država del misije, je vlada ustanovila medresorsko delovno skupino, v katero so vključili visoke predstavnike državnih institucij, od ministrstev in direktoratov. Skupina bo oblikovala pobude in vsebinska izhodišča za pripravo strateških dokumentov in akcijskih načrtov, podajala predloge za pripravo ukrepov in skrbela za prenos informacij, pobud in predlogov med pristojnimi ministrstvi, slovensko avtomobilsko industrijo in inovacijskim ekosistemom.

Kot navajajo v Slovenskem avtomobilskem grozdu, je misija GREMO, GREen MObility, v zadnjem letu postala tudi podlaga za konkretno strategijo razvoja, Strategijo GREMO 2030, ki ji bosta sledila Strateški načrt razvoja 2030 in Akcijski načrt 2023/2024. Strateške usmeritve in s tem povezane dokumente bodo predstavili na strateški razvojni konferenci 9. maja 2023.

VIR: Naš Stik