Tolikšen padec pomeni poglabljanje negativnih trendov v predelovalnih dejavnostih in upočasnjeno rast v storitvenih dejavnostih.

Datum objave:
27. julij 2023

Avtor:
Polona Bahun

Avtor fotografij:
Freepik
Tolikšen padec pomeni poglabljanje negativnih trendov v predelovalnih dejavnostih in upočasnjeno rast v storitvenih dejavnostih.

Junijska poraba električne energije v predelovalnih dejavnostih je bila za petino nižja kot lani in celo za desetino nižja kot v času prvega vala pandemije koronavirusa v juniju 2020. Julijski podatki o razpoloženju v evropskem in slovenskem gospodarstvu pomenijo poglabljanje negativnih trendov v predelovalnih dejavnostih in upočasnjeno rast v storitvenih dejavnostih. 

Poraba električne energije v slovenskem gospodarstvu (brez gospodinjstev) se še naprej močno znižuje, kar nakazuje na znatno ohlajanje gospodarstva v drugem četrtletju. Tako junija kot v drugem četrtletju letošnjega leta je bila medletna poraba električne energije nižja za dobrih devet odstotkov kot v enakem predhodnem obdobju. To je bil večji padec porabe kot v četrtem četrtletju lanskega leta (za osem odstotkov) ali v prvem četrtletju letos (za šest odstotkov). V predelovalnih dejavnostih, ki zaradi narave dejavnosti predstavljajo skoraj polovico porabljene količine energije v gospodarstvu, je bila junijska poraba medletno nižja za petino (20 odstotkov), v prvem četrtletju pa za 14 odstotkov. Tako visokega padca porabljene količine energije ni mogoče pripisati le posameznim večjim porabnikom. Opazen je splošen upad proizvodnje v glavnini dejavnosti, ki se bo v juniju zelo verjetno še poglobil, saj je bil majski padec porabljene količine električne energije pol nižji (deset odstotkov).

VIR: Naš Stik